tisdag 21 mars 2023

Två mil norrut ...



Mitt emot klockmakaren herr Glamheden, där finns den här - i mina ögon - så vackra kyrkan och medan vi väntade på att herr G skulle äta lunch, så strosade jag omkring här på kyrkogården, allt medan pv rastade Harry. 

Kyrkan är Falkenbergs äldsta byggnad och byggdes omkring år 1300. 

Där finns inte många gravstenar, men jag tog mig en titt på de få som fanns .., många var rejält till åren komna, med text som nästan var osynlig.

Olika delar av vårt land, visar olika yrkesgrupper samlade på kyrkogårdar. 

Hemma är det "Gruvarb" eller nu och då någon "Hemmansägare". I Ystad var det "Officerare" eller Lotsar .., Sjömän hur många som helst, eller olika riksdagsmän och där fanns skådespelare och andra s.k. kändisar. I Bohuslän "Fiskare" och större gravstenar vilka vittnar om unga män vilka drunknat långt ute till havs.


Och grusgången så fint krattad, nästan så jag inte ville sätta mina sandalklädda fötter på gruset.



Vilket livsöde döljer sig här ...? 

Att först förlora en liten Anna som endast hann vara vid liv i tretton dagar. 

Vad hände ..? 

Och året därpå ännu en liten Anna som inte heller fick något långt liv. 

Tre år bara, knappt det. Missade 3-årskalaset med lite drygt en månad. 

Oj, så mycket sorg och så många tårar. Så många varför. 


I parken utanför (där finns bland annat mängder med olika rosbuskar, med tydliga namnskyltar som visar vad respektive ros heter), står den här skulpturen. 

Tre töser, nära varandra. 

"Konfirmanderna", heter skapelsen och skulptörens namn är Erik Nilsson. 

Den skänktes år 1956 till Sällskapet Kulturfrämjandet.

Detalj av den ena flickans hand. 

Kan det vara psalmboken som hon håller i, eller kanske en liten bibel?

Följande står att läsa om Erik Nilsson: "Eric Nilsson  föddes 1903 i Harplinge i Halland och avled 1982 i Harplinge. "Skulptören" kallar vi honom i det dagliga talet och det var han – skulptör och mycket mer därtill. Hans far hade snickerifabrik i Harplinge och som barn började han i Döderhultarns anda att skära till figurer av överblivna träbitar från verk- staden. Men hans framtid fanns inte där. Han ville bli konstnär. Under fyra år utbildade han sig vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och under ett år hos skulptören Charles Despiau vid Maison Watteau i Paris.

 Eric Nilsson blev en synnerligen verksam konstnär. Vida omkring i landet är hans konst, både kyrklig och profan, älskad av många. Denna bok följer honom i spåren och dokumenterar i ord och bild hans gärning."

Texten kommer från en bok författad av Ulla Thureson och finns på bokförlaget Vulkan. Ska försöka få fatt i boken på biblioteket, eller möjligen på Bokbörsen.se


Ännu en detalj. En bukett i samma flickas högra hand. 

Ja, detta var vad jag hann titta på, under de tjugo minuter det tog för herr klockmakaren att äta sin lunch. 

Punkt.

2 kommentarer:

  1. Det är historia och samtidigt känslosamt att vandra på gamla kyrkogårdar. Småflickorna Anna och Anna berör. Men barndödligheten var stor och drabbade nog de flesta familjer. Min farföräldrar förlorade 5 små barn före 2 års ålder och det var i början på 1900-talet. Hur klarar man sång? Antar att det är bara att bita i och ta hand om resten av barnaskaran. På kyrkogården i Malå hittar man många Hemmansägare.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: vi besöker ofta kyrkogårdar när vi är på utflykt någonstans. Minns ännu vissa gravstenar som verkligen satt sig i minnnet. Ofta med ett barns namn på stenen.

    SvaraRadera