lördag 18 maj 2024

Pingstafton ....

Min mamma var pingstvän, så nog borde jag väl ändå ha tänkt tanken att det idag är pingstafton, men se det hade jag noll koll på. Kanske - men bara kanske - om jag hade arbetat? (Bilden visar rabatten som nu, nästan helt, tagits över av frodiga ormbunkar. Ja, ja, gör som ni vill, tänker jag. Det är i alla fall fint just nu. )

Natten mot idag tillbringades i båten. En sov gott, en knappt nånting alls. Lyssnade till Fågelsångsnatten i P1, detta totalt underbara årliga program som sprider sådan glädje! 

Tidigare på kvällen uppsökte jag hamnens toalett, den med dusch - och nästan alltid såå fräsch och fin. Så var det inte nu. Någon som använt toalettstolen hade nog haft det förskräckligt bekymmersamt .., ty den såg hemsk ut! Då tänkte jag något som jag sååå ofta tänkt på: varför finns inte en liten, behändig handdusch i anslutning till offentliga, ja, även privata toaletter!? 

Jag försökte med duschslangen; att den - med lite tur - skulle nå toalettstolen, men det gick inte alls och att börja svepa omkring med toaborsten i all denna röra, nej, aldrig! 

Så jag gick in i hamnföreningens stora allrum, kokade upp rejält med hett vatten, återvände till toaletten och försökte skölja bort eländet, pytsade i lite rengöringsmedel och spolade igen. Jo, den blev ren och fin, men tänk, så oerhört mycket enklare om den där lilla duschslangen funnits alldeles intill! 

Papperskorgar och papper att torka händerna med, är tydligen helt ute och det kan jag kanske förstå .., det blir mycket papper som används och som dessutom ofta hamnar på golvet när papperskorgen är fylld. Nu gäller det att torka händerna med hjälp av fläkten på väggen. I en av hamnarna vi besökte i fjol, var dessa torkanordningar så kraftiga, så där så man trodde att huden skulle lossna. Nåväl, torr blev man.

14 kommentarer:

  1. Jag blir helt förskräckt när jag läser vad du, så vänligt gjort! Först undrar jag om ni inte har egen toalett i båten? Det var under alla mina seglingsår ett klart ultimatum - utan toalett, inget båtliv. Inte ens med portapotti. Att du sen sanerat en offentlig toalett innebär ju oerhörda smittrisker. Du har ju ingen aning om vad den som ställt till det här eventuellt bär på för smitta - det låter ju som gräslig diarré - och allt från salmonella till vanligt kräksjuka smittar ju enormt när man ens vistas i sådana här kontaminerade utrymmen. Jag RYSER när jag läser din text och tänker - det finns väl en hamnansvarig som får rycka ut när sånt här händer? Jag undviker generellt alltid publika offentliga hygienutrymmen - gjorde så under husbilstiden också och det var en av de stora fördelarna att vi hade egen toalett och möjlighet till dusch i bilen också. Här har vi fin pool med duschar men tack och lov så nära hem att alla går till och från på Torekovsvis i sina badrockar och sköter sin hygien hemma. Måtte du inte råka ut för något elände själv, men du kanske har plåtmage?

    SvaraRadera
  2. Monet: jodå, vi har egen toalett på båten, men jag föredrar hamntoaletterna som oftast är hur fina som helst, frånsett den i Gislövs läge när jag skurade väggen i duschutrymmet. Vår båt-toa installerades av den tidigare danske ägaren och vi undviker alltid att använda den.

    Hamnvärden är på plats enbart ett par timmar per dag (17-19) och på högsäsong finns städpersonal, men inte hela dagen förstås.
    Kanske har jag stålmage, för nej, jag har aldrig blivit sjuk av sånt här, brukar alltid svepa med borsten på offentliga toaletter som jag besöker - om det är lortigt - det finns ju tvål och vatten. Tänk, alla som arbetar inom t.ex hemtjänsten och kommer till någon som har haft magsjuka, det blir ju samma sak.
    Att som jag igår hämtade en spann med hett vatten och därefter rengjorde med borsten, det gör mig ingenting.

    SvaraRadera
  3. Jag vet sen tidigare och många diskussioner med andra båt-och husbilsägare att detta är en fråga som delar folk. Eftersom jag tillhör dem som skyr offentliga toaletter och hygienutrymmen som pesten - och vi har sett ett ANTAL i Europa, särskilt den södra delen - och inte gillar folk som bajsar på skärgårdsöar bland blåbärsriset (där sen vår labrador gärna försåg sig och kom och fick toalettborstas i hela munnen) så kan vi nog aldrig bli överens i frågan.

    Inom hemtjänsten finns det ju regler för den här typen av hantering. Man kan ju inte gå från den ena till den andra, i synnerhet inte i t ex vinterkräksjuketider. Där används också handskar, munskydd, plastförkläden och engångsartiklar - inget av det hade väl du? Att självmant ta sig an och rengöra nerskitade offentliga utrymmen tror jag däremot du är ganska ensam om. De flesta vänder nog i dörren och löser frågan på annat sätt. Varför undviker ni er egen båttoalett undrar jag? Vill inte pv tömma den? Det görs ju en bit till havs och stör ingen om det görs på rätt sätt? Går både du och han till offentliga toaletter i hamnar om ni måste kissa på natten också?

    SvaraRadera
  4. Monet: Jag litar inte på den, helt enkelt. Pv pinkar i en Åsens Lantmjölk-bytta och tömmer den på toaletter i hamnarna. På skär eller öar ligger vi aldrig, då vi inte har någon jolle och särskilt med tanke på harry, han kunde inte ta sig av då. Vi har hittills klarat oss med hamnbesök. Däremot har den som lånat båten och hans besättning använt den och då har vi eller dom tömt den i hamnar som har den servicen. Aldrig rakt ut i havet. Pv har inga som helst bekymmer att tömma den; man kopplar en slang till däck och det sugs ut. Jag tycker att det är jätteäckligt, men fråga mig inte varför.
    Man kan ju få för sig att jag gör inte annat än rengör offentliga toaletter, men så är det ju inte. Däremot vill man ju inte att båtgäster i hamnen ska finna en av hamnföreningens toaletter i det skicket. Om hamnvärden eller jag rengör den, spelar ju ingen roll.

    SvaraRadera
  5. Vilken städhjälte du är!

    Om jag är på det humöret brukar jag hyfsa till med toaborsten på jobbtoaletten även om det inte var jag som smutsade ner. Men inte på offentligare toaletter än så. Är väl en fråga om hur långt man känner att ansvaret går? (Fast nog är det konstigt att somliga inte ens tycker det är deras ansvar när det är de som smutsat ner!) Men er hamnförening är ju delvis er också.

    SvaraRadera
  6. annannan: Ja, men det är ju så det är .., vi är medlemmar i föreningen, då vill man ju att det ska vara fint för såväl de som har husbilar, som för båtgäster. Det är ju inte så att det var skit på golvet, allt var i toalettstolen. Kan tänka mig hur toalettborsten sett ut om man skulle ha börjat med den .., det tänkte nog den som varit där före mig också och kanske inte ville fråga om hjälp? En liten dusch intill toalettstolen och allt hade varit löst!

    SvaraRadera
  7. Herregud, jag hade vänt i dörren! ALDRIG att jag hade tagit hand om eländet. Jag är pinsamt kräkmagad!
    Bedrövligt, tycker jag, att folk inte städar upp efter sig! Men det fanns kanske en anledning.

    Pingst hade jag ingen koll på alls. Förr vet jag att det var en väldigt vanlig bröllopshelg. Undrar om det fortfarande är så trots att måndagen inte är röd längre..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mossfolk: ja, det fanns säkert en anledning. Men eftersom det inte är högsäsong och ingen städpersonal, så spelar det ju ingen roll om hamnvärden (en äldre man) eller jag städade upp. Det gick ju snabbt och blev fint. / Elisabet

      Radera
  8. Och jag undrar hur den tänker, som ställer till det till 'kaos'.

    Själv fixar jag till det om några kissdroppar hamnar fel. Det kan ju stå någon i kö utanför dörren som skulle ge mig dåligt rykte, om jag inte hyfsade till det efter mig.

    SvaraRadera
  9. Bert Bodin: Att man kan få våldsam diarré, det är ju inte konstigt, men aldrig att jag gick ut och inte försökte få ordning på det hela, precis av den anledningen som du skriver om. Det vore ju en nåd att stilla bedja om, ja, om det funnnits rengöringsmedel att tillgå, men det får man förstås inte, då stjäls det förmodligen? Är jag den enda som tycker att den lilla handduschen vid toalettstolen skulle förenkla det hela?

    SvaraRadera
  10. Monet skriver: jag har bara sett en sån handdusch som du pratar om en enda gång och det är hos en väninna med uttalad bacillskräck (och det har uppenbarligen INTE du:-). Den var mest tänkt som underlivsdusch istället för ”gammaldags” bidé men skulle gå att spola med i toaletten också och hon förevisade den stolt. Jag tyckte mest det var bisarrt och överdrivet hygientänk och tänkte på alla franska bidéer man sett. Och hur min mammas alltid användes för fottvätt istället. Nej, jag tror inte en sån dusch skulle varken begripas eller användas på rätt sätt av nutidens besökare. Den skulle säkert utsättas för skadegörelse också med åtföljande vattenskador. Och är moderna toaletter verkligen konstruerade så att man kan häll obegränsat med vatten i dem? I en hamn- eller campingtoalett skulle säkert många få för sig att fylla vattendunkar där också och det är ju klart olämpligt i ett toalettutrymme (pga de risker jag tidigare beskrev). Tror att det finns skäl till att färskvatten- och avloppstömning hålls åtskilt på såna ställen.

    När det gäller att uträtta sina behov i naturen så vet jag ju att ni enbart ägnar er åt bryggsegling, så som man gör på västkusten och runt Skåne eftersom det finns minimalt med öar. Men i Stockholms skärgård där vi hållit till är det ett vidrigt oskick när folk väljer att inte använda sina båttoaletter som ju finns i alla moderna båtar idag. Den som en gång klivit i hundbajs kan ju föreställa sig hur det känns att göra det i mänskligt dito. Och som sagt - med hund som gärna sätter i sig detta blir det dubbelt äckligt. Varför du inte litar på er toalett förstår jag inte men det är ju en annan historia - tror du att den läcker? Ett av skälen till att vi aldrig låg i hamn utan alltid i naturhamnar är just att folk där häller ut pottor och diskvatten och till och med pumpar ut sina toaletter i smyg från sina båtar - inte charmig kringmiljö alls!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monet: här uträttas inga behov i naturen! Jag har en potta med lock som töms på toaletter på land! Vi kommer inte så mkt längre, Monet. Jag kommer även fortsättningsvis att städa upp om det behövs och har hittills inte drabbats av magsjuka. Ska bli intressant att se hur det blir i sommar i Bohuslän, där vimlar det av öar och nu har vi ju inte Harry! /Elisabet

      Radera
  11. Elisabet: jag pratar ju inte om er. Men jag har 40 års erfarenhet av båtliv och refererar till de olika erfarenheterna.

    SvaraRadera