onsdag 5 juni 2024

Lång väntan, men det blev ordnat ...

Ja, så här roligt var det när man påminde om Lille Plupp. Kom till folktandvården en timme i förväg och satt och läste Hallandspostens begravningsnotiser, där man kunde ta del av vad som spelats för musik under begravningsakten. Sååå intressant! 

Det var en hel del populär musik ., det var Laleh, Koppången, Magnus Uggla och andra artister/sånger som jag just nu inte kommer ihåg, men jag ska försöka hitta en gårdagens HP och följa upp det mer noggrant. I alla fall för mig själv. Sådant tycker jag är himla intressant. 

Tandläkaren - en rar kvinna som hela tiden nynnade på någon slags trudelutt och det kändes så tryggt - gapskrattade när hon såg min egna praktiska lösning på glugg-eländet. Vanligt tuggummi. Ja, jag höll munnen stängd när jag kom ihåg det, men glömde bort mig när andra patienter i väntrummet hejade (det gjorde alla!).

Det hjälpte ju inte utseendemässigt, men det kändes åtskilligt bättre .., inte så vasst och inte som om jag hade ett gruvschakt i munnen. 

Rar var även tandsköterskan. När det sprutade som mest vatten i ansiktet vid isättningen av den provisoriska plastlagningen, använde hon inte enbart sugen, utan höll för halva ansiktet med ett så lent papper. 

Någon krona var det inte tal om. Dels för att där är så ont om lediga tider för sådant som tar tid, men också för att jag på så sätt sparar in flera, flera tusen kronor. Ja, ja, nu gäller det att äta med andakt.

Så var det klart! Så glad jag blev! Av bara farten gick jag in i den Icabutik som ligger alldeles intill Folktvandvården .., den är såååå fin och jag köpte en härlig bukett färsk sparris och senare ikväll: en liter färska hallands-jordgubbar. 

Trettonhundra kronor gick tandkalaset på och det överlever jag, men roligt var det ju inte. 

Nu är det kväller. Det har slutat att regna och blåsa .., pv förpackar den ugnsplåt med lasagne som han gjorde idag (för att frysa in portionsvis), men den blev inte så god som vanligt .., vilket jag skyller på den oerhört grovrivna och smaklösa ost som han hade inhandlat och använt sig av. 

Har varit så trött idag. Somnade ute på altanen efter tandläkarbesöket .., kanske någon slags anspänning som släppte. Senare på eftermiddagen bjöd Eva och den halvlånge på underbart goda gravlaxbaguetter från Lyngalax ...det var när pv hade sitt fjärde pass som hamnvärd. På lördag återvänder herrskapet hemåt.


På familjechatten kom ikväll bilder på två av tre ätteläggar. Här den äldsta som visar hur arbetskläderna ser ut på Malå sjukstuga/hälsocentral-vad-ni-vill-kalla det. Inte ofta jag ser henne i klänning och absolut inte i träskor, men nu händer det. Pv kallar dem trätofflor.

Nu har alltså först min mamma arbetat på sjukstugan och därefter min äldsta syster som arbetade där en sommar (båda sjuksköterskor) och nu den äldsta.

Varje gång jag  pratar med henne, säger hon hur mycket hon trivs på mottagningen. Vilken enorm skillnad i jämförelse med CIVA på Karolinska. 

"Men här kan man ju prata med patienterna, det kunde man inte där .., dom flesta, för att inte säga nästan alla, låg ju i respirator!", säger hon.  

Och detta att kunna cykla till jobbet på fem ynka minuter, slippa köer på E4:an och ha nära till allt.


Och AP - Oxe och mellanbarn  - med hästen Tristan. Aldrig tycks hon så glad, som när hon är i stallet!

Och Tristan tycks supertrött .., kanske var det slutet av dagen och dags att vila i spiltan?

Nu ska jag lyssna till Aktuellt och Estlands premiärminister Kaija Kallas, en kvinna som jag storligen beundrar.

I morgon vårt lands nationaldag. Firar vi det på något särskilt sätt ...? Nej, egentligen inte. Men kanske borde pv få en Sverigebakelse, om nu en sådan finns ..:?

Ajöken, sa fröken.

8 kommentarer:

  1. När jag läser det här som du/hon skrivit:

    "Men här kan man ju prata med patienterna, det kunde man inte där .., dom flesta, för att inte säga nästan alla, låg ju i respirator!", säger hon.

    Och detta att kunna cykla till jobbet på fem ynka minuter, slippa köer på E4:an och ha nära till allt.

    Då känner jag nästan lättnaden/befrielsen i min egen kropp.
    Kan tänka mig hur bra detta är för själen och hela måendet.

    ❤️

    SvaraRadera
  2. WalkaboutSweden: Precis det hon säger. Hur lugnt det blir inombords. Och hur hon en kväll satt uppe på toppen av Tjamstaberget och fylldes av sån ..., ja, tillfredsställelse när hon blickade ut över vattnet och bergen där längre bort.

    SvaraRadera
  3. Jag firar nationaldagen genom att köpa en bakelse och glädjas över att få leva och bo i vårt fina land.

    Ser din kommentar ovan och har själv upplevt den rofyllda känslan av att sitta på toppen av Tjamstan och titta på omgivningarna.

    SvaraRadera
  4. Gunnel: Ja, och jag minns gånger med mamma och pappa och termos av plåt och utsikt ner mot sjukstugan.

    SvaraRadera
  5. Vi har i många år försökt oss på att hitta på en tradition för firandet av denna dag, som skiljer sig från midsommar, men inte riktigt fått till det. I år har vi hissat flaggan, köpt jordgubbar, och så tänker vi oss det att rulla köttbullar till middag. Tillsammans med färskpotatis, gräddsås, pressgurka och lingon är det sannerligen en festmåltid. En svensk sommar spritz till fördrink, och jordgubbar med grädde till efterrätt. Oavsett glad att leva i fred och hyfsat god välfärd för alla i det här landet!
    //Kattis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattis: Det låter helt underbart och väldigt mycket svenskt! 🇸🇪 / Elisabet

      Radera
  6. Vi är väl i de åren där helt plötsligt en tand eller en bit av den har gjort sitt och ramlar bort. Har hänt mig också, vågar knappt tugga på hårda saker längre.

    SvaraRadera
  7. en vanlig man: precis! Nu vågar jag aldrig bita av en morot med framtande och ingen djupfryst helnöt heller.

    SvaraRadera