tisdag 21 maj 2024

Mitt på stranden: en skylt!

Soligt och fint; det tar liksom aldrig slut. Det känns som högsommar. Jag storstädar badrummet från golv till tak och pv tar ugnsluckan - innerglaset som alltid blir så skruttigt - och så tar jag en sväng i kylskåpet också. Underbart! Klipper gräset, men sparar alla små violer. 

Vid 13-tiden cyklar pv iväg till Maja, det handlar om matteundervisningen. På torsdag tar hon examen. Han säger att hon har varit så ambitiös den här gången och att han är säker på att hon kommer att klara av det hela. Nu är det alltså slut på cykelturerna till Stora Hus och tänk, i vår har han arbetat endast två ynka dagar på Gullbrandstorp! 

"Tja, det är ju rätt skönt att leva pensionärsliv ...", säger han. 

Medan han stöttar i matte, cyklar jag ner till stranden. Idag är det ostlig vind - frånlandsvind - och inte alls några 20 grader i havet, men skönt ändå.Vi är tre personer på stranden, jag är den enda som badar. Två dopp. Vattnet är grönfärgat och helt ljuvligt. 

Fantastiskt foto: Christian Bickel. (Bilden togs på Malören i Norrbotten).

Mitt på stranden har någon slagit ner en skylt med ett anslag och jag undrar vad det handlar om. Rubriken är: "Var rädd om oss!" Det är Länsstyrelsen som berättar att efter flera års frånvaro, så har nu tre olika sorters tärnor börjat häcka på Fågelholmen, nämligen småtärna, fisktärna och silvertärna. Alla besökare uppmanas att hålla ett avstånd av minst 100 meter från holmen, så där så att tärnorna får häcka i lugn och ro. 

Silvertärnan är den av våra fåglar som har den längsta flygsträckan av alla! Och tänk, att nu har den hittat till Stensjö! Inte vet jag vilken av tärnorna det är, men tre stycken flyger fram och åter, upp och ner och störtdyker mot vattnet .., och så om och om igen! Jag tänker att deras vingslag påminner om origami, den här japanska konsten att klippa fint i papper!  Sååå vackra är dom! Så alldeles omåttligt gracila!

Annat som hänt?  Jo, jag har - under högljudda protester - duschat Sigge och även om han på alla sätt och vis och med klorna utspärrade (dock inte mot mig) försökte komma loss, så gick det bra till slut. Efteråt satt han länge och putsade pälsen och han blev så fin. 

För övrigt är Pv på terminens allra sista körövning och i morgon, tänk, då fyller Sonja nittioett år.

(Om Malören kan man få veta mera här.)

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Mal-ören. Bara för att visa att det inte är någon malör det handlar om. 😊

Fantastiskt fin ö.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Jag har ju hört namnet, men hade absolut noll koll på hur annorlunda det såg ut att vara!