söndag 12 maj 2024

Återbördade ... 


... till landet Halland, efter en resa genom ett land så vackert, så där så man nästan dånade. 

Skir grönska .., enorma ängar översållade med maskrosor .., kor och kalvar .., och paus vid Stavsjö i Östergötland (norr om Norrköping). 

Där var så fint, så fint och när jag nu ser på bilden, förstår jag varför det genast kändes som "hemma" och då menar jag inte hemma här, utan hemma-hemma. I Malå. 

Precis så här ser det ju ut nedanför det som en gång var vårt hus! Nja, inte riktigt .., vi hade några meter sandstrand och bland sälgbuskarna växte Kung Karls Spira , vilken för övrigt är Västerbottens landskapsblomma. Jag tyckte aldrig att den var särskilt vacker. 

Men här satt vi alltså och drack elvakaffe. En bit ut i sjön fanns en mindre ö och där var det ett evigt tjatter från fiskmåsar och kanske andra fåglar också? 

Tankade el i Ödeshög och åt lunch .., den torraste panerade rödspätta jag smakat, aj, aj, varför valde jag inte soppan gjord på fänkål, den som såg så god ut!? Lyssnade på Storytel i timmar och denne Björn Ferry har så många kloka tankar! Ordet "skogsavverkning" förekommer flitigt hos herr Ferry. Det ordet fanns ofta med i min barndom och hade med pappas arbete att göra. Fler ord som väcker minnen när vi lyssnar: stämpling, hyggesbränning, skogsplantering. Kommer ihåg telefonnumret till Domänverket hemma: 30 (som så småningom blev 10030). Aina Lundmark, mamma till min klasskamrat Gunnar som hade så läcker namnteckning och kom att arbeta som sjukgymnast i Helsingborg) svarade oftast i telefonen. 

Vi såg mängder med överkörda grävlingar - modell yngre - längs E4:an och det var inte långt ifrån att  pv körde på en ekorre. Ett rådjurskid hade hamnat på fel sida av viltstängslet och jag undrar om det kidet lever när detta skrivs? Mil efter mil med viltstängsel .., oj, det blir nog svårt att klara av! 

Mellan Jönköping och Gränna kunde vi i norra körfältet konstatera att där var milslånga köer och vi tänkte att det kanske hänt en svår olycka? Nej, det visade sig vara vägarbete på gång. 

Bäst av allt på hemresan: blommande hägg vid vattnet! 

Finns det någonting som doftar så gott? Inte ens poppelns blad när det har regnat, men den kommer i alla fall som god 2:a. 

Trevligt att vara på besök hos sina barn och trevligt att komma hem igen. 

Den Äldsta ringde när vi var nästan hemma och berättade hur lycklig hon känner sig hemmavid. I Malå. 

"Allt är så enkelt och det tar ingen tid alls att ta sig någonstans!" sa hon lyriskt. 

Även hon har, liksom pv, drabbats av heshet och förkylning och lät enbarmlig på rösten. 

Sonen är å jobbets vägnar i USA och AP hade planterat blommor och tränat. Så var det.

4 kommentarer:

  1. Ja det är makalöst vackert i naturen. Körde min favoritväg genom skir bokskog och jag blir alltid lika tagen av hur vackert det är.
    Så roligt att din Äldsta trivs och har det bra.

    SvaraRadera
  2. bettan: Ja, till allt du skrivit ,-).
    Den sista raden: att flytta så långt och till något totalt annorlunda än man är van vid .., det är ju ett vågspel, men hon tycks verkligen ha kommit hem. Låter så harmonisk. Har kvar sin bästa kompis/väninna och mängder med andra som hon blir hembjuden till. Många kaffestunder vid olika köksbord. Blir heltidsjobb juni, juli och augusti på vårdcentralen hemma. Från CIVA på KS till lilla sjukstugan hemma, där såväl mamma som min äldsta syster har arbetat. Helt annorlunda.

    SvaraRadera
  3. Det vill ju till att det går på nolltid att ta sig någonstans när någonstans är tio mil bort, tänker cynisk sydlänning ;-).

    Jag har liksom inte riktigt fattat vem av dina barn det är som har flyttat norrut. Men det kan ha att göra med att jag inte riktigt fattat vem det är som jobbade på akuten. Eventuellt blev det ännu rörigare i mitt huvud när någon flyttade till tillfällig bostad på en hästgård, och då tänkte jag att det är väl hon som sjäv har häst, men om hästen finns i Uppland kan väl inte dess ägare jobba i Malå.. Ja du hör, jag behöver en sån där översikt över persongalleriet som det finns i vissa böcker!

    SvaraRadera
  4. annannan: Läser och ler. Jo, så här är det. Hon som nu bor i Malå är den äldsta, född 1972. När hon väl lämnade skutan, fick hon hyra en lägenhet hos f.d travtränaren Stig H, inte långt från Upplands Väsby. Hon har aldrig haft egen häst, men väl ridit. Därefter fick hon besked om lägenhet i Malå och där är hon nu och det var hon som arbetade på CIVA på KS. Maria, alltså.
    Den som har häst är din namne. Hon bor på Färingsö, arbetar på Kungsholmen och sysslar med helt andra saker än sjukvård. Det är väl jag som har virrat till det. Men nu kanske det klarnar ,-)

    SvaraRadera