onsdag 21 augusti 2024

Onsdagmorgon .., skyfall .., och en dränkt katt.


 
Kvart över sex i morse ringde pv och berättade att herrarna nu - efter nattens seglats - lagt till i Marstrand. 
Efter frukost och kanske lite vila, skulle färden gå vidare norrut, kanske mot Skärhamn på Tjörn.

Kapellet  över sittbrunnen hade kommit på plats och precis då, när det var klart, kom regnet. 

Det gjorde det även här, mer som i form av ett häftigt skyfall. 
En rejält våt Sigge kom in genom det öppna uterumsfönstret (hörde ett "domp" vid fyratiden i morse .., kanske kom någon annan katt också in och norpade sig lite torrfoder ..?), efter att ha tillbringat natten hos mig i sovrummet. 

När jag lämnar sängen på morgnarna, då gör Sigge mig sällskap. 

Tillbringade gårdagkvällen med att läsa ut den bok som kom igår, "Tranorna flyger söderut" av Lisa Ridzén. Den kändes till att börja med så tung och eländig, ägnade mig åt annat några timmar (klippte bort vissnade rosor .., och ansade lavendeln) och tog sedan nya tag. Då kom boken att växa och jag tyckte så mycket om den och sättet den beskrev detta att - likt Bo - bli gammal, skruttig och kanske även bitter. Och inte minst hur knepigt det kan bli för anhöriga. (Jag tänker att om tio år kanske jag är i Bos situation och vad det då kan innebära .., känslan av inte själv få bestämma över sin tillvaro, t.ex.). 
Att den eventuella förlusten av en hund vid namn Sixten spelar stor roll för romanen, gjorde nog sitt till för egen del. 
Handlingen utspelar sig i Jämtland. 
Annat som jag tyckte väldigt mycket om, var de korta anteckningnarna från hemtjänstpersonalen.  

Så här, t.ex: "Kl. 12.30. Palt och fläsksås till lunch. Bo äter allt med god aptit. Han säger att han skulle posta ett brev till Fredrika inatt men blev hemkörd av nattpatrullen. Vi diskuterar saken, men Bo vill inte duscha. Säger att fjällbad är okej, men inte dusch. Tar Sixten som är glad och pigg på kissrunda. /Johanna."

Eller så här, en annan dag: Kl 08.15. Medicin + blås i flaska. Bo tvär, vill inte äta upp gröten. Vill att jag tar hunden på promenad, hinner ej. /Eva-Lena. 

Eller så här: Kl 17:41. Fiskbullarna står fortfarande kvar på bordet, värmer upp dem. Trugar men Bo vill inget ha. Säger flera gånger att han inte tänker gå med på att Sixten flyttar. / Kalle.

Här finns en - i mina ögon - så fin recension av bokens innehåll. Är det någon som vill låna den (boken), så bara hojta. 

Nu har regnet upphört och jag ska ta fram dammsugaren och ta mig en påtår. I fönstret står en vacker solros .., den kom grannen Annelie med, då, när det var var surströmmingskalas.  

Ps. I morse i TV4 vann en man från Varberg 2.5 miljoner på Triss. Han tycktes belåten. Och den lilla rosa fjärilen bland stenarna på bilden längst uppe, den förärades jag av Elliot. "Här farmor, här får du!" sa han och lade fjärilen i min hand. Inte ens den allra mest dyrbara diamant, hade gjort mig gladare!

8 kommentarer:

Gunnel sa...

Klart man blir glad över 2,5 miljoner. En del verkar aningen besvikna när de "bara" vinner 100.000.

WalkaboutSweden sa...

❤️

Elisabet. sa...

Gunnel: "Tycktes belåten" var nog en underdrift. Det var nog mer som en glädjechock! 😉 Så roligt fon honom! /Elisabet

Elisabet. sa...

Tack Barbro! ❤️

Tony sa...

Gillar.

Elisabet. sa...

Tack!

Babsan sa...

Min pappa fick skrapa Trisslotti TV för många år sedan han vann ”bara” 100 000 men var helnöjd.Trevligt omhändertagande i TV studion och fick bo på fint hotell.Han var sååååå fin i TV

Elisabet. sa...

Barbro: Jag är urdålig på att köpa lotter, men så vinner jag ju inte heller ,-). Så roligt för din pappa! Och så FIN sista-mening i din kommentar! ❤️