lördag 5 oktober 2024

En annan sorts lördag ....


Vaknar tidigt, redan vid 4-tiden och alldeles stilla ligger jag och intill mig, på den utdragbara delen av dagbädden, sover 5-åriingen. 

Hans andetag är lugna och jämna. Det är varmt i det lilla rummet. Fönstret stängt .., och jag som nästan alltid har ett fönster på glänt i mitt sovrum. 

Lägger mig någon timme på soffan Ektorp. Sigge intill mig. Sedan tillbaka igen till min rumskamrat, så han inte ska känna sig sviken. 

Vid 11-tiden åker vi in till Halmstad, sammanstrålar med pv som tillsammans med Kammarkören haft konsert i Nicolaikyrkan, den stora och går sedan till legendariska konditori Regnbågen. 

Pojkarna är trötta och har spring i benen. Den minste somnar i vagnen. 


Ett besök på Slottets innergård hinner vi också med. Jag berättar att Halland och därmed också Halmstad för flera hundra år sedan hörde till Danmark, ja, det gjorde ju minsann Skåne också och en guide på slottet som vill bjuda in oss att se en film och en utställning, visar var landshövdningen bor, ja, i vilken del av slottet. Vi tackar nej till inbjudan, hur vänlig den än var. 

Men dessförinnan har vi tittat in i Stora Kyrkan och där ska det bli dop av en liten flicka. Dopgästerna är så finklädda och innan det hela tar sin början, står vi och tittar lite .., jag pekar på de vackra mosaikfönstren och på gravkoret där någon dansk herreman vilar .., och vi tittar också på den jättelika kyrkklockan, den som står uppställd i vapenhuset, tillverkad  år 1667 av klockgjutaren Hans Hansson i Halmstad. Klockan väger 500 kg. 

Ikväll, innan skåningarna tackar för sig, blir så ett dopp i iskalla havet, ja,det blir sonen och jag själv, övriga tackar nej.

Sonen står i vattnet under några minuter och säger att det är jobbigare att stå där man inte bottnar, då viftar man ju liksom omkring vattnet och han upplever det som kyligare på det viset.

Igår när vi gick i säng, sa 5-åringen att "farmor, du får gärna läsa den där ramsan som du brukar ..", och jag tänkte att det kanske var Hattstugan eller något annat. Nej, det var det inte. Det var den där bönen som jag har bett med honom vid sängdags flera gånger, då när jag ber någon bevara oss alla och göra så att inte någon 5-åring får mardrömmar och lite sånt. 

Så det gjorde jag. 

För övrigt har vi pratat om hur maten går genom matstrupen för att avslutas som bajs och igårkväll tog jag honom och Viggo och vi stod ute på gården och tittade upp emot stjärnhimlen och det var omåttligt spännande.  

Sonen berättade att i bilen på väg upp, då hade 5-åringen sagt, apropå att dom diskuterat något som dom var osäkra på, sagt att "vi kan fråga farmor, hon vet mycket."

Tänka sig. 

Nu är klockan 21.10 och jag tänker krypa ner under täcket. Är såååå trött.

1 kommentar:

Turtlan sa...

Ler stort. Vi får döpa om farmor till Wikipedia tänker jag då 😉