måndag 17 mars 2014

Det bästa hittills ....

Dom  här fåren bor i Ugglarp .., och deras lamm får inte gå ute över sommaren.

Igår hade vi till middag den godaste lammstek jag någonsin har ätit!

Lammet - uppvuxen i närbelägna Steninge -, hade gått ute precis hela sommaren och hösten, slapp långa transporter, slaktades hemmavid och hamnade därefter i vår frysbox.

Jag tog den frusna steken .., lät den tina i kylskåpet i mer än ett dygn .., späckade den med några vitlöksklyftor .., saltade och pressade citron över .., sen in i ugnen i 175 grader tills den var klar.

Inga andra kryddor ..., det fick bli det enklast tänkbara.

Öste med smält smör under tiden ...., det blev en knaprig yta och så överjordiskt saftigt inuti!

Nu blir samma stek till smörgåspålägg till frukostbrödet och  som lunch till pitabröd.

Halleluja!

5 kommentarer:

  1. Det är ett förbättringsområde här, att laga lamm!

    SvaraRadera
  2. Här också har fåren det jättebra.
    https://www.facebook.com/fjallbete

    SvaraRadera
  3. Men varför får inte lammen i Ugglarp gå ute? Det verkar ju jättekonstigt.

    SvaraRadera
  4. Vet Du, jag har aldrig lagat lamm. Verkligen på tiden!

    SvaraRadera
  5. Kattis: lamm är nog min stora favorit!

    gunnar: ska kolla i morgon, - tack för tipset -!

    Cecilia N: jo, lammen föds tidigt på våren och ska slaktas innan dom är alltför stora .., dom går i en öppen lagård eller ett slags stall där det är öppet från taket och en bit ner, så där så dom inte kan smita ut .., där är fint, mycket halm och osv, men ute på lägdorna kommer dom inte. Tyvärr.

    Turtlan: testa! Det kan knappast finnas nånting som är enklare att tillaga och som blir underbart gott! Men köp en stek med ben; den blir så oändligt mycket saftigare!

    SvaraRadera