Ny vecka ..., ny giv.
Vaknar och har flimmer som varar i några minuter och hinner göra mig lite orolig.
Känner mig aningen darrig efteråt .., duschar länge, tvättar håret .., tittar ut genom ett immigt badrumsfönster och tänker att det var då synd att snön tackade för sig. Nu är det grått, grått och ännu mera grått!
Telefonen ringer! Det är friherrinnan som frågar om jag bjuder på kaffe om hon tittar förbi? Såklart!
Vi blir sittande i vardagsrummet (Harry får godis av henne och slocknar sedan bums ..) och det blir prat om julen, om hennes besök hos vinterdäcks-tobias inte långt från Eftra och lite annat också.
När friherrinnan tackat för sig, ringer äldsta dottern som varit hos frisören och nu har bokat klipptid till mig, hos Sussie; hon som kortklippte mig för kanske två år sedan? Härligt! Det blir i slutet av januari, en torsdag.
Läser en artikel i gårdagens DN om julens alla filmer på SVT-play och det är många som jag x:ar för och tänker titta på. Här är några av dem:
- Wanda (Banbrytande feministklassiker som handlar om hemmafrun och flerbarnsmammans Wanda som får nog av det konforma och inrutade kärnfamiljslivet i USA:s rostbälte.
- Livet är underbart, förstås ..., med lika underbare James Stewart i huvudrollen .
- Detaljer, svensk film med Pernilla August och Michael Nyqvist.
Så är det här i landet Halland.
Flimmer? Har du det? Det har förbigått mig.
SvaraRaderaBert: När jag låg inne för covid sade sköterskan som stod vid sängen och kollade puls och blodtryck: ”brukar du ofta ha flimmer?” Jag förstod ingenting. Hade jag flimmer? Jag har nu haft flimmer ett flertal ggr, men fick besked att det inte var någon fara, då det går över fort. Oftast, nästan alltid, när jag vänder mig om i sängen. Hjärtat slår fortare och oregelbundet. Idag blev jag dock aningen darrig efteråt. /Elisabet
SvaraRaderaJag hade förmaksflimmer förr, och blev väldigt trött vid sådana tillfällen.
SvaraRaderaEfter ablation för 2,5 år sedan - inga symptom. 😊
Flimmer ska man trots allt ändå kolla upp. Det anses vara ofarligt om det varar kortare stunder och går över av sig själv men har tyvärr egenskapen att komma tätare och tätare och leder inte så sällan så småningom till både elkonvertering och ablation. Pv har väl gjort det så ni bör ju veta? Jag minns heller inte det där ”hjärtgrejset” men om du fått stent inopererade har du ju haft igensatta kranskärl,dvs en infarkt. Viktigare än någonsin då att följa upp om du oftare nu får förmaksflimmer. Min B som inte kan elkonverteras har nu fått ett kroniskt flimmer vilket ökar strokerisken betydligt - han känner dock inte av det tack och lov…/Monet
SvaraRaderaMonet: jag kände mig så dum när jag berättade om flimret på sjukhuset - det var vid återbesöket - nej, nej, det var ingenting att hetsa upp sig för, menade dom. Nu är det så sällan jag känner av det, men skulle det bli oftare och längre .., då ska jag.
SvaraRaderaJag reagerade mest över att du skrev att du fått stent inopererade? Du har ju då haft allvarliga hjärtproblem, kanske i samband med din besvärliga covidiinfektion? Ingenting man pratar om på nätet kanske…
SvaraRaderaAnonym: Ja, jag vet inte .., jag blev ju så otroligt häpen när läkaren omedelbart ville att jag skulle ta mig till hjärtakuten. Jag förstod det inte. Visserligen hade jag tappat ork och kunde inte gå lika fort som Britt, 94 när vi vi promenerade till havet, men så var det inte alltid. jag hade inte ont i hjärtat eller i hjärttrakten heller.
SvaraRaderaAllt kom efter covid, men eftersom såväl min vältränade pappa som aldrig hade rökt och var måttlig med allt, och min syster i Australien (mager, men har rökt) och jag själv .., alla diagnostiserade med samma hjärtgrejs, så det kan ju vara genetiskt också, det är inte alls otroligt.
Anonym är Monet. Det är numera väl belagt att den som fått svår covid - och du tillhörde ju dem - också ofta har utvecklat hjärtrytmrubbningar, det finns flera studier på det. Det troligaste är ju att det är det som hänt dig. Har man dessutom genetiska förutsättningar ökar förstås risken. Vet inte vad du menar med ”hjärtgrejs” men har man fått stent inopererade (rutinoperation men dock ett allvarligt ingrepp i hjärtat) så måste du väl fått en diagnos? Det är också en missuppfattning att en hjärtinfarkt alltid ger smärtor i bröstet eller i brösttrakten. Framförallt kvinnor drabbas av sk ”tysta” infarkter där enda symptom oftast är längre tids trötthet och andfåddhet. Min mamma har haft det två gånger och det har enbart upptäckts via EKG. Detta är ju ingenting att oroa sig för i vardagen, utgår ifrån att du står på blodförtunnande och blodtryckssänkande och regelbundet kollar trycket (görs bäst hemma med egen apoarat). Men tilltar dina flimmerattackerbehöver du ju prata med vården.
SvaraRadera