måndag 17 juni 2024

Ny vecka ...


Midsommarveckan. Massor med bilar på Ankarets parkering. Måhända tänker sig många att handla i god tid, allt för att slippa evighetslååånga köer i kassorna, då, när det närmar sig. 

Vid charkdisken upptäcker jag ett äldre par som ser ser så undrande ut. Jag frågar om jag kan hjälpa dem, men dom bara ler lite förläget .., så då byter jag till engelska .., nej, inte det heller .., och då försöker jag med den lilla tyska som finns kvar i hjärnans arkiv. Jo, dom visade sig  verkligen vara från Tyskland.

Och ..., aha, dom letar något till köttförpackningen som kvinnan håller i handen och hon upprepar ett ord som jag inte för mitt liv någonsin har hört .., och det känns ju eländigt. 

Kommer till kassan, ropar högt till alla kunder och frågar om någon är bra på tyska och känner sig manad att hjälpa paret vid charkdisken, men icke. Ja, då är det inte så mycket att göra. Synd att jag inte hade mobilen med mig, då hade det ju ordnat sig.  

Börjar dra undan kundkorgar och hör - så där vid sidan om - en kvinna be om ett häfte frimärken och jag ser på en gång att den unga sommarkassörskan inte har en aning om vad det handlar om .., hon går  mot pakethyllorna och tittar sig omkring, så jag vinkar till mig henne lite vid sidan om och säger att "vi hade i alla fall frimärkshäften i lådan här intill när jag arbetade., här, dra ut den får du se, där är dom!" och så löser sig det hela. Ååå, så jag saknar detta att få lära dom nya på riktigt .., att få dem att känna sig säkra i sin roll som kassörska! (Och hur många ungdomar skriver brev och använder frimärken numera ..? Inte många, tror jag.)

Vidare till Skallkroken, där pv ska tvätta båtdäcket. Återigen frågar han om jag inte ville lära mig att gå in med aktern före till vår plats. Frågan har varit uppe flera gånger, men nej, jag har inte haft det minsta lust att följa hans råd. Att göra som alla andra, lägga till med fören mot piren - det vållar mig ingen ångest - (jag kör ju båten när pv tar ner storseglet eller ska fixa med någon trixande lina) - men att inför allt båtfolk backa in .., nej. 

Nu blir det så att jag tar oss ut ur hamnen, vänder i gattet och går in igen .., men något backande, nix, det får han allt sköta själv.


Kommer hem. 

Fixar middag (ugnstekta kycklingklubbor med ugnsrostade morötter och potatis) och gjorde tidigare idag en ratatouille som blir bra att frysa in i portionslådor. 

I morgon ska jag för första gången nyttja Skånetrafikens Sommarkort. Planerar att åka till Malmö, men göra ett stopp längs vägen .., titta på 5-åringens fotbollsträning och åka hemåt igen.

Man kan låna ut kortet också - digitalt, via appen - så i morse fick sonen och 5-åringen ta buss-tåg-buss till Skillinge i Skåne och därefter blev det racerbåt med sonens kompis sedan skoltiden, till Ystad.  

Vilket äventyr för dem båda! Så här fungerar det:

"Med sommarbiljetten reser du så mycket du vill inom Skåne från 15 juni till 15 augusti. Ni kan resa tre tillsammans på en biljett om max en av er är över 20 år. Du kan också låna ut biljetten när du själv inte reser. Det gör du smidigt och enkelt i appen där du kan låna ut en gång per dag, totalt 31 gånger och till fem olika mobilnummer. Sommarbiljetten säljs från och med måndagen den 20 maj. Till och med 30 juni är priset 595 kronor. Därefter gäller ordinarie pris 829 kronor. Du kan köpa biljetten både i appen och till ett reskort.

Efter midsommar blir det högst troligt segling. Kanske till Anholt, enligt pv det närmaste paradiset man kan komma.

3 kommentarer:

Tony sa...

Trevligt inlägg (som vanligt).

Elisabet. sa...

Tony: Tack! Igår längtade jag tillbaka till jobbet. Ja, bara lite just då, men i alla all. Och idag ska jag åka tåg, hurra!

Rexxie sa...

Inte ens jag köper frimärken numera! Kör med digitala frimärken i stället, hur praktiskt som helst!