tisdag 15 december 2015

Resan ...


Måndagmorgon.
Precis som alltid sover jag urdåligt innan Nånting Ska Hända och är ens tillvaro en jämn och stadig vardagslunk, så blir en resa till Hässleholm i Skåne nånting att ligga vaken för, i alla fall om SMHI varnat för extremhalka.
Men det går bra.
Stiger upp vid sexsnåret och vid kvart i åtta ger jag mig iväg.
Då ser världen ut så här.



Och så här.
Och det är inte så halt som jag oroat mig för; faktiskt inte alls .., och det är så vackert, så vackert!
Människor kommer gående mot sina postlådor för att hämta morgontidningen .., någon står på sin bro och röker - kanske morgonens första cigarett - ..., i hagar står frostraggiga hästar och stirrar rakt fram.


Hässleholms sjukhus känns nästan lika hemtamt som Malå sjukstuga.
Och jag slinker in på toaletten och lägger halsduken och vantarna i tvättfatet, så länge.Då plötsligt rinner det vatten från kranen!
"Välkommen till 2000-talet!" skrev Micke på Instagram när jag lade ut bilden där och jag loooog och tänkte att så är det. Nej, jag har inte hängt med.


Först blir det röntgen.
Väntrummet är litet och sterilt, men där finns ett akvarium och jag sitter där och fascineras av fiskarna som simmar upp och ner, upp och ner, mest hela tiden.
En äldre man är sur.
Han har väntat i tjugo minuter och säger att han tror att personalen glömt bort honom.
"Dom kanske har fått in akutfall ..?" säger jag.
Sånt bryr han sig inte om.
Röntgensköterskan är rar och vänlig och kommer från forna Jugoslavien; vilket många gör på Hässleholms sjukhus.


Sen ny väntan i någon timme.
Vi är många som sitter i väntrummet och bläddrar i tidningar.
Där är ett äldre trevligt par från Sösdala, där är en man som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik, se där, där kommer en före detta kund från affären i Ystad ...,  och där kommer en kvinna som också är från Ystad och det är bara så totalt underbart!


Sen blir det träff med kirurgen som en gång opererade mig.
Han är lång och vithårig,  pratar nån slags kvarglömd danska och heter Sören.
Tycker jag om honom?
Ja.
Han tar sig  t i d .., tycks aldrig ha bråttom (eller visar det i alla fall inte), försöker förstå och förklara.
Jag frågar om det här med att doppa sig i havet nu i december är skadligt för mina knän, ja, det säger många som tror sig veta.
"Inte det minsta! Jag tror tvärtom att det bara är hälsosamt med hastiga dopp i havet!" säger Sören och ler stort.
Det bestäms, efter två omgångar röntgen, att jag ska få en specialskena som kanske - men bara kanske -, kan göra nytta. I två, tre månader ska jag testa den, fungerar det inte, då blir det ny operation och ny protes.


Jag visar honom bilder som pv tagit; bilder av mitt enormt svullna ben och Sören sitter där och tittar och säger att han är missnöjd med resultatet av operationen.
"Det gör mig så irriterad ...", säger han när vi går ut från rummet och det blir lite prat om yrkesstolthet och känslan av otillräcklighet.
Och så blir det träff med Paul som är ortopedtekniker och sen tackar jag för mig och går mot väntrummet.


Men ååå, där sitter ju Marianne från Ystad! Vi bodde i samma hyreshus och hon var stamkund i Fridhems Livs. Nu är hon här i Hässleholm, ja, hon har följt med som sällskap åt sin väninna som ska operera sin axel. Marianne är åttiotre år och alltid så stilig!

"Men Elisabet, är du här! Jag brukar fråga Karina på Ica Supermarket hur det är med dig och så träffas vi så här!" säger Marianne.


Marianne är Oxe, ensambarn och har höger tumme upp.
Älskar att sticka (en gång fick jag - bara så där helt apropå - en kofta av henne) och gympa .., cyklar gärna och känner sig pigg. Och vilka vackra händer hon har!
Om min pappa hade levt, hade han säkert sagt att "men oj, så grann hon är!"

Det blir en stunds småprat och litet kramkalas och jag känner mig så lycklig när jag säger hejdå!

Sen kör jag hemöver. Passerar samhällen med namn som numera känns bekanta .., ser adventsstakar och julgranar .., ljusslingor och tomtar .., kommer hem vid fyratiden, faller ihop i en hög på soffan, sover rakt av i två timmar - med hundarna vid mina fötter -.

Idag är det tisdag och jobb från två till åtta.
Mulet ute.
Småfåglar som väntar på frukost.

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Det är så härligt att läsa dina fina inlägg. Tänk att en dag på ett sjukhus kan bli så fint!

Anonym sa...

Tack för att jag fick dela din dag med dig på detta underhållande sätt.
Kran,nej jag menar kram förstås.
Solbritt

Bert Bodin sa...

En liten undran: Varför Hässleholm? Finns inte sjukhus på närmare håll. Men det kanske är nå't som hänger i från Ystad-tiden? Eller är Hässleholm ett "ortopedicentrum"?

Elisabet. sa...

Eva på Frösön och Solbritt från Ystad: om jag kunde göra hjärtan skulle jag göra det. <3 Men det kanske blir ett sånt?

Bert: jo, alldeles riktigt, det följer med sen ystadtiden. Jag bodde där när jag fick den första knäprotesen och så hamnade jag i ett forskningsprojekt (man fick avstå om man ville) och därför fortsätter jag där. Mitt andra knä, det fixades ju galant här i Halmstad.

Elisabeth sa...

Jag verkligen älskar hur du skriver. Blir glad i hjärtat
varje gång jag läser din text.

Elisabet. sa...

Min namne Elisabeth: och jag blir lika glad i hjärtat när jag läser dina rader! Ofta tänker man att man skriver för tomma luften eller mer som bara för att det blir till ens egna dagbok. Att då få såna ord ..., det gör att man .., ja, jag sitter här och smajlar stort för mig själv. T a c k!