lördag 2 februari 2019

På Systemet ....


I förrgår hämtade jag paketet från Adlibris .., ja, det var den här boken "Monopolet".
Antingen var det i Dagens Nyheter eller kanske i nåt tv-program som den recenserades och jag tänkte redan då att ..., aha .., det här kanske blir igenkänning för mig.

Nu har jag kommit en bit på vägen.


Hittills handlar det hela om tillvaron som anställd på Systembolaget - det hade kanske kunnat vara vilken butik som helst - och det är så oändligt mycket igenkänning så bara det gör att jag läser med största intresse. Men vad är det jag känner igen?
Jo, men kanske det här att många som arbetar inom handeln blir så otroligt lojala med sitt yrke, i alla fall om man trivs med jobbet; det blir verkligen som en egen liten familj.
Men nu är ju detta ingen dokumentär .., förmodligen ska det väl bli en historia runt människorna, ja, det börjar bli så .., och det ska intressant att se vad som händer.


Det hela skildras också - i alla fall än så länge - med värme.
Människorna är komplexa; inget är enbart svartvitt.
Och Elin, hon som är så vanvettigt snabb och effektiv på jobbet, påminner om Tina på Ica Supermarket i Ystad.

Så här, bland annat, skriver Lina Kalmteg, recensent i Svenska Dagbladet om boken.

"På sätt och vis är det något extra svenskt i den här senaste romanen, allt sker på en av de mest typiskt svenska institutionerna. Men "Monopolet" formar sig trots det till mer allmängiltig modern arbetarlitteratur. Jag kommer flera gånger att tänka på Elise Karlssons "Linjen" från 2015, de de två romanerna har likheter i hur arbetet Kafkaartat får ta en så stor plats i en människas tillvaro. Systembolaget har inte bara monopol på alkohol utan även på Alices och hennes arbetskamraters liv. 
Livet utanför skymtar knappt ens förbi. Det känns först som en brist, men återger nog rätt realistiskt hur det kan vara. En bit in i romanen konstaterar Alice att firman har blivit ett hem. Att hon inte får jobba på julafton, träffa sina kollegor och ställa upp flaskor där det fattas, utan måste träffa sin släkt, gör julafton till en "tom dag". "Om tanken på hennes liv utanför butiken dök upp överhuvudtaget, så gjorde den det precis här - i hålrummet mellan två par flaskor, och hon slog snart bort den igen för att gå vidare till nästa kartong". 
Så är det, anställda tillbringar på vardagar mer tid med kollegor än med familj eller kompisar och frågan som boken rör sig omkring är: "Är det fel?"


För Alice blir arbetet en skyddad verkstad, där hon kan gömma sig från jobbiga livsbeslut. Det blir till sist faran, att hon liksom i en sekt har gått in så mycket i firman att hon inte har någon väg ut när allt börjar falla samman. Hur den namnlöse Chefen styr butiken för samtidigt tankarna till kritiken mot new public management och dess krav på effektivitet och resultat.

Inga kommentarer: