lördag 24 augusti 2024

Lördag .... 


En elva år gammal bild av Harry får vara med just idag. Lillgubben!  
Solig förmiddag och mulen eftermiddag. Tänker att jag börjar (börjar ..., det har varat länge nu) bli som pv:s mamma Gunvor, som i sin årsdagbok väldigt noggrannt noterade vilka hon telefonsurrat med. Varje dag. Prydligt och fint på pränt. 

Själv fick jag ett telefonsamtal från min äldsta syster och hon har nog inte ringt mig på säkert ett års tid, så det var säkerligen B som bett henne höra av sig. Anders har ringt två gånger .., Eva från Tyresö en, det har varit facetime med småkillarna .., herr Göransson har också hört av sig. Tänka sig att herrarna tror sig komma till Skallkroken i morgoneftermiddag.
 
Kände mig krasslig, trött och allmänt risig på förmiddagen och ringde återbud till friherrinnan. Handlade till henne igår och upptäckte att Marabous 200 g:s choklad hade bytt förpackning. Eller typsnitt kanske, och papperet var glansigare och hade en annan gul nyans. Tycker inte alls att den är lika fin som den förra, men allt ska väl förnyas. 

Efter att ha röjt här hemma (röjt = dammsugit och dammtorkat), lade jag mig raklång på soffan och lyssnade till P1 och programmet Familjehemligheten. Oj, vilka människoöden det vimlar av! Här en länk till programmet som den här gången handlade om en mamma som aldrig berättat att hon en gång födde ett barn i Spanien; en son som lämnades bort till adoption. 

Och Sigge har varit som galen .., sprungit hysteriskt och bitit sig i pälsen, med panik i blicken! En enda fästing har vi tagit i sommar, nu upptäckte jag två. Måste komma ihåg att inhandla Frontline - fästingmedel -.

Dagens fönster ...



... och en fin hund som tittar ut .., fångades av min systerdotter Rita, för tillfället på utflykt till Uzbekistan. 

Dit har hon, tillsammans med en väninna, åkt med Rolfs Buss som arrangör.

Om någon blir våldsamt sugen på en dylik resa, så finns en länk här. 

Fönstret fångade hon mest troligt i Lund.

fredag 23 augusti 2024

Ett extrafönster från Björkö ....

Det är inte alltför ofta som pv tar fram fönsterhåven, men igår hände det. 

"Förslag till dagens fönster från Björkö hamn, 15 m/ sek här utanför, men regnet har upphört."

Björkö .., det var där jag simmade rakt ovanför några maneter och hela baddräkten var därefter draperad av manet-trådar.

En vänlig ung man gav mig små piller och en kvinna kom med sitt betalkort och skrapade bort dom geléaktiga trådarna. 

På bilden sitter en ur besättningen på båten - Greg de Freitas - och är i färd med att kalasa på sin vegetariska pizza.

Pv har som vanligt valt kebabvarianten och vad hans äldre bror valt ...,  rökt skinka kanske ..?

Tack för bilden! säger jag.

En bra morgon .... 

En bild från morgonpromenaden med hundarna, skickad 06:43 till familjechatten. Bilden hemifrån, förstås. Så ringer AP på väg till naprapaten och har mycket att berätta och låter så glad och strax efteråt hör Eva i Tyresö av sig och undrar om jag möjligen vill ha sill och potatis till lunch? Det vill jag gärna.

Nio rätt av tio på DN:s quiz och pv kommer förstås att ha full pott.

Närhet ...

Det är som om vi har kommit in i någon slags rutin, Sigge och jag själv. Mest Sigge. Först går jag till sängs, ofta vi 23-tiden, och då är han ute på vift någonstans, men efter en timme ungefär, då kommer han in och jamar något alldeles förskräckligt ..., jamar hela vägen uppför trappan till övervåningen och ökar jamandet när han närmar sig sovrummet, så där som ..."Jag är här nu!"

Så hoppar han efter en stunds kråmande upp i sängen, lägger sig vid min sida och jag stryker honom över ena tassen och så somnar jag. Bordsfläkten är i gång och ibland även radion, men det tycks inte bekymra Sigge. Eller så har han vant sig.

Vid 4-tiden när jag vaknar, då har Sigge flyttat till korgstolen, men så tittar han upp och hoppar återigen upp i sängen och ligger intill mig, men inte ALLTFÖR nära. 

Det är ju helt ofattbart att en liten katt (han är verkligen liten) kan göra mig så lycklig. En slags trygghet blir det.

"Du kan ju vara social i stället ...", sa kvinnan. 

Pratar med vännen I i Falun. Hon frågar hur vi har det, om hösten har anlänt till Halland .., om jag är frisk och kry och om jag har någon kontakt med Malå.

Själv har hon - just idag - problem med att betala en räkning via sin dator. 

"Det spelar ingen roll .., hela tiden blir det fel och när datorn rättar orden, blir det ännu tokigare!" säger hon. 

Och hon berättar om hur oändligt mycket hon saknar trädgården, den som hon fick lämna när huset såldes. Jo, några blomlådor på balkongen har hon förstås, men det är ju inte samma sak. Innan flytten kunde hon tillbringa hela dagar i trädgården .., rensade ogräs, klippte ner det som vissnat, ja, sånt som man gör. 

Från den fina lägenheten kan hon se ut över något enstaka träd och härom dagen gick hon ut och rensade ogräs från hyreshusets (ett boende för äldre med gemensamma samlingsrum etc) rabatter och hon berättar om vilken glädje det var. Hur lycklig hon kände sig. 

Då dök en annan kvinna upp; en som också bor i samma hyreshus och kvinnan sade till I att detta var väl ändå inget arbete för henne, det finns det särskild personal till, i stället kunde ju I bli lite mera social och komma och prata med de övriga, tyckte kvinnan. 

Att detta att rensa ogräs kan förgylla någons dag .., hade tydligen inte slagit kvinnan. 

I december fyller I nittofem år. Inte ens då får man göra som man vill.

Dagens fönster ...



Ett fönster från det gula huset på kullen, kommer här. 

Det är inte ofta vi kan ha krukväxter i uterummet; det blir helt enkelt på tok för varmt där inne. 

Men ..., för några dagar sedan hände det!

torsdag 22 augusti 2024

 Grattis Turtlan!

Just idag - på gränsen mellan stjärntecknet Lejonet och Jungfrun - fyller Turtlan år. Nästa år blir det jämnt. Det kan man inte tro när man ser henne på bilden, den som togs av hennes svåger som agerade pressfotograf på bröllopet i fjol. 

Hoppas att du har haft en riktigt fin födelsedag ..., den mycket romantiske maken hade utlovat någon slags överraskning, jo, det blev säkert bra. 

Och om några veckor kanske, så får födelsedagsbarnet en ny knäled. Tänk, så bra! Vilken present i efterskott! 

Grattis, grattis! säger jag.

Det här med segling ...





































Planen var följande: pv, hans äldre bror och en kompis till denne, skulle segla upp båten till Bohuslän och där skulle broderns fru, samt ett annat par ansluta just idag, torsdag. Därefter väntade fyra dagars förhoppningsvis ljuvlig seglats i den bohusländska skärgården, allt medan pv och kompisen tog sig hemöver. 
Fler planer? Jo, att vi själva skulle köra upp och ta över båten på söndag, vara ute fyra, fem dagar och så hemåt igen. 

Hur blev det?
Jo, för andra året i rad, får brodern med sällskap ställa in den efterlängtade seglatsen, då vädrets makter tänkt sig något helt annat. Regn, kraftigt regn .,. samt rejält blåsigt.

I stället seglar nu pv och hans bror hem båten, med början i morgon. Det blir nog ingen latmans-seglats, då SMHI visar på motvind och mera motvind (hårda vindar i byarna) och regn. Förhoppningsvis är herrarna hemma här på söndag någon gång. (Bilden från Skärhamn i Bohuslän). 


Ännu en bild från Bohuslän, närmare bestämt från Mollösund. Under ett tidigare besök där promenerade vi omkring och jag förundrades över den mjuka, vita färgen på alla hus och frågade helt enkelt en man hur detta kom sig .., hade det kanske varit extrapris på just den kulören? 

Nej, så var det inte alls! Riktigt vit färg skulle blända alldeles på tok för mycket i det starka solljuset, sade han. 


Mera Mollösund. 

Så här skrev jag på bloggen den 27:e augusti 2022. 

"Nere på stranden - en vik där det finns bryggor, stegar och hopptorn - badade jag länge. En bit intill låg en kvinna på mage och löste korsord, men så plötsligt tog hon sin mobil och ringde ett samtal. 
Någon svarade. 

"Hej det är M, jag vill bara berätta att mamma har gått bort ...", sa kvinnan och hennes röst bröts och hon började gråta hejdlöst.

Jag tänkte …, att en gång …,ska någon av mina egna barn säga just dom orden. 

Sen gick jag den branta stigen ”hemåt” .., norpade mig några björnbär .., såg ett vackert hus längst uppe på ”berget” och pratade lite med båtgrannen, han som var född i Piteå och visade sig heta Mårten.

Konstaterade också att serviceanläggningen i Mollösund inte var stor, men trivsam. Dessutom fanns där världens bästa golvskrapa i duschutrymmet. Jo, minsann. Sånt är viktigt. 

För övrigt? Sigge har sovit hos mig hela natten. Vilken lycka detta är! Vid fyratiden hoppade han upp och kurade ihop sig vid mina knän ..., två timmar senare låg han i korgstolen och sov så gott. Tänk, att detta är en sån innerlig glädje för hans matte! Nu är vi ensamma hemma resten av veckan. Det går det med.

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren, som är Bert i Luleå:

"Hej.

Några fönster och en snygg fasad får du här. Tyvärr verkar den nedre våningen tom.

Huset är nyrenoverat. Känt som 'Tornhuset' här i stan.

/Bert."

//Tack Bert! Vilket prydligt tak huset har också.

onsdag 21 augusti 2024

Noterat ...

Ibland skriver jag ner sånt som jag absolut inte vill glömma, för det vet man ju, hur snabbt det går att saker man tänkt berätta .., ja, att en minut senare har detta som man funderade på, helt enkelt susat iväg. 

Det här var några saker jag tänkte på. 


Såg en firmabil i Halmstad med texten (och just den stavningen): Perri Mejson reklam. Tänker att detta med "Perri Mejson" knappast kan förstås av yngre generationer. 
Serien hette ju Perry Mason. 

Någon som kommer ihåg honom .., han, Perry? Hans riktiga namn var Raymond Burr, det hade jag glömt. Jag minns honom mycket väl och minns också hur mycket min pappa tyckte om det programmet. 

Lyssnade till Europapodden som hade live-sändning från Kulturhuset i Sthlm. Suveräna Caroline Salzinger var programledare och fördelade ordet till de olika korrespondenterna. Konstaterade att INGEN i panelen (möjligen Marie Nilsson Boij) talar med sådan fart som Daniel Alling, ibland sväljer han delar av orden. 

Och i morse, när det ösregnade .., blev det två avsnitt av Akuten på SVT-play. En äldre-äldre kvinna kommer in med sepsis och vi får veta att hon i sin ungdom blev förälskad och gravid med en färgad man. Den likaledes åldrade mannen sitter vid hennes sida och berättar hur svårt det kunde vara .., detta med blandäktenskap. 

"Vad sade hennes föräldrar ...?" frågar intervjuaren.

Då tänkte jag osökt på filmen "Gissa vem som kommer på middag" med bland andra Spencer Tracy, Katherine Hepburn och stilige Sidney Poitier. 

De två förstnämnda är föräldrar till en blond skönhet som kommer hem och berättar ungefär samma sak som i Akuten-programmet. 

Hon har alltså förälskat i sig i den stilige (och färgade) John Prentice, suveränt spelad av S.Poitier. Stor uppståndelse. Men .., även brudgummens föräldrar sätter sig emot äktenskapet. Detta var en helt underbar film med lika underbara skådespelare! Finns att hyra hos SF-anytime för 49:-. (Bilden visar brudens något häpna föräldrar ....). Och jag undrade då vad den färgade mannens föräldrar - mannen i Akuten - tyckte om hans val av kvinna. 

Idag har jag också lärt mig att man kan drabbas av dyspraxi. 
Det visste jag inte vad det var. 
Nu vet  jag.
Onsdagmorgon .., skyfall .., och en dränkt katt.


 
Kvart över sex i morse ringde pv och berättade att herrarna nu - efter nattens seglats - lagt till i Marstrand. 
Efter frukost och kanske lite vila, skulle färden gå vidare norrut, kanske mot Skärhamn på Tjörn.

Kapellet  över sittbrunnen hade kommit på plats och precis då, när det var klart, kom regnet. 

Det gjorde det även här, mer som i form av ett häftigt skyfall. 
En rejält våt Sigge kom in genom det öppna uterumsfönstret (hörde ett "domp" vid fyratiden i morse .., kanske kom någon annan katt också in och norpade sig lite torrfoder ..?), efter att ha tillbringat natten hos mig i sovrummet. 

När jag lämnar sängen på morgnarna, då gör Sigge mig sällskap. 

Tillbringade gårdagkvällen med att läsa ut den bok som kom igår, "Tranorna flyger söderut" av Lisa Ridzén. Den kändes till att börja med så tung och eländig, ägnade mig åt annat några timmar (klippte bort vissnade rosor .., och ansade lavendeln) och tog sedan nya tag. Då kom boken att växa och jag tyckte så mycket om den och sättet den beskrev detta att - likt Bo - bli gammal, skruttig och kanske även bitter. Och inte minst hur knepigt det kan bli för anhöriga. (Jag tänker att om tio år kanske jag är i Bos situation och vad det då kan innebära .., känslan av inte själv få bestämma över sin tillvaro, t.ex.). 
Att den eventuella förlusten av en hund vid namn Sixten spelar stor roll för romanen, gjorde nog sitt till för egen del. 
Handlingen utspelar sig i Jämtland. 
Annat som jag tyckte väldigt mycket om, var de korta anteckningnarna från hemtjänstpersonalen.  

Så här, t.ex: "Kl. 12.30. Palt och fläsksås till lunch. Bo äter allt med god aptit. Han säger att han skulle posta ett brev till Fredrika inatt men blev hemkörd av nattpatrullen. Vi diskuterar saken, men Bo vill inte duscha. Säger att fjällbad är okej, men inte dusch. Tar Sixten som är glad och pigg på kissrunda. /Johanna."

Eller så här, en annan dag: Kl 08.15. Medicin + blås i flaska. Bo tvär, vill inte äta upp gröten. Vill att jag tar hunden på promenad, hinner ej. /Eva-Lena. 

Eller så här: Kl 17:41. Fiskbullarna står fortfarande kvar på bordet, värmer upp dem. Trugar men Bo vill inget ha. Säger flera gånger att han inte tänker gå med på att Sixten flyttar. / Kalle.

Här finns en - i mina ögon - så fin recension av bokens innehåll. Är det någon som vill låna den (boken), så bara hojta. 

Nu har regnet upphört och jag ska ta fram dammsugaren och ta mig en påtår. I fönstret står en vacker solros .., den kom grannen Annelie med, då, när det var var surströmmingskalas.  

Ps. I morse i TV4 vann en man från Varberg 2.5 miljoner på Triss. Han tycktes belåten. Och den lilla rosa fjärilen bland stenarna på bilden längst uppe, den förärades jag av Elliot. "Här farmor, här får du!" sa han och lade fjärilen i min hand. Inte ens den allra mest dyrbara diamant, hade gjort mig gladare!

Dagens fönster ....

"Gissa var det bor spanska surfare!" skriver avsändaren som är annannan. 

Jag gissade på den andra balkongen nerifrån. 

Tack annanan! säger jag.

tisdag 20 augusti 2024

Dagens fönster ...


Ännu ett fönster - många små fönster på rad - från Juthbacka i Nykarleby i Finland. 

I Österbotten, närmare bestämt. 

Det var ellem som höll i

Ps. Ser nu att det blev två dagens fönster. Ja, det må vara hänt. Ds.

Tisdag i landet Halland ...


Först av allt: TACK till dig Bert i Luleå för att du igår rättade mig på instagram, då jag - ack, så lyriskt - berättade om hur det formligen vimlade av Amiralfjärilar i vår myntaodling. 

Det visade sig (Bert visade ..) att detta ju är nässelfjärilar och det var väl i alla fall roligt för denna lilla fjäril att få sola sig i amiralens glans (jag berättade om hur den senare kan flyga från vårt land till södra Italien!), ja, några minuter av berömmelse blev det ändå. 

Icke allenast vimlar det av fjärilar, igår var den i särklass värsta dagen vad beträffar flugor - typ spyflugor - som vi varit med om! Det var som om dessa flygfän bara tjoppade upp från ingenstans och dom var ettriga och närapå omöjliga att nå med flugsmällan! 

Idag ? Inga alls. 


Igårkväll hölls det årliga surströmmingskalaset (ibland hos grannen Birgitta, ibland här) och det var lika trivsamt som vanligt. Jodå, vi hade duk på bordet till en början, innan gästerna kom, men då gick det inte att ha parasollet uppe, då vi i så fall hade fått klippa ett hål i duken. Det fick bli så här. 

(Upptäcker nu när detta skrivs, att Britt inte hade något av alla sina "hårband", utan en lite annorlunda frisyr. Lika fin i vilket!)

Annelie, längst nere till vänster (i världens sötaste kjol i en slags varm gul nyans) som förra året gjorde debut som surströmmingsätare, kände nu inga begränsningar och sade flera gånger att hon tyckte att det var så gott! Kul!

Lite senare, han hade arbetat, anslöt Jonas - Ecke och Britts äldste son -.

I tre timmar blev vi sittandes på altanen och det blev som vanligt en hel del surr. 

Om vad ..? Jo, det stundande amerikanska valet .., vi pratade om segling .., om demens .., och Ecke berättade om hans och Görans (vår f.d. granne) fisketurer ute till havs .., och Ecke tog även upp detta med hur saknad Harry är, även hos dem.

Efter all anspänning under helgen i Hörby (min äldsta syster som verkligen inte mår bra) .., grillmiddagen i Bunkeflo dagen därpå, besöket på Lunds lasarett och pv:s bror i rullstol och så gårdagen, var jag totalt slut på, i alla fall mentalt. 

Nåja, det var väl mest innan surströmmingen kom på bordet. Två små snapsglas innehållande Norrlands Akvavit fick axlarna att sjunka.

Idag blir det seglats till Bohuslän för pv, hans bror och dennes kompis med ett holländskt efternamn - Greg - är i alla fall förnamnet. I morgon lär det på Björkö ska falla 15 mm regn, ja, jag är tacksam att jag är hemmavid. Osäkert när pv kommer hem igen, senast torsdag i alla fall, då ska hans bror med fru och goda vänner låna båten fram till söndag. Själv ska jag i eftermiddag/kväll besöka Eva från Tyresö och hennes man, vilka nu - efter Evas operation och sjukhusvistelse - äntligen kommit till sitt paradis nära havet. 

 

I postlådan ligger i skrivande stund den bok jag beställt från Adlibris, nämligen denna. Kanske var det hos Kattis i Närke som jag läste om denna och bums klickade in mig hos Adlibris. 

Ljudböcker är liksom inte min melodi, trots att alla tre ätteläggar prisar detta system med läsning. Nej, jag vill ligga på soffan och hålla i en bok ..., och det är väl typiskt en så enjängd människa som jag själv är. 

Nu ska Hans Erik i Gävle skrapa Triss i tv 4. Själv ska jag duscha och tvätta håret. (Oj, så glad Hans Erik blev! Han vann en halv miljon kronor!)

måndag 19 augusti 2024

Dagens fönster ...

Ellem i Skellefteå har susat iväg tvärs över Kvarken och hamnat i Österbotten. Till min mejl kommer flera bilder och det här är en av dem. Mejlet avslutas så här: "Sista bilden var utsikten från pizzerian där vi åt jättegod pizza. ellem." 

Pizzerian finns i Juthbacka i Nykarleby.

Under årens lopp har ellem fångat en mängd österbottniska fönster och det slår mig alltid att dom är så vackra. Lite annorlunda 

När jag själv googlar "Juthbacka" kommer den här filmen upp. Tänk, att vårt systerland i öster är så totalt outforskat för min egen del! Bedrövligt är det. Så tack ellem! säger jag. 

Och fascinerande läsning om Kvarken finns här.

Och här.