lördag 3 augusti 2024

Tur och Retur och ett Dagens Fönster ..

Bilden: Fönstret i gästrummet där jag låg på soffan och sov. Ett kupéfönster med ritade streck på himlen. Nere till vänster: framme i Halmstad. Nej, jag är inte kommunist, har aldrig varit och kommer aldrig att bli, men respekterar den som är det. Längst till höger: På Haverdals golfkrog är dricksglasen pyttesmå och man får ideligen fylla på med vatten. På Göstas Café i Steninge är det tvärtom och isbitar finns att kyla vattnet med. Tänk, en sån enkel sak .., vad det kan betyda. 

Så här blev dygnet: Tågresa, packat med folk, resväskor och ännu mera resväskor, vansinnigt starkt parfymerade herrar, hela familjer på väg till Kastrup. Framme och hejdå till son och svärdotter. Välkommen till pv! Besök på Ribban, bad i liten vik med pojkarna och andra malmöbor av alla de slag. Underbart. Små, små fiskar i havet. Elliot som själv simmar som en fisk under ytan. Viggo lullar på för sig själv. En handikappad ung man får hjälp att bada i havet. Lär Elliot namnet på den lena blomman Harklöver.

Kväller. OS-sändningar på tv:n med superfin bild (Toshiba, 12 år gammal). Nattning av pojkarna, vi tar var sin. Elliot säger att han ska få en trollstav av faster AP som gör att ingen i släkten ska dö. Sen somnar han. 

Halv tre på natten kommer föräldrarna hem från Ystad, efter en fest som sent ska glömmas av de sjuttiofem deltagarna. Temat var "Havanna Club". Maja blir uppe en stund, blåser upp ballonger och strör ut serpentiner på matbordet. Jag får svårt att somna om ., vrider och vänder mig. 

Födelsedagsbarnet vaknar först av alla. Vi sitter i soffan, han på min vänstra sida och jag nästan-somnar och så tittar han på flera avsnitt av Bluey. Jag berättar om igelkotten som vi såg under äppelträdet igårkväll. Ingen är intresserad. Klockan 11.00 blir det kalas. Vi sjunger och han som nu är 2 år, vet inte till sig av lycka. "Mera!" och vi sjunger än en gång. Mormor och morfar är också på plats och vi bjuds på en vidunderligt god tårta och här är länken, men Maja tog en halv dl mindre socker än vad som står i receptet. (Hon tog Vårgårdas puffat ris istf Rice-Krispies.)

Två timmar senare sitter pv och jag själv på tåget. Det är då han upptäcker att han har flera missade samtal från sin äldste bror och i samma stund ringer pv:s brorson Hannes. Jag hör på rösten att något har hänt. Det visar sig att den yngste brodern av de tre bröderna Göransson - musikern Ulf - igårkväll drabbats av en stroke och nu ligger på neurologen på Lunds lasarett. Sextiosju år. Efter att ha varit rejält dålig igårkväll, tycks det se ljusare ut idag, säger hans son. I vintras fick den äldste av bröderna en hjärtinfarkt och nu detta. Så lite man vet om vad som väntar.

fredag 2 augusti 2024

Snart iväg ...

Fredagmorgon. Idag för femtiotvå år sedan blev jag mamma för första gången. 

Helt ofattbart .., femtiotvå år sedan! Ett halvt sekel! 

Strålande solsken idag och vindstilla! Det var länge sedan sist. Pv är i full gång med uterummet .., jag ska ta bussen från Skipås till Halmstad resecentrum, för vidare befordran till Bunkeflo. Pv, som ska träffa släkten som idag ska besöka Steninge, ansluter några timmar senare, även han med tåg). 

Det blir en kort visit, då vi ska ta passa killarna bara från i eftermiddag och tills i natt någon gång. (Ja, det blir nog ett morgonpass också). Och så hemåt igen i morgon. 

Lyssnade tidigt, tidigt i morse till gårdagens sommarpratare Markus Torgeby. Måste lyssna ännu en gång, då jag slumrade till mellan varven. 

Aldrig någonsin har jag missat - eller struntat i - sååå många sommarpratare som i år! Det är enklare när vi är på båten; då finns inte så många alternativ på kvällarna .., eller om det är lätt segling, så är det helt perfekt att lyssna till P1.


Och här är födelsedagsbarnet, hon som flyttat hem till Malå och tycker sig vara i det som väl närmast kan liknas vid paradiset! 

Första sex åren tillbringades i Kungsängen .., därefter hela skoltiden i Malå/Lycksele och fort-fort-fort hemifrån för att börja arbeta i Stockholm! 

Och nu .., hemma igen!

torsdag 1 augusti 2024

Dagens fönster ...


"Hej! Ett fönster från sommarstugan. Rättare sagt det i badrummet eller vad det kan kallas här. Toan? Dasset? Nej, ett dass har vi uppe vid boden. 

Sak samma. Vi säger nog mest badrummet. Eller toan. 

Sjöutsikt är det i alla fall. 

Hälsningar Turtlan."

//Tack Annica! säger jag.

Tyst ...


Bilden är från friherrinnans hall, då, när hon bodde i sitt barndomshem. Av någon anledning tycker jag så mycket om såna trappor .., nötta av miljoner steg under årens lopp. 

Klockan är halv två. Efter en förmiddag då vi besökt affären .., varit nere på stranden .., upplevt protester från den som är fem och försökt få tvååringen att gå liiiiiite fortare ner till havet .., men i den håv han hade, där skulle allehanda stenar läggas i en hög och därefter plockas upp enligt konstens alla regler. 

Det där badet, det blev det inte så mycket med, endast farmor som gick ut och blaskade av sig. 

Och pv som igår sågade ner MÄNGDER med trädgrenar och delar av den jättegamla oxelhäcken (mest murket trä), fyllde en släpkärra från Hemköp till bristningsgränsen (jag hjälpte till) och tog därefter sikte på återvinningen i Falkenberg. Inköp av reglar till det gamla uterummet fick följa med hem. 

Nu är här ofattbart  t y s t. Har diskat undan, vattnat blommorna här inne .., konstaterat att jag ännu inte gratulerat sonen på namnsdagen - det är ju Per idag - och i morgon fyller äldsta dottern år. Redan igår fick hon en så fin bukett från Emma och Emil och så här kan det gå till i Malå. Mailet kom till familjechatten och det är Maria som skrivit det. 


Det ringer till Maria på jobbet. 

- Hej, det är från blomsteraffären (Tidlösa design), vi har ett bud till dig. Vars är du?

- Jag är på sjukan, sitter på lab. 

- Jo, jag vet, min man Jens, han jobbar ju på ambulansen, jag kommer dit med blommorna!

//Servicen kan man i alla fall inte klaga på!

Och nu hör jag hur det sågas i byggprojektet .., och det är vanvettigt varmt ute. Tittar på OS och det är  hästhoppning på gång och vi får höra en smått hysterisk historia som handlar om en brittisk ryttare som skulle tävla i Stockholm .,. och hur precis allting gick fel, utom själva tävlingen! Det handlade om att ryttaren tagit med sig fel pass och fick ta flyget hem till London igen, hämta passet, flyga tillbaka till Bromma .., tar en taxi till hotellet och då blir det punkteringen på taxin och chauffören har ingen aning om hur man byter däck, det fick ryttaren göra. Om han fick rabatt på taxiresan? Inte det minsta! Som plåster på såren vann i alla fall denne för mig okände ryttaren tävlingen!

Dagens fönster ...


... är nu utbytt mot ett annat, ett sprillans nytt, men jag tyckte om det här också. På bilden som togs för några år sedan, försöker pv kontrollera om där är någon fästing i Harrys päls. Det var det inte. Och Ecke hade tydligen en strimma av ljus i sina ögon. 

Idag får vi besök av såväl Ecke som Britt, som grannen Birgitta och hennes son Magnus som är på besök. Vi ska fira pv som - precis som min äldsta syster - har födelsedag just idag. Ingen av dem fyller jämna år, men det spelar ju ingen roll. Ska göra tårta nu på morgonen, för övrigt blir det ett lugnt firande. Grattis pv!

onsdag 31 juli 2024

Om den byter plats ... 


Bilden har inget med texten att göra, men den får vara med ändå. 

Jo, så här är det: på kvällarna när jag går och lägger mig, då har jag den senaste tiden lagt min laptop på byrån här intill och tänka sig, då glömmer jag nästa dag av att skriva. Det är knappt att jag tänker på det. 

För den delen är ju ens liv inte direkt upphetsande, om än att jag själv trivs ypperligt med den något enahanda tillvaron - så det kan ju också spela in. 

I alla fall har vi hämtat min syster på Kastrup (gjorde Elliot och jag själv) och efter fika i Bunkeflo ute i solskenet  (dit även exet och hans Karin kom) körde vi till Västerstad. 

Där blev det middag (suuuupergod gryta på fläskytterfilé) och så hemåt, då med Elliot i baksätet. 

Ingen väg känns väl så evighetslång som den från Västerstad till Stensjö. Tretton mil tror jag att det är, men slingriga vägar där hastighetsbegränsningen varierar stup i ett. Lägg därtill skördetröskor och traktorer på dessa vägar, så kan ni kanske räkna ut att det tar  t i d. Men vackert är det. Å, jag ÄLSKAR Skåne. 


Bäst idag: Utan tvekan när jag visade Viggo våra tre väggklockor, varav endast en är fungerande. 

När jag sedan hämtade den av mig inköpta väckarklockan av märket Junghans (gammal, en sån hade min pappa vid sängbordet), ja, då blev det bingo! 

Jag undrar  h u  r  många gånger den fick ringa och stängas av .., om och om och om igen hände det! Tänk, så härligt det är med barn; hur ofta är det inte just det enkla som sprider sån glädje? 

Bara detta när vi tillsammans - Viggo och jag - drog upp väggklockan och den slog sina slag ..., hur spännande kan inte det vara? 

Nu är det i alla fall kväller. När båda gossarna väl har somnat, blir det rökta räkor, aioli och vitlöksbröd till Maja, pv och mig själv. Det blir nog bra.

Dagens fönster ...


Fönsterfångerskan skriver så här: "Vårt nuvarande vardagsrumsfönster med en Tiffanylampa som kvällstid sprider fint sken, omgiven av två söta bronsfigurer som vi köpt i Tyskland för länge sen. I ett fantastiskt kloster med omgivande hotell som heter Maria Laach - har i skrivande stund glömt konstnärens namn men de skänker oss ständig glädje."

Tack Monet! säger jag.

måndag 29 juli 2024

Måndagsfönstret ... 


Så här skriver avsändaren som är Turtlan i Karlstad: 

"Hej! Jo, men här finns det ju fönster med på bilden. Helt uppenbart! 

Tänkte inte på det när jag låg där i utesoffan och såg speglingen men visst är det en fönsterbild :-)

Så nu susar det iväg till landet Halland.

Hälsningar Annica."

// Jag såg bilden hos A på instagram tror jag och skrev något i stil med att "och fönster finns där ju också ...!" Hon förstod vinken direkt. Tack Annica!

söndag 28 juli 2024

Snart måndag ... 

En solig dag. Kanske blir slutet av juli bättre än början? Blåser rejält gör det dock och kvälls-simningen, den avstod jag då vågorna gick alltför höga. 

Vattnet ..., m mmm, var mer än ljummet och det var pålandsvind, så ingen risk att dras ut till havs. 

Om nu bara min natt, - och morgonhosta ville ge med sig, skulle allt vara perfekt. Eller i alla fall väldigt bra. 

Har pratat länge med sonen och småttingarna, då på väg till någon camping i Småland. 

Ja, det var tre pappor och sex barn inalles som skulle campa tillsammans - i var sitt tält - och grilla, bada och ha det trivsamt. 

Båda småttingarna ropade ideligen "FARMOR!" då högtalarfunktionen i bilen var påslagen. 

Att jag hade haft sällskap i havet av en säl, det visste 5-åringen redan. "Det  har pappa berättat redan!" sa han. Jaha, ja. 

Till min namne på östkusten (dagens fönsterfångerska) vill jag säga att jag har tittat på filmen om Tom Alandhs far och då kom jag ihåg att den hade jag sett tidigare, men glömt bort (som så mycket annat). En underbar film! 

Och till annannan i Portugal som undrade vad det där "hjulet" var som pv använder sig av när han tränat. 

Jo, så här ser det ut. Och här en film som visar hur det går till. Två gånger fyrtio rullningar gör han och är väldigt stolt över hur det genererar starka armar och säkert andra muskler också. 

För övrigt ..? En enda dag kvar tills min syster från Australien landar på Kastrup. Det blir pv som möter henne i ankomsthallen och efter en paus i Bunkeflo, kör vi henne till Hörby. Spännande!

Nu blir det lite OS-tittande och när det är tillända, tänker jag fortsätta med brittiska Akuten på SVT-play.

Dagens fönster ...


Från min namne på östkusten kom söndagsfönstret och gjorde mig så glad! Kan det vara att det påminde mig om mormors farstukvist/veranda i Dikanäs - ja, kanske mest humlen och färgen på väggen - och det där lite avskavda.

Så här skriver avsändaren: "Hej Elisabet, hoppas du har en fin sommar. Här kommer ett fönster från ett gammalt pensionat som finns i en fantastiskt söt liten by några mil härifrån - Mörtfors -. 

Pensionatet har inte varit i bruk på många år nu. Förfallet är sorgligt, men ändå så otroligt vackert. 

Om ni inte sett tom Alandhs film "Mörtfors-Tarzan" måste ni göra det. Handlar om Alandhs pappa och just denna lilla by. Kram från Elisabet.


En extrabild följde med och bevisar väl verkligen tesen att "Det enkla är det vackra."

Tack Elisabet! säger jag.