söndag 19 maj 2024

Dagens fönster ...


Babsan med make är på besök i broderlandet i väster och hälsar på dottern med familj. 

I fredags var det förstås stort firande med anledning av nationaldagen. 

Kan det bero på att Norge en gång tillhörde  Danmark och senare Sverige .., och inte minst att Norge blev ockuperat av tyskarna? 

Kan det ha med detta att göra att firandet blir så mycket mera genuint än hos oss? 

Jo, det är jag övertygad om.  

Och en mer sympatisk kung än Harald, torde väl  ändå vara svår att uppbringa?

// Tack Babsan att du tog dig tid!

2 kommentarer:

annannan sa...

Ja, det kan man verkligen fundera över. Jag har svårt att vara entusiastisk över Sveriges nationaldag, och det samma gäller Portugals. Sveriges är väl Gustav Vasas kröning och det är ju 500 år sedan (i fjor), något som är svårt att relatera till. Portugals är dödsdagen för nationalskalden vars födelsedag för 500 år sedan (i år) man väl inte vet exakt datum för. Det är en ledig dag i almanackan, inte mer än så. Det är så mycket negativt knutet till nationalism och det är svårt att koppla bort det när det gäller nationaldagen. Antagligen som du säger lättare när man har en historia av att vara undertryckt.

Finns andra dagar som passar bättre för något slags nationellt kulturellt firande, tycker jag. I Portugal förstås 25 april och i Sverige kanske Valborg? I Nederländerna har man instituerat "Konungsdagen" som är en av regenten själv vald dag på vårkanten (har det i alla fall varit i min livstid) som helt enkelt går ut på att man firar och festar allt man kan! (Som Sista/e April i Uppsala och Lund fast för alla)

Elisabet. sa...

annannan: intressant! Måste kolla hur det firas i våra grannländer, frånsett Norge som väl slår alla rekord. Själv är jag en usel nationaldagsfirare och sitter nu och funderar vad som får mig att vilja gå ut och fira vårt land ., jo, det vet jag ju, det hade nog varit om "vi" vunnit VM-guld i fotboll eller som när den fantastiske skrinnaren Nils van der Poel vann rubb som stubb och var så till synes klok och sympatisk .., dåååå minsann! Men det är ju nånting helt annat det.