Enjängd var det.
" ...., men ska man inte ha några grönsaker till palten ..?" undrar pensionatvärden.
"Grönsaker? Nej, är du alldeles snurrig ....!" utbrister paltkokerskan häpet.
Hon har inte ens tänkt tanken.
Smör och lingonsylt är det hela.
Och iskall mjölk.
Snart är det dags.
Om en timme knappt kommer den forna klasskamraten, yngst av hur många syskon som helst .., jungfru som pensionatsvärden .., hund,- och kattmänniska och med ett frustande skratt som gör åtminstone mig lycklig.
Hon ska också få palt.
Klart det INTE ska vara grönsaker till... Hälsa PV att palt är mat för "riktiga" män! Smör och lingonsylt, helst hemkokt sådan ska det vara till och inget annat! Måste få veta antalet intagna paltar sedan....
SvaraRaderaÅh, vad gott med fläskpalt! Grönsaker till palt? Nånting så tokigt har jag inte hört sen "n Adam gick i koltn"...
SvaraRaderaPS Uppstekt palt är också gott!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaGrönsaker!??
SvaraRaderaPotatis är väl grönsaker.
Lite undervisning till PV, verkar vara på sin plats. ;-)
Vad är det för skillnad på palt och kroppkakor, undrar nyfiken?
SvaraRaderaJag googlade just, för jag trodde palt var något med blod, men det som stod i wikipedia lät mer som kroppkakor. Nu är jag förvirrad...vilket inte är så ovanligt i o f s.
Christina: Palt görs på rå potatis och kornmjöl. Kroppkakor görs på kokt potatis. Det är den skillnad jag känner till, förutom att palt är mycket, mycket, mycket, MYCKET godare. ;-)
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaHar lest på wikipedia,og skjønner at palt er nesten det samme som vi her på det innersteindreøstland kaller klubb,det spises med mässmørduppe.
På wikipedia sto det om paltkoma,er det dere er i nå ???
B-
En annan viktig skillnad mellan palt och öländska kroppkakor är att det finns inte kryddpeppar i palt (vilket är en styggelse i vilken form av kroppkakor de än dyker upp i).
SvaraRaderatill er alla: Bert säger att man bara har kornmjöl till palt, men jag har mer av vetemjöl, då jag annars tycker att dom blir ännu mera stabbiga. Och bara salt som krydda.
SvaraRaderaDet blev jättegott och vi är många som har drabbats av den ökända paltkoman ..,. det har däremot inte pv som nöjde sig med en palt och sedan sa att ..."ja ... du behöver inte bekymra dig om att bjuda mig på palt någon fler gång ...".
Han sa det vänligt.
Jag har aldrig smakat palt. Bor i Götet vet inte om det är så vanligt här/Kramar Tussegumman
SvaraRaderatill alla: bert har tydligen enbart kornmjöl i palten, jag har vetemjöl också och gärna mer vete än korn.
SvaraRaderaDet är ju så olika på smak och tycke .., själv vill jag ha hårda paltar .., gärna VÄLDIGT hårda och fasta .. medan min mamma, hennes paltar var mycket lösare än mina.
Prova med rårivna morötter till, det får vi hos min mamma. Jättegott!
SvaraRaderagerd: jo, det kan jag tänka mig, faktiskt.
SvaraRaderaMin storasyster har alltid morotsstavar till skedpalt med renkött och det är jättegott!
Låter toppentrevligt och jag kan inte tro annat än att det också smakade förträffligt!
SvaraRaderaGodast blir palten med kornmjöl malt på gammaldags vis, t.ex. från kvarnen i Järvträsk. För att få lite rustikare palt om man inte har sånt mjöl brukar jag ta lite grahams.
SvaraRaderaHej och hå, allt går igen. jag var med som förälder på lägerskola en gång och ställde samma fråga till de andra föräldrarna. Fick ett gapflabb till svar. men med mitt samvete om nyttig mat till barnen rev jag lite morötter och minsann de tog slut. Efter cirka 10 år träffade jag en av de andra papporna som var med. hans kommentar gladde mig, för si nu åt de alltid rårivna morötter till palten hemma hos dem. Hälsa Pv detta. Skam den som ger sig!
SvaraRaderaNu får du utbilda oss!
SvaraRaderaVAD är skedpalt?
Tack, nu känner jag mig lite klokare vad gäller palt.
SvaraRadera