tisdag 14 november 2023

Dagens fönster ... 


... fångades av Monet i deras nya seniorboende. 

En födelsedagsbukett från Monets mamma, finns med i bilden. Grattis i efterskott!  

När jag tittar lite mera på bilden, ser jag att fönstren öppnas inåt. Det vore ett elände för min del, jag som alltid har något av fönstren på glänt och sommartid på vid gavel. 

Kanske är det med tanke på att ingen ska trilla ut och hamna på marken vid t.ex fönsterputsning? Ja, apropå tidigare inlägg om hur man kan förhindra olyckor i hemmet, kanske särskilt för oss som inte är pur-unga längre.

Tack för fönstret! säger jag.

4 kommentarer:

Monet sa...

Kul med dina annorlunda reflektioner! Det som inte framgår av bilden är att det bredvid vid det stora fönstret också sitter ett förhållandevis stort och helt öppningsbart vädringsfönster, ca 45 cm brett. Man låser öppningsbredden med hjälp av handtaget. I den här lägenheten är det så i kök och vardagsrum - i de två sovrummen är vädringsdelen mindre men tänkt att kunna hållas öppen året runt - den är klädd på insidan med någon typ av tjock fiber.

Under våra elva frankrikeår vande jag mig helt vid inåtgående fönster. Så har alla det där och några fönsterbrädor finns inte. Och därför heller inte fönsterkrukor och prydnadssaker i fönstren. Alla inomhusväxter står på golvet, på matbord eller andra växtbord. En fördel i varma klimat där de inte steks av solen.

I vår förra svenska lägenhet, nybyggd sen bara några år, var det också inåtgående fönster. Utan handtag och med bara ett enda ”verktyg” för alla fönster för att kunna öppna dem vid fönsterputs. Vädringsfönstren var betydligt smalare och utan möjlighet att reglera öppningen. Vi var tvungna att sätta nätram på utsidan där (och på hela vår inglasade balkong) för att katten inte skulle trilla ut. Lag på det om man har fönster 5 m över marken).

Läser man på om skillnaden mellan ut- och inåtgående fönster är det inte bara fönsterputs som är en fördel. Tydligen har de bättre värmeisolering än utåtgående och också bättre ventilation. Anses också vara mer inbrottssäkra och lättare att ta sig ur vid brand. Nackdelen är att man får plocka bort krukväxter och annat vid fönsterputsningen. Som åtminstone jag bara gör på utsidan en gång om året.

Utåtgående fönster verkar vara vanligast i äldre hus och villor som du bor i. Vi bor nu på marken och undrar om man kommer våga ha sidofönstren helt öppna dygnet runt när det är som varmast. En smal person tar sig lätt in genom dem så vi har t o m pratat om att sätta säkerhetskedjor på dem längre fram!

Elisabet. sa...

Ja, den saken är i alla fall säker, någon ny karriär som inbrottstjuv via vädringsfönster, det kommer jag inte att klara av! Då blir storbantning innan dess!

Anonym sa...

Vi har också inåtgående fönster , men inga vädringsluckor. Så i sovrummet på andra våningen har vi öppet på en glänt med en sån där plastpinne som spärr. På hösten blir det kondens mellan glasen och när det blir -5 eller kallare ute, så blir det is av kondensen. Då får man vänta till en varmare dag, öppna upp fönstret, torka bort fukten och stänga helt. Nu har vi aldrig elementet på i sovrummet, så det är lite lagom svalt ändå. Sen i mars öppnar jag igen! Både i klädkammaren och på toan har vi fönster som går att öppna och det ör bra. Jag brukar stå med toafönstrer öppet och andas en stund innan jag lägger mig. ellem

Elisabet. sa...

ellem: ja, jag gör likadant i sovrummet. Ställer det på VID gavel innan jag kryper ner under täcket .., tittar mot havet till (som inte syns, men ibland hörs) och jag tycker att det är ett perfekt sätt att avsluta dagen.