fredag 10 juli 2020

Seglingssemester, dag 16. 
Lämnar Abbekås vid halv nio och kommer Till Gislövsläge sex timmar senare. 
Inte mycket till vind och fanns den, var det motvind.,
Men blå himmel!
Lugn och behaglig segling.
Vi lyssnar till Staffan de Misturas Sommarprat (jag har hört det, men inte pv).
Jo, han tycker också om det!


Det är underligt det här med pensionärslivet.
Under alla mina år som yrkesverksam, ja, då fick man som mest ha tre veckors semester i följd. Skulle man ge sig ut väldigt långt hemifrån; en resa som fordrade längre ledighet, gick det som regel att ordna. Semester när det vankades inventering var inte tillåtet.

Med tre veckors ledighet blir det ofta så att vecka två, då kommer tanken att ...”jaha, nu är man snart inne på slutet”. Det blev en slags inre ..., nej, inte oro, men en känsla av, ja, jag kan nästan inte förklara det. Nån kanske förstår.
Och det underliga är, att samma sak - samma känsla- dyker upp nu!
Bara för att vi är på hemväg och har seglat här tidigare - känner till dom olika hamnarna osv - så är det ju ändå s e m e s t e r och ett slags äventyr!

Nåväl, det blev en utvikning det.
Väl framme blir det raka spåret till den minimala tvättstugan och att få byken tvättad, det vållar inga problem, men sen ryker två säkringar när tumlaren ska till att träda i tjänst och där finns inga i reserv, så vi får ta hem vår ännu våta tvätt och pv spänner upp linor i det som på båtbeskrivningen kallas för ”salongen - men som vi kallar för köket -  och jag ler för mig själv och tänker att det påminner om andra tider .., till exempel när Cirkus Scala var sommar kom till Malå och på någon lägda sattes tältet upp och på provisoriskt uppspända linor hängde  förmodligen spartanskt tvättade strumpor och skjortor och vajade i vinden. Vår vind, den består av en liten bordsfläkt, vilken skötte sin uppgift till dess att strömmen tog slut.


För den oinvigde - om det nu finns nån sån - fungerar det så att man köper ett så kallat ”Tallykort” som därefter tankas på med valfri summa. Tallykortet sätts sedan in i elskåpet på bryggan, man sätter det i det uttag som har samma bokstav som sladduttaget och på så vis får man tillgång till el.
Det är sedan  lätt öppna luckan Och kolla hur mycket eller lite Ekvall finns kvar.
Pv, som ju är smålänning, har orsakat ett flertal strömlösa tillfällen, medan jag drämmer till och betalar rejält på en gång. (Och har då el-pengar innestående på kortet, åtminstone i Gislövsläge!)
När man sedan lämnar hamnen, kan man liksom returnera icke utnyttjad summa, ja, till sitt betalkort.


För övrigt är allt väl.
Dagens etapp blir i alla fall först Falsterbo, därefter eventuellt till Limhamn!
Eventuellt.
Vi får väl se.
Nästa sommar - om allt är okej - får det bli Bohuslän.

Nu blir det snart frukost!
På bilden får Harry mat (och nej, det är inte under gång).
Over and out.

8 kommentarer:

  1. Tänk vilken bra träning det är att ibland växla "levnadsform". Och onse att man klarar det.

    Det skulle de flesta ha nytta av att göra någon gång då och då.

    Bästa sättet är nog fjällvandring, där man har hela bohaget (även bostaden) på ryggen. All mat bär man. Vatten tar man i bäcken.

    Man lär sig mycket.

    Och framförallt - man uppskattar allt därhemma på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Bert Bodin: säkert är det så - angående fjällvandring - Och jag håller helt med dig, det är så bra att få leva ett lite annorlunda liv. Vi improviserar lunch och middag. Idag Felix gulaschsoppa uppvärmd på gasolköket med litexstarka korvbitar i. Grekisk sallad vid sidan om. Och nybakat bröd från nåt bageri i Ljunghusen! Underbart! Inte som på fjället, men inte heller som hemma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vaddå...? Du vet väl inte vad vi har för meny på fjället. 😁

      Vad jag vill betona är att fler skulle behöva leva lite enklare då och då. Inte kunna ta allt för givet, utan få lära sig lite krismedvetande, så att man inte står där totalt handfallen, när strömmen blir borta i två dygn.

      Radera
  3. Bert: ta nu inte i! Ni har säkerligen trerätters, vit linneduk och kandelaber!

    SvaraRadera
  4. Måltiderna blir lite högtidsstunder också. För oss brukar det bli lite rester till lunch som man slänger ihop något av. Kylen är ju inte så stor så man får planera vad ta med. Kombinera med någon ”torrvara” eller konserv.
    Tänka på ha dricksvatten med.

    Ja det är ett skönt liv bara det inte gungar för mycket!

    SvaraRadera