onsdag 11 september 2024

Grekland, dag 3 ...

Mycket handlar om stranden och bad och ännu mer bad!

På kvällen middag och igår blev det en restaurang som inte ligger direkt längs "Storgatan", utan mera uppöver. 

Det var som en liten park - en oas - med olivträd .., en lekhörna och grekisk musik som spelas lagom högt och långbord för tio personer. Intill oss ett holländskt par som tycktes följa med i vårt surr och skratt. 

Vi gick hem vid tiosnåret och då hade Viggo somnat i vagnen sedan ett bra tag tillbaka. 

Elliot övernattade hos Anna och Micke och sov länge. 

Idag onsdag .., lika hett som igår, men oj, vad det har blåst! Simmade ut till gula bojen, men hade det närapå svårt att ta mig hem igen. Inte för att det var strömt, men för att vågorna blev höga. Därefter blev det till att hålla sig på grundare vatten. 

En stor glädjekälla under dagarna är alla småkatter som finns här i närheten. Högbenta och magra. Den här har nog ungar, eller har nyss haft och hon kommer alltid jamande så snart någon närmar sig. Viggo har lärt sig att vara försiktig med djur och klappade så försiktigt. Så här såg det ut i morse när vi var på väg till frukostserveringen. Såväl Viggo som Anders hälsade på den fina kissen. Älskar att ens barn och barnbarn är djurvänner!

Senare idag. Anna, Micke, Anders, Maja och pojkarna tar taxi in till Chania. Vi blir kvar här på stranden. Då upptäcker vi hur de tryker lite från Platanias - det är dit som delar av familjen ägnar sig åt powerwalks - och efter en stund blir det allt mera rök och så kommer en helikopter och vattenbombar och vi hör siréner från brandbilar .., det börjar kännas olustigt. Många ligger och halvsover .., andra bryr sig inte alls .., men exet säger. "Hör ni, har vi någon strategi ...?" Jag tar i alla fall mina saker och går upp till lägenheten .., då har det börjat lukta rök och man vet ju hur snabbt en skogs/gräsbrand kan sprida sig, allra helst som det blåser förfärligt mycket. 


Efter ett tag plingade det till i allas mobiltelefoner och det visade sig vara ett typ grekiskt VMA - viktigt meddelande till allmänheten - där de som befann sig  närhetena av branden, ombads åka västerut - mot Gerani - (där jag och emil bodde på hotell för tolv år sedan ...). 

Kanske tog det två timmar innan elden tycktes ha släckts ordentligt?  

Stannar till och pratar lite med en finsk familj från Ekenäs utanför Helsingfors .., det känns skönt .., tänkte att så kanske det blir, att om det blir oroligt, så håller man sig till de man kan prata med?

Nu är det kväll. Vi fyra över femtio har ätit gott - återigen - på restaurang Petra och när vi kom hem och satt alla fyra på vår balkong en stund, ser vi hur någon tanklös människa skjuter upp ett fyrverkeri mitt emot hotellet. Å, så smart .., när det är kruttorrt ute!!

I morgon tar jag sikte på kyrkogården här i Aghia Marina. Det besöket ställde jag in, då, när brandbilarna kom med siréner. 

För övrigt kan jag meddela att danska turister på stranden, de som hyr solsängar och beställer snacks och annat från den lilla baren här intill, är urdåliga  på att ta med sig skräpet. Lämnar bara allt rakt av och tackar för sig och detta när det blåser så mycket. Önskar att jag hade tagit med mig plasthandskar, så skulle jag ha plockat upp även annat, papper och sånt som ligger i sanden. 

Så har det varit. Nu lugnt och fridfullt. Ajöken, sa fröken. 

Ps. Mitt emot vår lägenhet huserar en familj från Själland. Deras två pojkar vill alltid hälsa på Viggo som ju är betydligt yngre, men är en gosse med god självkänsla.

"Haj Viggo! Haj Viggo!" ropar pojkarna så fort de ser honom och idag vid frukosten hörde vi Viggo svara dem på samma vis. "Haj!" Vi loooog så här mycket. Ds.

Onsdagsfönstret ...


Och även detta - precis som i måndags - från Dragör på Själland. 

Hedgrenskan höll i håven. 

Det tackar jag för!

måndag 9 september 2024

Grekland, dag 1 ....


Och vi säger unisont att allt visade sig vara bättre än förväntat! 

Kanske för att beställningen av boendet och själva resan gick så snabbt och bilderna hos Tui var inte särskilt lockande, tyckte i alla fall jag. 

Hotellet - Chrispy Beach Resort - är jättefint. Stort rum, med tillgång till kokplatta, kylskåp, vattenkokare och ja, ni förstår. AC också och balkong med två stolar. l

Badrummet jättefint!  

Vi bor längst upp, vilket bara betyder andra våningen. Sol hela dagen mot rummet, så det är tur att det går att få det svalare. 

Anders, Maja och småttingarna fick en härlig lägenhet med två rum - betydligt svalare än vårt - ja, alla var nöjda! Frukosten visade sig vara buffé som var lika fin som den i Gdansk och gjord med omsorg - vackert upplagda grönsaker och annat - en underbar äggröra med små örtkryddade tomater till, ja, jag ska ta bild i morgon! 

Vi har halvpension och valde att ta lunch i stället för middag här på hotellet. Det går att ändra, om så önskas. Lunchen bestod verkligen av medelhavskost i ordets rätta bemärkelse. Massor med grönt .., rödbetor, små vinbladsdolmar, pastarätter, kyckling, kokt fisk .., grekisk sallad, tzatziki, ljuvliga oliver, melonskivor/bitar, gurka, tomater och några små sötsaker till dessert, för den som så önskade. 

Helnöjda, var vi. 


En stor del av dagen har tillbringats på stranden. Här finns en härlig pool i anslutning till hotellet och femtio meter från poolen, väntar sandstranden. 

Att hyra ett parasoll och två solsängar kostar 5 euro per dag. 

Havet håller säkert 25 grader och är klart och fint. 

Igårkväll när vi kommit hit, blev det gemensam middag på en restaurang inte långt härifrån. Vilken tur att där fanns ett långbord för tio personer .., bara att slå sig ner!

Då var klockan säkert tio och pojkarna hade hållit sig vakna från tidigt på morgonen. 

God mat blev det .., lite blandad kompott .., friterade bläckfiskar bland annat .., pasta för någon och ja, det var bra. 

Idag träffade Elliot och jag själv på en slank liten kisse som fick lite kel av femåringen och för en stund sedan gick samme gosse och pv och köpte sig en glass, typ Magnum. Vad den kostade? Ungefär 40 svenska kronor!!

När hände detta senast, att hela familjen var samlad på en strand i Grekland? Förmodligen 1992 när Anna tappade sin första tand - det var på Rhodos -. Underbart!

Pv och Tommy hade solstolarna intill varandra .., några löptränade, jag simmade på försök ut till dom gula bojarna, men det blåste rätt friskt .., i morgon ska det blev hela vägen, om vädret står sig. Alla h ar badat i omgångar .., här är tämligen hög medelålder på gästerna (skolorna har ju börjat hemma) .., det är skandinaver (hör en hel del danska), några britter och även greker. 

Nu vet ni det mesta.

Dagens fönster ....


... fångades av hedgrenskan, som då var på vift i Dragör, på Själland. Tittar man riktigt noga, kan man faktiskt skymta tre fönster!

//Tack Kerstin! säger jag. 

Och här under, en liten film om Dragör. Men spänn fast er, det går undan i den filmen!

söndag 8 september 2024

Dagens fönster ...

Så här skriver avsändaren, som är ellem i Skellefteå. 

"Munsala kyrka, där ligger mina släktingar på mammas sida, lika så många av grannarna i hembyn. Tyvärr är alltför många hus tomma. 

Fönstret är från mammas hemgård och skulle behöva skrapas och målas. Huset har stått tomt sen 1958 när mormor dog. Vår familj och två av mammas systrar var där i  kortare och längre perioder på somrarna. 

Nu är det jag och en kusin, som också bor i Sverige,  som åker hit. Jag älskar stället men tyvärr är det ju ju inte så tillgängligt, så vi får väl se hur länge det funkar med tilltagande krämpor för oss båda. I fjol kunde vi inte vara där och det sörjde jag verkligen. 

ellem."

// Tack ellem! Så många fina fönsterbidrag har kommit via bloggvännerna i sommar och det här var inget undantag. Och vilken vacker kyrka!