måndag 20 maj 2024

Måndag ...


Plötsligt blommar blåregnet! Vi har varit dålig på att sköta om den och tänkte att nu blir det nog uschligt med blomning, men så när jag fick undan ormbunkarna och vattnade rejält, ja, då var det som den bara exploderade! 

Oj, så vackra blommor! Och ja, jag vet att blåregn är giftig,

Den digitala termometern visar på + 29 i solen. Det känns som + 39. 

Småfåglarna är frekventa besökare till fågelbadet .., ekorren kom på besök, men tackade för sig när där var tomt i frukostserveringen. 

Och pv hittade en mördarsnigel i växhuset igår ..., men den är nu hädangången. Snigeln. 



Men var är svalorna som alltid om somrarna hållit till i den enorma ladan som finns på andra sidan vägen? Inte en enda en har jag sett här .., däremot i Skallkroken! 


Aldrig har jag haft så många små violer som dem här våren! Och som dom växer!

Såg att vallmon hitom Steninge har börjat blomma .., stora vallmo som nästan liknar pioner och till synes vildvuxna.

Vår sallad har det kämpigt .., kommer troligen inte att klara sig. Skrumpnar .., jag tror att det är för varmt. 

På gräsmattan växer små bestånd av styvmorsvioler .., så underbara och där skippar jag att gå med gräsklipparen. Nu är det som små öaar av violer .., sååå fint! 

Vi beslöt ju för två år sedan att låta en tredjedel av gräsmattan få bli vildvuxen och Gud, så skönt det är! I höstas blev det en äng av röllekor ., som ett hav av röllekor! 

Ju varmare det blir vädermässigt och ju tröttare jag blir på att gå med gräsklipparen, desto större blir lusten att utvidga ängsområdet.  

Nu ska jag bjuda den idoge herr pv på eftermiddagskaffe. I skrivande stund kör han en markkomprimator - en så kallad "padda" - på all den makadam som ligger i det som en gång ska bli ett härligt rum med många fönster och utsikt över hästhagen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad jag är imponerad av herr pv:s ork och arbetslust! När det är så där varmt orkar jag ingenting. Nu har det varit två lite svalare dagar och det har varit skönt. Men inte så säkert att arbetslusten är särskilt stor då heller! Jag har också knäproblem och det tär på orken, ja du vet ju. Hör blommar vitsipporna i alla rabatter. De sprider sig villigt och jag delar gärna med mig till de som vill ha. Idag slog tulpanerna ut vid väggen och en del av Kungsängsliljorna är också i blom liksom pärlhyacinter. Det går lite för fort, allt på en gång nästan! ellem

Elisabet. sa...

ellem: Nu har ju det här rummet tagit kanske tio år att börja på RIKTIGT med .., han gjorde ett annat innan dess ..., men jag håller med dig; han har en otrolig energi när han väl sätter igång. Men i morgon ska han ta paus. Då har han mattehjälp-lektion hos granntösen Maja och körövning på kvällen. Skönt för honom.
Här syrénerna på upphällningen, men när jag gick längs vår uppfart, hade jag syréner i säkert 15-20 meter på höger sida och SOM det doftade!Kungsängsliljorna är bara pinnar kvar nu (stjälkarna) och i rabatten närmast ytterdörren, har gurkörten spridit sig nåt enormt! Där vimlar av stora, ludna blad .., blir det blommor av dem, då blir fjärilar och humlor lyckliga!