onsdag 23 december 2009

Det viktigaste på julbordet .....


... ja, för bloggmadamen .., det är Janssons Frestelse, inlagd sill och julskinka.

Eventuellt dopp-i-gryta, men bara om jag har Släppträskbröd till hands.

Rökt ål är en höjdare, men ålen är ju snart utrotad och får vara i fred.

Och du som läser här ..., vad vill du inte undvara på julbordet?

Ja, om du nu har tid att svara mitt i allt julstöket, förstås.

(Bente ..., ditt norska julbord .. hur ser det ut?)

21 kommentarer:

  1. Långkål! Den införde jag för många år sedan och nu är den ett MÅSTE. Revbensspjäll på mors vis (på spisen just nu). Inlagd sill såklart å Ris á Malta med dansk körsbärssås.

    Åh, så mycket god mat det finns!

    Önskar dig och Pv en skön julhelg!

    *hjärtans kram*

    SvaraRadera
  2. Inlagd sill, julskinka och leverkorv med rödbetssallad är sådana där måsten. För något år sedan införde jag kålrotslåda och det är också numera ett måste för sambon och hans dotter. Jag tycker den är god men det är inget måste.

    När jag bodde i Matfors, väster om Sundsvall, så gjorde de flesta av mina arbetskamrater och kunder något som de kallade "rörost". Jag har aldrig hört talas om det varken förr eller senare. För dem var det ett måste på julbordet. Jag är inte säker på hur man gjorde men det var något med mjölk och vassla. Jag har smakat en gång men tyckte inte om det. Den var för söt. Du som kommer längre norrifrån, har du hört talas om rörost?

    SvaraRadera
  3. Jansson måste jag ha, ägg och sill vill jag inte heller vara utan. Prinskorv, brunkål och köttbullar klarar jag mig utan.

    Min skinka har jag precis tagit ut ur ugnen så ikväll vankas det skinkmackor. Jag tycker skinkan är allra bäst nygjord. När den stått och kallnat har den tappat stinget, så vid julbordet imorgon låter jag de andra äta upp den.

    SvaraRadera
  4. Risgrynsgröt till frukost.
    Och julmiddag med gravad o rökt lax, sill i alla former, rökt viltkött, (gärna ren, men här nere blir det hjort), fenalår (direktimporterad fr Norge). västerbottensost paj o så ris à la Malta som avslutning.

    God Jul till er båda :)

    SvaraRadera
  5. Dopp i grytan, rödkål, skinka, rödbetssallad och leverkorv. Katrinplommon. Julgröt/Malta.

    Men såntdär kan förändras. I år har jag ingen lust att koka knäck, det har jag ändå gjort så länge jag kan minnas (kanske är det tandläkaren som är avskräckande?).

    SvaraRadera
  6. Jag blir alltid bjuden på julbord hos mina föräldrar.
    Obligatoriskt är: dopp i grytan med mammas doppebröd, skinka, köttbullar, rödkål och gärna gubbarörasill + mammas citronsill ("smaka mera-sill").

    Jansson äter vi inte på själva julbordet, utan kanske på kvällen istället.
    Absolut inte potatis på julbordet, inte heller bruna bönor.

    SvaraRadera
  7. Det varierar lite. Rödkål vill jag ha, i år med vaniljsmak. Apelsinsallad med dadlar och valnötter. En liten bit sill (magen). Något som jag absolut inte vill vara utan är ugnsomellet med räkstuvning. I år har vi ingen skinka utan ett griljerat kalkonbröst istället. Och hembakat tunnbröd.

    SvaraRadera
  8. Några måsten är lutfisk med bechamelsås och gröna ärtor och massor med svart- och kryddpeppar. Dessutom måste det finnas en finsk kålrotslåda och en finfin julost med SMAK! Och ris a la Malta förstås! Det andra kan vara - det är lite problematiskt att inte gilla griskött i dessa tider!
    Önskar er alla en skön och trevlig julhelg.
    Catarina

    SvaraRadera
  9. Skinka, Janssons frestelse och den halländska grönkålen som jag inte fått någon i famijen att anamma. Den som är sååå god.

    SvaraRadera
  10. lax och sill... ägghalvor med räkor dill och majonäs.. hembakt segkaka med gräddost och julmust..

    God Jul

    SvaraRadera
  11. Finsk kålrotslåda älskar jag.
    Inlagd sill också.
    Annars... nä, jag kommer inte på något. Egentligen är jag inte särskilt förtjust i julmaten... :)
    Jag skulle gladeligen äta sushi eller nåt annat gott istället.

    Ris a la Malta är gott, senare på kvällen.

    SvaraRadera
  12. Bruna bönor! Fast det blir inga sådana på julbordet i år. Har inte hittat bruna bönor i Amerikat. Och det är ju inte riktigt samma sak med bönor i tomatsås ...

    Hoppas att din och PVs jul blir riktigt mysig!

    Stor kram!

    SvaraRadera
  13. För oss blir det traditionsenligt sill, skinka, Jansson. Själv vill jag helst också ha ägghalvor med räkor och eller löjrom och hemgjord majonnäs, fransk potatisgratäng, halländsk grönkål med mycket vispgrädde i. Och lax, rökt eller gravad. Lite gubbröra sitter heller inte fel.

    Gärna också hemlagad paté på Hirams vis med kycklinglever och provencekryddor. Honungs- och sojamarinerade revbensspjäll. Och så goda korvar och absolut Cheddarost. Det sista finns inte här så det får bli Camembert istället.

    Här i Frankrike äter man lyxmat: ostron, hummer, krabbor, havskräftor. Gåslever, anka, tryfflade saker. Vi ska pröva lite gåslever som vi fått av en snäll granne på blandad sallad med oliver.

    Det som absolut går bort är LUTFISK. Finns inget äckligare. Och gröt. Det hade vi bara när barnen var små och det var roligt med mandeln som någon fick. Dopp i grytan utgår sedan många år också. Och grisfötter. Som jag faktiskt gjorde till mannens förtjusning de första åren som gifta. No more!

    I år får vi klara oss utan vörtbröd, det blir Falu rågrut istället. Tur att det finns IKEA!

    Hur vi än äter i morgon, Bon Apetit och en väldigt "god" jul som det verkar till alla!

    SvaraRadera
  14. Jag tycker att julen är överskattad.
    Ledighet och en liten "wiskey" så är jag nöjd.

    SvaraRadera
  15. Julaften spiser vi middag ca 17.00.Det er ribbe,medisterpølse,innmatpølse,medisterkaker.Rødkål og surkål.og mandelpoteter.tyttebær og lefse til.Til dessert multekrem,eller riskrem og rød saus.Jeg har bodd noen år på Nordvestlandet,og der hadde vi lutfisk på juleaften,helt greit det også.
    Brukte bare norske ord her,so if you want to translate just call.

    Krya på dere begge to,

    Kraaaaaaaaaaam

    SvaraRadera
  16. Jag gillar julmaten, men det finns inget som måste vara med på julbordet.

    Gravad lax är väldigt gott, hemgjord och med hemrörd sås till och en torkad renbog som man kan karna ur är också gott. Den är förresten ännu godare att ta fram sen nån kväll och knapra på med ett glas gott rödvin till.

    Några år nu har jag gjort en lite sötsyrlig rödkålswok med äpple som passar jättebra till både skinkan och prinskorvarna,eller "änglapiggarna" som tant Elin på Karlssons livs sa. För de som gillar dem alltså.

    SvaraRadera
  17. "karva ur" ska det vara förstås

    SvaraRadera
  18. Jag ska fixa Janssons att ha med i morgon till syster med familj då vi kör lite knytkalas. Har med mig gravad&rökt lax med sås också och sen måste man ju ha mammas köttbullar hon tar med sig :)

    Lite inlagd strömming är ju inte fel heller men lutfisken har vi gett upp sen mormor dog.

    Nån dopp i grytan äter vi aldrig om julen, inte heller alla dessa "lådor" som kållåda och jag vet inte vad alla heter :)

    Annars så är jag en allätare :)

    SvaraRadera
  19. Vi firar portugisisk jul i år.

    På julaftons kväll blir det kokt bacalhau med kokt potatis, kokta ägg och alla möjliga sorters grön kål, som är mer eller mindree som svensk grönkål. En riktigt god grön olivolja ringlar man över och så dricker man rött vin. Bacalhau är torsk som varit torkad och saltad och lakats ur i vatten och är en portugisisk nationalrätt som kan tillagas på månghundratals vis. Numer är det ju inte så gott om torsk så hos oss serveras det inte ofta mellan jularna.

    Till juldagens middag blir det killingstek med potatis och kastanjer som fått steka med i långpannan för de flesta i familjen. Det tycker jag också om, men just på juldagen brukar jag avstå till förmån för den portugisiska julmat jag är alldeles särskilt förtjust i, ett slags pyttipanna på resterna av julaftonsmaten. Alltså potatis, grönsaker och fisk skuret i små bitar och uppfräst i olivolja. Helst har någon haft orken att skära redan några timmar i förväg så att alla de goda smakerna fått gifta ihop sig.

    SvaraRadera
  20. Dopp i gryta är ett måste till lunsch! Sedan är det förstås Janssons och skinkan som står högst i prioritet till middag.

    Och lutfisken i mellandagarna..

    Och givetvis "vattlingon" med grädde till efterrätt! (den jul-efterrätten känner du väl till Elisabet? En typisk norrländsk efterrätt till jul)

    En riktigt God Jul!

    SvaraRadera