Rabies ....
I min barndom minns jag att mamma ibland berättade om faran med rabies, men då kallade hon det "Vattuskräck". Att drabbas av denna sjukdom, det lät så förfärligt hemskt och dödligt var det också. Numera kan man klara livhanken, men då gäller det verkligen att snabbt bli vaccinerad, även om man redan är vaccinerad mot rabies!
Av en händelse kom en liten film upp i mitt instagramflöde nu på morgonen. Filmen visade en ung man som drabbats av rabies och testerna för att påvisa att så var fallet. Läkaren viftade med något framför patientens ansikte, vilket den senare fann förfärligt obehagligt. Men det var en andeviskning, i jämförelse med vad som hände när samme patient fick ett glas vatten, åååå, vilken PANIK! I texten fick man veta att den unge mannen i n t e klarade sig. (Ps. Jag vet att några av er som läser här, har dålig syn. När jag skriver med kursiverad text, blir det svårare då? I så fall ska jag hålla mig ifrån den varianten. Ds.)
För att helt undvika att bli smittad (vilket man kan bli bara av att bli slickad av en katt eller hund utomlands - ett djur som själv bär på smittan -) ska man alltså inte beblanda sig med katter eller hundar när man t.ex är på semsterresa i länder där rabies finns. Det hade jag nog aldrig klarat! Tänk, alla katter som strukit runt ens ben när man varit på semester i Grekland, Thailand eller annorstädes och man då sitter vid ett bord och väntar på maten eller just har ätit den och så har man försiktigt föst katten/katterna åt sidan, men också klappat dem! Det har hänt mig massor med gånger!
Så här står det, bland annat, när jag googlar på rabies. Det är från folkhälsomyndigheten.
"Rabiesinfektion leder så gott som alltid till döden när symtom börjat visa sig. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dagar.
Rabiesvaccin har en bra skyddseffekt, men onödig kontakt med djur bör ändå undvikas. Även om man blivit vaccinerad mot rabies före resan, ska ytterligare vaccination ges så snart som möjligt vid misstänkt smitta.
Då rabies ofta har en lång inkubationstid kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge specifikt immunglobulin. Tidigare vaccinerade personer behöver ytterligare vaccination, ovaccinerade behöver både immunglobulin och vaccination. Risken för smitta kan också reduceras genom att man, omedelbart efter att man utsatts för misstänkt smitta, tvättar bettstället med rikligt med tvål och vatten under 15 minuter, gärna följt av sköljning med alkoholbaserat desinfektionsmedel."
Nu vet vi det.