onsdag 11 februari 2009

Lästips ..



En fullständigt suverän bloggare, det är Cattis med sin sida där hon tar ofta tar upp detta med vad som finns i vår mat.

Man blir närapå chockad när man läser hennes inlägg, där hon sakligt redovisar innehållet i det vi ofta köper så där bara utan vidare.

Becel, till exempel.
(Just det, PV).

Så här skriver hon t.ex. om Glutamat.

"Så, det gäller alltså att vi konsumenter inte ger upp.
Alla som vänder på förpackningen och tar upp luppen kan göra nytta.

Sen gäller det att vara observant oxå.
För livsmedelsproducenterna är luriga ibland och byter namn på tillsatserna.

Glutamat
exempelvis, börjar bli känt hos många som ett nervgift som man ska passa sig för.
Ett nervgift som orsakar halsbränna, illamående och tryck över bröstet.

Och vad värre är, enligt nyare studier även verkar kunna skapa hyperaktivitet hos barn, fosterskador, allergi, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, etc.

Men det smakar ju så gott och är ju så BRA för livsmedelsindustrin eftersom man kan smaksätta nästan vilken gegga som helst med det.

Därför går kallar man den även för E 621, smakförstärkare eller andra konstiga beteckningar som mononatriumglutamat, dinatriumguanylat och dinatriuminosynat.

Så för all del, låt er inte luras!
"

Den sidan rekommenderas varmt!

9 kommentarer:

  1. Jo du Bettan - jag köpte boken Äkta vara för ett tag sedan och det är inte klokt vad mycket skit rent ut sagt det är i vår mat! Och du som äter smågodis, jojo! Man kan bli lite knäpp faktiskt efter att ha läst boken. Jag säger bara: Usch! // Catarina

    SvaraRadera
  2. Catarina: jaha .., jag förstår att det är inte nåt bra det .., med smågodiset ., men det är inte sååå ofta ..-)

    Nu får jag nog sluta.

    SvaraRadera
  3. Efter jag läst om margarintillverkning (ex. Milda, Becel)så håller jag mig till Smör!
    Se länk: http://www.gunnarlindgren.com/margarinframst-SLV-2.pdf

    Becel Pro-activ skall INTE ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin! (enligt varningstext) Hur många ställer fram sitt Becelpaket på frukostbordet och låter hela familjen breda det på sin macka - liten som stor?

    SvaraRadera
  4. Bra! Jag är ytterst misstänksam mot allt "kemiskt" i maten. Det går inte att undvika helt, men man gör så gott man kan.

    SvaraRadera
  5. Tack för ännu en bra länk till en kostblogg! Det har ploppat upp massor av nya kostbloggar som är såå bra, kunniga och välskrivna.

    Det är bra att kosten har börjat uppmärksammas på olika sätt. Vår nuvarande kost med alla dess gifter verkar vara boven till många sjukdomar, övervikt och allergier som finns idag. Livsmedelsverket börjar alltmer få det hett om öronen..
    http://smulansblog.blogspot.com/2009/01/vr-kost.html

    Jag ska på ett symposium om kost lördag/söndag där bl.a. Annika Dahlqvist medverkar. Det ska bli intressant. Kostdiskussionen är ett ämne som engagerar många med mig.

    SvaraRadera
  6. Bert: ja, jag är uschlig, men känner ett behov av förbättring.

    smulan: precis! Och jag är så IMPONERAD av den energi som t.ex. Cattis lägger ner på att hålla koll.

    Sannerligen imponerande!

    SvaraRadera
  7. Du kan få låna boken av mig om du vill så är det nog ganska lätt att sluta både med smågodis o annat som är så himla gott! Det är sanslöst må du tro!!!//Catarina

    SvaraRadera
  8. Vi har just ätit tacos. Jag handla en burk "guacamole" häromdagen, Det fanns inte den sort jag brukar köpa så jag tog en burk hm... Eldorado var det nog (nu har jag redan slängt den så jag kan inte kolla).

    I alla fall - vi läste på burken innan vi skulle börja äta. Alltså... det var 0,07 procent avokadoPULVER i denna "guacamole". Och 6 stycken E-nånting!
    Rakt i soporna fick den fejkamolen åka!

    Nä. I fortsättningen gör jag egen!!

    SvaraRadera
  9. nämen... ser att du skrivit ett helt inlägg om min blogg "rodnar"

    Så smickrad jag blir.
    Ellis fejkamole skrattar jag gott åt.
    Passande namn. *haha*

    SvaraRadera