... har vi skippat isbergssallad eller salladskål och i stället ätit hyvlad rödkål.
Ibland blandar vi röd, - och vitkål, andra gånger har vi bara den förstnämnda.
Så himla gott är det!
Lite olivolja .., en skvätt vitvinsvinäger .., lite salt och peppar och ofta pressad citron ovanpå .., åå, jag lovar att det blir hur gott som helst!
Eivor Jonsson i Adak sa ...
Elisabeth!
Till jul har vi alltid rödkål på julbordet, inget krångligt bara finhackad rödkål tillsammans med finhackade bananer. Jättegott!
Strimlad rödkål med bitar av apelsin i fick jag till julmaten hos syrran, det var såå gott!
Eva kom på nåt ...
Creme fraiche är väl lite magrare än grädde? Jag är också en gräddälskare (syns) men ibland försöker jag mig på en sundare stil (ca 2 dagar), tar då creme fraiche o blandar i lite vanillinsocker (till fruktsalladen alltså). Gott är det men går inte upp mot grädde.
Turtlan sa...
Tack för tipset. Jag är tyvärr alldeles för insnöad på att köpa isbergssallad eller ruccola. Dags att skapa en ny vana!
Du får ett annat tips tillbaka: Grekisk (eller Turkisk) yoghurt är jättegott till fruktsallad istället för grädde. Lite syrlig och en touch av Grekland.
Eva sa...
Samma här. Nästan bara vit- eller rödkål denna årstid. Och ibland rivna morötter. Jag brukar koka upp en skvätt solrosolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar, lite vatten och en gnutta socker. Häller den varma lagen över kålen. Mycket gott och hållbart. Blandar i pumpafrön eller hackade valnötter. I julas gjorde jag en annan blandning: stekte strimlad rödkål i olivolja och skalet av en apelsin (rivet), blandade i hackade valnötter, lite salt och russin. Åt det sen kallt. Mkt gott!
Kesu sa...
Här har du ett rödkålsfan till.
Vi blandar med äpple ibland (som du skrev), lite purjo, kinakål. russin och valnötter om vi är på det humöret. Rapsolja och vinäger (ibland balsam). Klart!
B skrattar och skrockar när jag drar fram storkniven för att sätta den i huvudet - det röda alltså. Han vet att det här är min absoluta favoritsallad. Liksom fruktsallad. Gissa vad vi ska ha till efterrätt i dag igen? ;)
Strimlad rödkål med bitar av apelsin i fick jag till julmaten hos syrran, det var såå gott!
SvaraRaderaUlrika: ja, det också! Och med äppelbitar ...,-)
SvaraRaderaHär har du ett rådkålsfan till. Vi blandar med äpple ibland (som du skrev), lite purjo, kinakål. russin och valnötter om vi är på det humöret. Rapsolja och vinäger (ibland balsam). Klart!
SvaraRaderaB skrattar och skrockar när jag drar fram storkniven för att sätta den i huvudet - det röda alltså. Han vet att det här är min absoluta favoritsallad. Liksom fruktsallad. Gissa vad vi ska ha till efterrätt i dag igen? ;)
Kesu: å, tack för ännu mera förslag! Ja, jag tycker att rödkål är mycket, mycket godare än t.ex. isbergssallad, nu när det är vinter i alla fall.
SvaraRaderaKesu igen: fruktsallad gör vi (mest pv) nästan varje kväll .., äpple, apelsin, kivi och banan och TYVÄRR ..., vispad grädde också ,-)))
SvaraRaderaIsbergssallad är ju (nästan) bara vatten. B köper det ibland, men inte jag.
SvaraRaderaÅ så vispar han dessvärre grädde till fruktsalladen. ;)
Kesu: jag försöker verkligen förmå pv att INTE vispa grädde, men ack ...
SvaraRaderaVad då? Självbehärskning ..?
Ja, det har jag aldrig hört talas om.
Ha ha ha ha.....skrattar här åt er "gräddkonversation"
SvaraRaderaMen skrattar bäst som skrattar sist...nu blev jag ju OCKSÅ sugen på vispad grädde till frukten ikväll. Ja, ja, jag får väl skylla på er! Maken kan jag inte skylla på för han har åkt till Kina.
Rödkål och valnötter, god olja och balsamvinäger...mums....det brukar vi också ha här.
Förresten vad var det där för konstigt ord du skrev Elisabet....själv..härsk...äh jag kan inte ens stava till det.
SvaraRaderaLondongirl: om man kommenterar 1 minut efter att någon annan kommenterat, då tror nog människor att man inte gör annat än sitter här och stirrar på skärmen.
SvaraRaderaJa, det är rätt gissat ,-)
I vår sallad till lammet, där ingår nu inte bara rödkål, utan även valnötter, äpplen och apelsinbitar.
Ingen grädde. Det blir nog senare ikväll ..... (jag fick ett brev från Viktväktarna ... så oförskämt, utan att jag bett om det!)
Tack för tipset. Jag är tyvärr alldeles för insnöad på att köpa isbergssallad eller ruccola.
SvaraRaderaDags att skapa en ny vana!
Du får ett annat tips tillbaka: Grekisk (eller Turkisk) yoghurt är jättegott till fruktsallad istället för grädde. Lite syrlig och en touch av Grekland.
Man kan också sitta och skriva en halvkul artikel och förföras av roliga kommentarer som poppar upp i mejlform. (Koncentration och självbehärskning - äsch, trams!)
SvaraRaderaEtt liv utan grädde är i alla avseenden ett fattigt liv.
Har VV oombedda hört av sig? Mycket oförskämt. Du vet mitt tricks med mun- och fotmålaresw förbund ...
Häromdagen ringde ännu en försäljare och bad att få prata med B. Han är inte hemma vitljög jag. Är det kanske hustru eller sambo jag pratar med? frågade försäljaren hoppfullt. Nä, städerskan, ajö, sa jag. Just den försäljaren har inte ringt tillbaka.
Va vad fräckt av VV att skicka brev sådär till dig utan att du ens bett om det! ;-)
SvaraRaderaNähä....har visst inget heller för mig här. Borde nog fixa en middag men åh vad tråkigt det är att laga mat till sig själv bara.
Tack för att du ändrade från rådkål till rödkål :)
SvaraRaderaDu kan ju lägga VV-brevet till PV om du tror det hjälper. Nä, det gör inte det va?
Nej, artikeln är inte speciellt kul ...
Här har ni en till som är kålberoende!
SvaraRaderaTurtlan: perfekt! Det måste bli jättegott till! Jag är by the way .., "ombedd" att komma och TA OM mitt kolesterolprov i slutet av januari, det var så högt ..., nu får jag lite ångest när jag tänker på all grädden och annat smarrigt ,-)
SvaraRaderaMian: välkommen i klubben!
Kesu: man vet aldrig, det kan vara någon närstående person som har bett VV skicka broschyrer .., haha.
en liten vink, så där ....,-)
Samma här. Nästan bara vit- eller rödkål denna årstid. Och ibland rivna morötter. Jag brukar koka upp en skvätt solrosolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar, lite vatten och en gnutta socker. Häller den varma lagen över kålen. Mycket gott och hållbart. Blandar i pumpafrön eller hackade valnötter. I julas gjorde jag en annan blandning: stekte strimlad rödkål i olivolja och skalet av en apelsin (rivet), blandade i hackade valnötter, lite salt och russin. Åt det sen kallt. Mkt gott!
SvaraRaderaCreme fraiche är väl lite magrare än grädde? Jag är också en gräddälskare (syns) men ibland försöker jag mig på en sundare stil (ca 2 dagar), tar då creme fraiche o blandar i lite vanillinsocker (till fruktsalladen alltså). Gott är det men går inte upp mot grädde.
SvaraRaderaElisabeth!
SvaraRaderaTill jul har vi alltid rödkål på julbordet, inget krångligt bara finhackad rödkål tillsammans med finhackade bananer. Jättegott!
God fortsättning på det nya året och ditt nya jobb.
Hälsningar Eivor