fredag 4 oktober 2024

 När klockan snart är sju på kvällen ...

Pv har precis tackat för sig i hamnen, det blev ett tolvtimmarspass, men nu är han på väg hem, på cykel. Själv har jag gått på högvarv, men nu - med eld i kaminen - och när jag hunnit dammsuga och torka golven, äta en tallrik fullkorns-havregrynsgröt med lite lingonsylt till och och pratat med den yngste som är på väg upp med pojkarna, ja, men nu känner jag mig lugn. Rofylld, rent av. Eld i kaminen. 

Ett gult paket med glädje, fanns i postlådan idag! Titta, vilket vackert ..., lite som ett x-libris och det är så fint med två katter, den till höger kommer spatserande så malligt och vill väl visa att "nu är jag i alla fall här ..!"  

Sååå vackert! 

Ett fint kort av en korp  (?)följde också med och i det gula paketet låg boken "Vådan avatt vara Skrake", av Kjell Westö. Tack, du rara annannan! 

(Hon berättade om den här boken på sin blogg och jag skrev - tror jag - att den titeln och det omslaget hade jag garanterat fallit för.)

Jovan Radomir i Gokväll; tänk, jag tycker att den mannen ser ut att vara så symptatisk.

En fin fredagkväll till er alla!

Nytt jobb ...


Så var det då dags för den årliga båtupptagningen i hamnen. Pv gav sig av tidigt, redan vid 7-tiden, själv var jag där halv 9. 

Det var förskollärare-Kerstin och jag själv som skulle servera varm korv med bröd, kaffe, drickor, ja, och allt tillbehör, till hungriga båtmänniskor. Båt-män, hade jag kunnat skriva, men där var nog en och möjligen annan kvinna med i sällskapet. 

Vid halv 11 kom en hel skara karlar in och alla ville ha minst en korv med bröd och kaffe, förstås! 

"Har ni ingen sötstark senap ...?" frågade en man. 

Nej, det hade vi inte. Däremot hade Kerstin bakat mängder med jättegoda kanelbullar - dom var gratis -. Det övriga kostade 10 kr för varm korv med bröd, lika mycket (eller lite) för en flaska vatten eller för kaffe. Allt gick till Skallkrokens Båtsällskap. 

För första gången sedan jag gick i pension, upplevde jag  s t r e s s.  Trots två stora kastruller var det svårt att ha hinna med att värma korvarna och nästa gång ska jag tänka på att ha minst två kaffetermosar redo .., så behöver ingen vänta på att kaffet ska rinna ner och bli klart (trots en dubbel-bryggare). 

Log när jag såg den här burken. 

"Men var har du köpt den ...?" undrade jag. 

"Jo, men på Hemköp!" svarade Kerstin. 

Tänk, att en handbollstränares "gurkburk" på dialekt, blev till detta!

Nå, men det var i alla fall trevliga människor allesammans och många av männen gick helt sonika och fixade korv med bröd själva, då, när man höll på med kaffet. 

En ung kvinna var lyftledare och så roligt det är med en kvinna som styr upp det hela .., så där bland män i alla åldrar!

Efteråt hade jag tänkt mig ett dopp i havet, tillsammans med pv, som nog blir här i ytterligare ett par timmar. Nej, då hade jag glömt baddräkten hemma! Nu ska jag åka iväg igen och titta på resten och ta det där doppet.

Så här såg det ut .., den ena båten efter den andra dinglade i luften och det hölls i rep och det parerades och det surrades.

Dagens fönster ...


... finns i det där gula huset på en kulle, allt uti landet Halland. 

Jag undrar vad jag ska ta mig till när dom här gröna fleecefiltarna nötts ut? 

S o m  jag tycker om dem! (Här blandas dem och dom hejvilt, som ni ser).

torsdag 3 oktober 2024

"Skriv upp i kalendern ..!"

Torsdag förmiddag. Rutinerna är likadana var morgon. Frukostbrickorna är dukade sedan kvällen innan, men ägg ska kokas, kaffe bryggas och lite sånt. Nyhetsmorgon varvas med Morgonstudion. Pv eldar i kaminen och säger, så där i förbifarten, att det nu är möjligt att boka covidvaccin, ja, apropå att den äldre kvinnan - kund i affären - igår berättade att hennes son  (nästan i vår ålder) nu drabbats av covid. 

Alltså loggar vi in oss på Region Halland och får tid den 26:e oktober, fem minuter efter varandra, på Distriktssköterskemottagningen i Harplinge. Att strunta i vaccineringen finns inte på kartan; enbart tanken på hur sjuka vi var, kan ge mig ångest. Den skumpiga ambulansfärden till Halmstad lasarett .., svårigheten att få tillräckligt med syre. Nej, aldrig mera!


Varje morgon kollar vi våra blodtryck och skriver upp resultatet i den där fina kalendern, den som är så opraktiskt otymplig, men ack, så vacker. 

Mitt tryck idag: 101/67. Förundras ofta över att ens tryck ligger nästan  e x a k t  likadant om det tas vid samma tidpunkt på dagen.

Det raljeras ofta över att pensionärer som under veckan har mer än en inbokad aktivitet, kan uppleva stress .., och stämmer detta, så blir vecka 42 tuff för pv. Måndag folktandvården, fredag vårdcentralen. Aj, aj. 

Och i helgen har Halmstad kammarkör två konserter, såväl lördag som söndag .., och själv ska jag lyssna till Halmstad Symfoniorkester på söndageftermiddag. Pv har som vanligt övat och övat, ja, t.om sittandes på solstolen i Grekland hörde jag honom nynna på något stycke. I helgen ska det sjungas på såväl italienska, spanska, engelska, tyska, latin .., som på svenska. Han påstår sig kunna all text och all melodi utantill och kan nu koncentrera sig på att titta på dirigenten. 

Mera på agendan? Måste kolla upp när det är bäst att klippa ner på tok för höga spireabuskar, det gamla  äppelträdet som mest är murket och inte ger många äpplen, ska få gå hädan ..., ja och så är det ju allt med uterummet och i morgon båtupptagning och jag ska hjälpa till med att bjuda på varm korv med bröd. 

Just så är det. Ibland händer inget. Andra veckor är lite mer fartfyllda .., det gäller då oftast pv. Det i mina ögon så lugnande fotot här ovanför, togs av den äldsta. Det var igår.

Dagens fönster ...

Igår visade jag ett av Guys alla fönsterbidrag och jag skrev också att jag undrade hur han egentligen har det numera, herr Jonsson. Nu vet jag, för jag slog en signal till honom och det blev - som alltid  - ett ganska långt samtal som gick hit och dit och det är väldigt trivsamt och efteråt känner man (jag) sig upplyft. 

Nå, hur har han det då? 

Jo, tack, han har det bra. Han går på promenader i sällskap med andra pensionärer (efteråt är det fika tillsammans) ., han läser inte så många böcker längre då han har problem med ena ögat (tur att det finns ljudböcker), men han är, detta till trots, med i en bokcirkel. 

"Just nu läser vi Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf, ja, vi håller oss till böcker som vi ofta kan relatera till på ena eller andra sättet", berättade Guy. 

Och så följer han olika människor vilka reser runt jorden, ofta på motorcykel, människor som sedan lägger ut detta som filmer på youtube och berättar om sina äventyr. 

Intressant tycker han också att det är att ta del av människor som flyttat till vårt land och därefter, på sociala medier, vittnar om skillnader mellan deras hemland och allt det som är annorlunda i Sverige.(Det tycker jag också är intressant ., jag följer bland annat en kvinna från Canada som gift sig med en skåning, fått barn och hon har många amerikanska följare vilka häpnar och inte tror sina ögon, när dom får veta att det inte kostar multum-multum att ligga på BB eller åka ambulans!)   

Guy är en eftertänksam man som - i motsats till mig - inte talar i raketfart och inte byter ämne, så där tjopp bara! Hans röst är mörk och vittnar om att han är sprungen ur den norrländska myllan. Guys pappa hette Folke och hans mamma Rut, det frågade jag honom om. Tänk, att vi är släkt på långt håll! 

Ja, nu vet ni lite om hur herr Jonsson har det. Bilden tog han från det fina sjukhus där han låg efter att ha vurpat med sin motorcykel i Bangkok, men det var länge sedan det.

onsdag 2 oktober 2024

Någon slags resumé ...

Råkade i förrgår låna Ulf Lundells "Vardagar 8" som jag redan har tagit mig igenom, men kom på det så snart jag börjat läsa. Det kändes trösterikt. Tre av våra bekanta som anser sig ha dåligt närminne, har helt slutat att läsa böcker, då det är hopplöst att komma ihåg handlingen, ja, så snart de lagt ifrån sig boken. 

Orkade inte titta på debatten mellan J.D. Vance och Tim Walz, de två vicepresidentkandidaterna. Såg däremot olika inslag från SVT och Nyhetsmorgon och förvånades storligen över tonen i debatten!! Var det möjligt ...? Två vuxna politiker som inte bara skällde på varandra och hade en vanlig samtalston. Otroligt. 

Alltså hade jag helt fel i gårdagens inlägg, där jag tänkte mig det hela som en kamp mellen en pitbull och en golden retriever. Tänk, om Trump kunde anamma lite av detta. Eller mycket.

Från den äldsta kommer den här morgonbilden hemifrån. Det är alltså sjuktugans gavel längst till höger. En krispig och lite kylig morgon, tycks det som. Frågade igår hur sjukläget är i Malå. Jo, mängder med patienter .., det var olika infektioner och virus och allt möjligt! 

Och vilken service, i helgen arbetar hon såväl lördag som söndag, dagtid alltså .., 8-17. Aldrig minns jag att mottagningen hade såna öppettider när mamma arbetade! Och varje helg, dessutom!

För övrigt var telefonnumret till mottagningen 86 och till vårdavdelningen 21. Vårt telefonnummer hemma var 43 och bästa kompisens var 205. Så, nu vet ni det.

Film nr 2 ...


Gårdagens film "Smak av björnbär" i regi av Elene Naveriani (född 1985) visade sig vara en riktig pärla. Hyrde den via triart.se och det var länge sedan jag såg en så .., annorlunda film. 

Allt handlar om Etero, en 48-årig georgisk kvinna som driver en pytteliten butik som säljer tvättmedel och annat nödvändigt. Hon har aldrig varit gift; aldrig haft något förhållande. En särling är hon bland byns övriga kvinnor. Fri, men i deras ögon annorlunda. 

Så här beskrivs handlingen på Triarts sida: 

"I byn skvallras det, men Etero värnar sin frihet över allt annat. När hon råkar ut för en olycka som nästan dödar henne, vaknar en önskan som hon aldrig känt förut. Hon bestämmer sig för att det är dags att bli av med oskulden. Men kärleken har ett pris och frågan är om hon är beredd att betala?"


Huvudrollsinnehavaren , Eka Chavleishvili (f.1970) är helt magnifik när det gäller att med minsta minspel visa vad som sker inom henne! Så sensuell, så fylld av tillbakahållna känslor, så stark och så skör, allt på en gång. (I vissa sekvenser ser hon ut som Frida Kalho, kanske är det ögonbrynen ..?) 


Motspelaren (tvättmedels-leverantören) är inte sämre han. Bland grabbiga-machomän vilka lever i den lilla byn, är han en slags motpol, ja, han är också så bra! Temiko Chichinadze heter mannen, född 1966. (Bilderna dels från filmen, den sista från triart.se).

Detta var alltså den andra filmen i min egen lilla filmstudio. Den förra, isländska "Sommarljus och sen kommer natten", var också så fin.

Dagens fönster ...

För elva år sedan besökte Guy Umeå och fångade då en hel svärm med fönster; dessa från Arkitekthögskolan. Undrar just hur det är med herr Jonsson numera?

tisdag 1 oktober 2024

Vid tolvtiden ...

... blev det dopp i havet i Skallkroken. Grannen Annelie gjorde oss sällskap. Pv tyckte att det blåste för mycket. 

Det blir inga långa simturer när vattentemperaturen visar på knappt femton grader. 

Ändå är det så ljuvligt! 

Kom hem och kände mig fylld av energi. Gjorde klart med alla pelargoniorna, sopade bort jorden från altanen, räfsade kruttorra eklöv vilka dråsat till marken .., klippte ner humle, brunfrägade ormbunkar, en klematis, rensade ogräs, forslade bort alltsammans, tömde soporna och sen tog orken slut. 

Nu ska jag titta på georgisk film. 

// Och nu har jag tittat. Vilken annorlunda film! Vilka huvudrollsinnehavare!

Så här kan det se ut ...

Kanske har många av er läst Lundells "Vardagar" vilka är numrerade .., tror att nr 10 är den senaste, men om INTE, så kan ni få en hint om hur det kan se ut. 

Jo, jag trivs med det kortfattade och hans många funderingar om allt och inget.

Och här, hos oss ..? 

Jo, i ugnen en mjuk mix-pepparkaka ("blir gott till 11-kaffet", säger pv leende). Det var igår som jag upptäckte att datumet precis gått ut (på mixen, alltså), men det överlever vi nog. 

Den blir säkert god, särskilt med ett glas kall mjölk till. 

Har duschat, tvättat håret och städat badrummet. och oroar mig lite för hur det ska gå för demokraternas Tim Walz som ska debattera med med Trumps vapendragare -  J.D. Vance - som tydligen är en skarp (för att inte säga knivskarp) debattör. Här kan ni se när det hela tar sin början. 

Och jag tänker att ibland räcker det inte med att se ut som en snäll lärare, ha hund, ha varit fotbollstränare och vara allmänt folklig, så där som Tim Walz. Det känns som om en godmodig Golden Retriever ska möta en Pitbull. Hjälp!

Dagens fönster ...


Vi har lagt till i många olika hamnar under de här åren som jag varit med ombord, men inne i själva stadskärnan i Halmstad, nej, där hade vi inte varit. 

Nära till det mesta var det Vi gick på promenad till torget där det pågick någon slags matfestival och vi slog oss ned på den nybyggda restaurangen alldeles vid Nissan och tog var sitt glas vin och det var väl det hela. 

Inte det minsta stökigt på natten, nej, lugnt och fridfullt. 

Vad minns jag mest från sommarens seglatser?

Utan tvekan när Elliot gjorde oss sällskap från Limhamn till Ven. 

Därefter Humlebaek på Själland, med den vackra - och så annorlunda - kyrkogården alldeles intill.  

I Höganäs blev vi inblåsta i tre nätter, men vilken liten pärla det var! Så välordnat! Så fint! Inför nästa sommar - om allt är som det ska - tänker pv ansluta sig till Frihamnsordningen, vilket bland annat innebär att man betalar sååå mycket mindre för en gästplats. Själva medlemsskapet kostar 100:-/år.

Bilden från Humlebaek.

måndag 30 september 2024

Prisskillnad ...


Pv köpte igår Voltaren 100 g på Apotek Hjärtat, det som finns inne på Ica Maxi: Kostnad: 259:- kr. 

Kollade på Apotea.se vad samma tub kostade där: 189:-. 

Sjuttio kronors skillnad, alltså. Ingen fraktkostnad för den senare. 

Hade han däremot beställt det på apotekhjartat.se hade priset blivit detsamma som på apotea.se,  alltså 189:-. 


Måndag nu också ....

Jo, det blev verkligen ett dopp i havet. Tack och lov för stege som når ner till djupt vatten, så slipper man plåga sig med att gå ut ett femtontal meter innan det går att simma/doppa sig! 

Underbart efteråt. 

Vi satte oss vid vindskyddet och kalasade på var sitt nygrillat kycklinglår och lite bröd och solen värmde mot ännu brunbrända ben och det kändes nästan som om hjärtat skulle sprängas av glädje. 

På klubbhusets altan satt måndagsgänget och drack kaffe eller åt dom kanske lunch? Ett tiotal äldre gentlemän som arbetar ideellt för hamnföreningen. 

Tänk, så bra för män som kanske - efter att de slutat arbeta - får något meningsfullt att syssla med och kanske mest av allt: att träffa andra män och få prata om allt och inget. (Män lär ju vara mer ensamma än kvinnor, helt enkelt mindre sociala).



Brännmaneterna har kommit och det var väl onödigt, men de tre som pv och en kvinna sett, höll till i det inre av hamnen. 

I fredags var det väl som pv helt sonika tog upp en brännmanet, då när några inte vågade sig i om den låg där. 

Nästan hjältestatus blev det.

Vi är nog södra Sveriges sämsdta odlare, men se ETT hösthallon fick jag i alla fall kalasa på! Och nu minsann ska vi titta på Sherwood, avsnitt 4.

 Måndag ... 

Snart oktober. Oktober låter snällt, tycker jag. November mjukt. 

Vi tar elvakaffe på altanen. För ovanlighetens skull hör jag småfågelkvitter. 

"Hör du ...?" frågar jag pv. 

Nej, han hör dem inte och det är inte hög rödhakesång och inte gärdsmyg, utan vanligt fågelkvitter. Icke! Å, måtte detta inte drabba mig!

Eller: kanske är det så att man bara inte tänker på det, då, när man inte längre hör dem. 

Sonen ringer. 

Han har varit i Veberöd och hämtat sten och sitter nu och väntar på att en traktor ska komma loss; den blockerar ena vägbanan. 

En hel del hinner vi prata om .., och pv har sänt honom en bild på den nya sågen och vi pratar också om påsarna med stockrosfrön vilka jag postade före helgen (såväl från vår enda, stockros, som från grannen Birgittas) och kanske blir det inget av dessa frön, men man kan ju chansa, säger jag. 

Efteråt gör sig pv klar för en lång runda på rullskidor. "Räkna med 1.5 timme ...", säger han. 

Själv tar jag en runda på tomten. 


Upptäcker att gurkörten börjat om att blomma .., några enstaka små, små blå blommor .., i pallkragen trängs ringblommor och mot husväggen syns en enda Ingrid-Bergman-ros.

Blåregnet har börjat växa runt knuten och jag har sagt till pv att han på inga villkor får kapa grenarna. 

Soligt och fint ute. 

Tidigare på morgonen tittade jag på ett reportage av SVT:s Fouad Youcefi, filmat i Arizona och det handlade om migrationsfrågan, den omtalade muren och mötet med den 85-årige ranchägaren Jim Chilton.

Reportaget sändes i Aktuellt i torsdagskväll, men det missade jag.  

Här en länk om någon är intresserad. (Cirka 22:25 in i programmet). 

Sonen frågade som vanligt (jag hörde hans leende ...) vad mina ambitioner för dagen var. Jo, jo. Jag svarade att  biblioteket, kanske ett dopp, ta upp blomlådepelargonior, fixa en mjuk pepparkaka, skicka ett kondoleanskort till kvinnan som nu förlorat sin äkta make, han som en gång var klasskamrat och god vän till pv, ja, det var något av det som stod på agendan, 


Ska även skriva ett helt vanligt brev till vännen Ingrid i Falun. Önskar att jag hade några vackra frimärken, mina är så trista. 

Dessa till vänster, tycker jag såå mycket om och får nog beställa en karta. (Nu blev det gjort!) Henning Trollbäck är konstnären. Jag älskar dem!

Att vara frimärksansvarig i affären var ungefär lika roligt som att texta skyltar! Detta att försöka ta hem olika sorters frimärken, allra helst vackra (vilket ju som bekant är en smaksak), var rena fröjden! 

Och att sätta upp en liten skylt med text om vem upphovsmannen/kvinnan var bakom frimärket, något som jag tycker att Postnord är urdåliga på. 







Dagens fönster ...


... fångades av mig själv; ja, det var när vi bilade runt i Skottland sommaren 2016.

söndag 29 september 2024

 Söndag ....


Halleluja för uterummet som sannerligen fyllt sin funktion och mer därtill! Här satt vi i timmar tillsammans med Ecke, Britt, Birgitta och på slutet tillkom en före detta kör-kamrat till pv - Sven-Olof med sin fru Kerstin - och så blev vi sju vid bordet. 

Halleluja också för bettankax. Det var dessa gröna bordstabletter, kaffekopparna från Höganäs, assietterna, en grön skål som hon förärade oss, bara så där, annars fick vi lämna allt till återvinningen om vi inte ville ha dem. Tala om att hon vet vad man tycker om! Stort  t a c k!

Vad pratade vi om? Hummerfiske, husförsäljningsbekymmer, den kommande tågresan till Malå med alla byten, snötillgång, rådjur, älgar och kaniner på tomterna här omkring och Britt vittnade om särskilda "ormstråk", det vill säga, ställen där ormarna tar sig över Ejdervägen. Hoppsan, det kände jag inte till!

När S-O och hustrun tittade in (de var bara på promenad här vid havet) blev det prat om Parkinsons sjukdom och denne S-O berättade om hur ampullerna han hade i en liten behållare på magen fungerade ..,  ja, hur dessa portionerade ut medicinen i doser och hur komplicerad tillvaron kan bli när man drabbas av den här sjukdomen. 

Medan vi satt där kom Sigge in i uterummet; spankulerade omkring och jamade och tyckte kanske att han fick för lite uppmärksamhet.

Dagens fönster ...


... finns i ett gult hus på en kulle, allt uti det där fina landet Halland