lördag 20 juli 2024

Dagens fönster ...


... fångades i hamnen i Halmstad och det var bloggmadamen själv som höll i mobilen.

Och grattis alla namnsdagsbarn vilka förärats namnet Margareta eller Greta!

fredag 19 juli 2024

Fredagkväll och "rejrunda" runt nejden ...


Plötsligt idag fick pv för sig att vi - i morgon, lördag - skulle segla iväg till Halmstad! Vi har en gång tidigare lagt till vid Nissans mynning, men nu tänkte han sig inne i stan. 

Då vi ändå hade andra ärenden åt det hållet, passade vi på att se hur där såg ut. 

Titta här bara, mellan den tyska och svenska båten skulle det kanske finnas plats och det fanns andra ställen också och perfekt att ligga längs-med.

Längs hela kajen stod enorma mängder med husbilar på rad Som vanligt satt äldre (läs: människor i vår ålder) utanför bilarna och ofta i sköna vilstolar och med ett glas vin eller något annat på ett bord mellan sig. Vi såg många hundar, såväl vid husbilarna som ombord på båtarna. 

På väg t i l l  stan  hamnade vi i världens bilkö vid en av rondellerna och alla bilister hade tydligen siktet inställt på "Brottet" några kilometer bort, där Benjamin Ingrosso skulle uppträda med början klockan 20.00. Och vi såg hur många som helst som kom cyklande åt samma håll .., vi såg fina sommarklänningar och kylväskor och brassestolar! Så mycket förväntan. 


Åt andra hållet såg det ut så här, men där ligger nog de som har fasta båtplatser.

Som alltid fascineras jag över hur enormt stora båtar (framför allt motorbåtar) som numera finns i hamnarna. 

I den lilla vita byggnaden till höger på bilden, finns tydligen duschmöjligheter och toaletter för båtgästerna.

Alldeles intill ligger också "Sjömanskyrkan", som ju inte är en kyrka i vanlig bemärkelse, mer som en samlingslokal.

Efteråt körde vi till Ecke och Britt och lämnade av lite paranojor .. ja, pannacottor, men det försnämnda var ju vad Britt i hastigheten kallade dem. 

Där blev vi nog kvar i en och en halv timme. Vad pratade vi om? Resor. Barnbarn. Albanien. Vägföreningens årsmöte. Trump och Biden. Ungefär så. 

En sväng förbi Sonja hann vi också med - pv hade gjort vansinnigt god fläskpannkaka tidigare idag och nu fick hon en bytta så det räcker till middag i morgon. Sen hemåt och solen på väg ned .., ja, innan vi ens hann hem hade den tackat för sig. Himlen var rödorangefärgad. 

Vi sa att det blir nog en fin dag i morgon.

Bilder ....

I nästan varje brev till min syster i Australien bifogar jag några dagsakutella bilder. Jag hade älskat att få såna av henne, men hon har ingen mobil med den funktionen, så jag får skapa egna bilder inombords, från vad hon skrivit.

Det här var dagens bilder som susade iväg down-under. 

Från vänster solnedgång på andra sidan sjön hemma ..., (foto: den äldsta) , uppe till höger: AP och Micke på kortsemester i Split och hon berättar hur rent och fint där är ., om vänliga människor och känslan av trygghet. Nere till höger det nybyggda staketet i Bunkeflo, ännu inte helt färdigmålat. 

Å, vad jag är tacksam för att man föddes i en tid när telefonen förvandlades till en bärbar historia som dessutom kan användas att ta bilder med! Så evighetslångt ifrån den lilla Kodak Instamatic-kamera som jag förärades på någon födelsedag i min ungdom.

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren, som är Monet: "Här snart färdiga körsbärstomater från en väninna som varit på besök. Lutar sig mot ett sovrumsfönster som vetter ut mot vår uteplats. Det blir nog inte mer än de här fyra så de ska vårdas ömt!"

// Tack Monet! säger jag.

torsdag 18 juli 2024

Morgon i det gula huset ... 

Vid 7-tiden har Sigge fått nog, då kommer han upp till mitt rum och jaaaaamar högljutt .., vässar klorna på rottingfåtöljen och liksom meddelar att nu vill jag ha frukost! 

Så det får han och därefter är allt frid och fröjd och han hoppar ut genom fönstret (som är öppet till uterummet, så där så eventuella inbrottstjuvar inte behöver använda syra eller bryta sig in på annat vis, utan bara kan kliva in till oss ..) och lägger sig i trädgårdsstolen. 

Själv gör jag frukost .., tittar på morgonprogrammen och där uppenbarar sig J D Vance, mannen som Donald Trump har utsett som sin vicepresident, om-utifall-att, alltså. Mr Vance som är rena barnrumpan i jämförelse med såväl Biden som Trump, utstrålar energi som vore han ett kärnkraftverk, ja, i jämförelse med de båda äldre herrarna. Och president Biden har drabbats av Covid och befinner sig nu hemma i Delaware. Jag undrar jag om han alls kommer tillbaka?

Lyssnade igår till Alva Sparrevik - lyssnarnas val av Sommarvärd - och det var så berörande, så sorgligt och så förfärligt ledsamt. Och ändå så hörvärt. 

Efteråt kände jag mig alldeles tom inuti och jag kände också en sån vrede mot gärningsmannen och jag tänkte att HUR kan man halvt slå ihjäl någon enbart för att denne försvarat sin kamrat? 

Nånting helt annat, det handlar om reklam: Hur många av er som läser här har inspirerats av Ingemar Stenmark som gör reklam för den nya kudden som ger honom såå bra sömn? Någon som skaffat sig en sådan? 

Eller av Stig Strand som äter Vitaepro? (Min mamma gjorde det, ja, lockades av Vitaepro alltså och hoppades väl på ett mirakel ...). Du som testat, berätta gärna om effekten - om det blev någon -.

Mejl på familjechatten från den äldsta ...


Dagens fönster ...


"Det här har du fått tidigare, men kolla fönsterkilen!" skriver avsändaren som är annannan i Porto. 

Har jag verkligen lagt ut det här fönstret tidigare, ja, det kanske jag har? Det har ju blivit ett antal under årens lopp. 

Tack annannan! (Och så påhittig variant av dörrkil!)

onsdag 17 juli 2024

Hemifrånbild ....


Å, så jag hoppas att vi kan köra upp till Malå i höst någon gång! 

Emil och Emma kommer och hälsar på sin mamma nu i augusti och nog skulle det vara trevligt med en Norrlandsresa när höstfärgerna är på gång. 

Bilden togs av dottern.

Dagens fönster ...


Ännu ett fönster från Irene Lundmark Alm från Hemmingen, men när fönstret fångades, då på besök i Järvsö i Hälsingland .., ja, det torde väl bilden tydligt visa. 

Liggande panel .., och vilka ovanliga färger, tänker jag. Fint!

Tack Irene! hälsar bloggmadamen.

tisdag 16 juli 2024

På slutet ... 

 

... av dagen kör vi till Skallkroken och medan pv bär in täcken och annat som vädrats och tvättats, så tar jag mig ett dopp i havet. 

Försöker hålla koll på vattnet, då det har siktats blåmaneter - såna som bränns - men ser inte en enda en och inte några andra varianter heller. 

Kommer hem. Läser dagens mejl från min syster i Australien. Hon skriver att detta - det vet hon redan nu - blir hennes sista resa till hemlandet. 

Dels blir det hysteriskt dyrt då hon inte kan sitta upprätt under den långa resan och därmed får välja flyg där hon kan ligga ner och allt har stigit i pris och "jag blir ju inte yngre heller", skriver hon.

I november fyller hon åttio år. Det blir nog ett tungt avsked.

En tisdag i juli ...


Ja, ikväll är det dans i Västerhagen, eller var det kanske igårkväll, men att skylten ännu sitter uppe?  Nej, jag tycks minnas att det var tisdagkvällar.

Västerhagen är belägen några hundra meter från Hemköp, längs Kustvägen. Ibland när jag moppade hem efter kvällspasset, kunde jag se människor som rörde sig där utanför och fragment av musiken hördes en bit bort.  

Idag är det mulet, men bra ändå. 

Pv har fått ny energi och återupptagit byggandet på den gamla altanen. (Han tog paus under några veckor, säger själv att det var en slags terapi att sätta igång med bygget, då när Harry gick bort.)

Själv har jag lyssnat till dagens Sommarpratare som visade sig vara Lars Strannegård, nuvarande rektor för Handelshögskolan. Programmet handlade till stor del om vikten av kultur och jag tappade tråden - eller intresset - ett antal gånger, vilket skedde tämligen ofta. Blev dock glad åt att återigen få lyssna till Gotan Project och låten Diferente. Den lyssnade jag ofta till under åren i den lilla 1:an. 

Lyssnar nu och då till Tankar för dagen och så blev det den här morgonen. Den som stod för tankarna (det handlade om småprat ...) var Kajsa Riecke - ingen jag kände till - men jag fastnade direkt för hennes röst och mjuka sätt att tala. Och om vikten av småprat, det vet ju den som har läst här ett tag, att det tror jag faktiskt är långt viktigare än man tänker sig! Här en länk till hennes tankar. 


Idag visade pv mig en film på instagram om en hund som varit försvunnen i tre år och nu kom husse och upptäckte hunden där den låg och sov vid en stolpe. Så han som varit husse ropade på den förlupne vännen som lite yrvaket tittade upp .., därefter försiktigt, försiktigt närmade sig och så, när allt föll plats, blev fullkomligt galen av glädje! 

Den lilla filmen tittade vi på. 

"Ja, oj, oj, oj ...", sa jag och kunde inte säga så mycket mera, ty rösten var omöjlig att hålla stadig. 

Det var likadant för pv. Och utan att vi sa nånting mera .., visste vi ju precis vad vi tänkte. Liksom vad det handlade om.

Bilden: Och nu är båda borta.

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren, som även idag är Turtlan: 

"Hej!

Gjorde vi månne årets största miss och inte köpte en tavla med Lars Lerinbilder på second hand butiken i orten nära stugan?

Nja… det var tryckta kort så inga original. Men kanske hade varit ett bra inköp hänga här på stugan någonstans.

Men det kom med en spegling av ett fönster som nu får susa iväg till landet Halland.

Hälsningar Turtlan."

måndag 15 juli 2024

Efteråt ...


Vilka trivsamma dagar det har varit med det här sällskapet med tjugofemåringar; alla från Upplands Väsby. 

Fr.v uppifrån: Tobias, William, Anton och Elvis. 
Nedre raden: "Bellan", Emil (barnbarnet), samt Louise.

Några av dem hade varit skolkamrater, några hade lärt känna varandra via fotboll i yngre år och så vidare. 

Vi skjutsade in dem till Halmstad vid 14-tiden igår och hämtade den vid midnatt. (Körde var sin bil). 

I min bil satt de två männen till vänster i övre raden samt han som står i längt till höger. Övriga åkte med pv. 

Vilken hemresa det blev! Jag frågade hur det hade varit (det var EM-finalen som visades på en sportbar) och det berättades om upprymda spanjorer vilka satt vid bordet intill och lite annat. Nåja, sällskapet i bilen var nog också tämligen "upprymda". 

Sen frågade en av dem, han som satt vid min sida, om vi inte kunde lyssna på musik? Jodå. Han fick min mobil, fick koden att öppna den och så skulle det väljas musik. Det blev kanske 15 kilometers  körning med sååå mycket glädje! 
Det spelades den här låten av Lars Winnerbäck (å, vilken textmakare han är!) och de tre unga männen sjöng med högt och framför allt: innerligt ..., och det var Per Gessle och den sista kilometern var det Mando Diao. som strövade i sommarnatten.J ag kom på mig själv med att sitta och le medan det sjöngs så fint och jag tänkte att unga män numera är så annorlunda än de som jag minns från min egen generation. Så mycket mindre "macho". 

En av dem ringde sin flickvän och plötsigt sträcktes en mobil fram och den uppringande sa "titta, det här allas vår mormor!" och jag log ännu mera. 

Idag , det var just innan de tackade för sig, satt vi ute i nästan-solskenet. Då uppenbarades det att två ur sällskapet hade finskt påbrå. Den enes föräldrar var båda från Österbotten och hette Kavari (kort a) i efternamn och en av flickorna hade även hon släkt i Finland - om det var morfar eller farfar - och även denne var från Österbotten. Ja, ja .., då var vi ju nästan släkt ,-).

Vi pratade även om våra namn - om vi hade ett enda eller flera -. Minns jag rätt var vi tre som bara fått  ett namn. William och pv var utrustade med hela tre! Jag tror att tre av det maskulina könet hade ett "Karl" med, frånsett sitt ordinarie namn.



Fyra matcher Backgammon spelades mellan pv och Emil. Emil vann med 4-1. Aj, aj.

Det var inte långt ifrån att jag jag började gråta när det var dags för dem att tacka för sig. Så roligt - och härligt uppfriskande - att lyssna till unga människors liv och tankar!

Dagens fönster ...


Ett fönster från .., Turtlan, tror jag mig minnas. 

Jo, för hon tyckte så mycket om fönsterhakarna och önskade att dylika hade funnits i hennes och M:s hus i Karlstad.

Tack Turtlan!

söndag 14 juli 2024

Det bästa .... 


Att äta frukost tillsammans .., två bord, nio personer. 

Så mycket glädje!

Och pratet efteråt. Det visade sig att tre av männen/pojkarna/killarna hade arbetat på Hemköp, men alla hade gått vidare och nu fått helt nya yrken. 

Mest fascinerande var att lyssna till den som under en tid förtjänat sitt levebröd på Mc Donald´s. 

Inte i köket, men med headset runt huvudet och en fruktansvärd stress .., svårt att hinna med ett toalettbesök och detta ha många bollar i luften. 

"Till en början tänkte jag att det där fixar jag aldrig, men efter en månad gick det bra!" berättade han som efter ett par års universitetsstudier i Umeå, nu arbetar på bank.  

Så många frågor blev det inte .., jag hade fullt upp. Däremot fick jag veta att favoritosten hos alla sju var PRÄSTOST!  Ser man på. Det faller inom avdelningen onödigt vetande, men bra ändå att känna till inför nästa besök ,-).

Dagens fönster ...


Det kom ett sms med följande text: 

"Skickar två fönster från Stene gård i Järvsjö."

Vem som var avsändare? Jo, Irene Lundmark Alm som bor i Hemmingen, inte långt från Malå. Ja, några mil kanske. 

Det här får bli det första fönstret. 

Tack Irene! säger jag.