torsdag 17 april 2025

Summering ...


Så har vi firat tillsammans-lunch (familjen H från Tyresö, samt deras dotter Maja med sin dotter Karin) den här skärtorsdagen som blev så otroligt solig och fin. 

Och varm. 

Vi satt ute på altanen och ställde maten på bordet i uterummet, ja, det blev som buffé. 

Karin, 14 år, cyklade hit från Haverdal och såg ut nästan som en elitcyklist. 

Senare i år ska hon och brodern Erik cykla Vättern Runt, men inte hela, utan sträckan som är tio mil lång. 

Efter middagen och tårtan som Karin garnerat sååå fint, tog hon och Maja ett bad i havet här nedanför oss. Tårtan var sanslöst god; bakad på mandelmjöl! 

En silltårta hade Maja också gjort och den var lika god den. Arma pv som inte äter sill .., så mycket gott han missar här i världen, i alla fall vid matbordet!


Förutom detta, så fanns på bordet varmrökt och gravad lax, skarpsåsen som den halvlånge gjort,  Janssons, lite köttbullar med tanke på pv, matjessill med gräddfil,två andra sillar, pajen som jag gjorde igår (massa bladspenat, soltorkade tomater, små färska tomater, citroncest, hackad mynta, samt finhackad sparris), samt färskpotatis med mycket dill. 

Till efterrätt så blev det då tårtan. 

Sigge låg och sov i växthuset hela tiden .., hunden Gunnar (en fransk hundras vars namn jag inte kommer ihåg) satt i lååååååång lina och snurrade ideligen in sig mellan stolarna och bordet. 

En fin hund. 



Här är pajreceptet från tidningen Hälsa. Nu tillsatte jag lite soltorkade tomater i strimlor och även småtomater i halvor .., kryddade lite extra, bl.a. med flingsalt och cayennepeppar. 

Och hade mera av sparris och mera av färsk spenat. 

Nu är vi tämligen möra i den här familjen. Lägger jag mig ner, kommer jag att somna inom fem minuter.

8 kommentarer:

Babsan sa...

En härlig dag låter det som

Gunnel sa...

Men så mycket vacker mat och säkert jättegod också.

Elisabet. sa...

Babsan: Ja, det var himla trivsamt. Och lättsamt. Maja var i köket med mig och tog fram deras mat och dukade av och jag diskade och hade ju haft fullt upp med vår mat. Men det gick bra.

Elisabet. sa...

Gunnel: Men min Jansson blev rinnig, TROTS att jag för en gångs skulle följde receptet till punkt och pricka.

Anonym sa...

Håller med Gunnel - så'n vacker mat! Jag får lust att göra själv. /Kristina

Elisabet. sa...

Gunnel: Hade skrivit tillredd med ä .., fick mig att gapskratta och skyndar mig att rätta! Men jag håller med dig .., vacker mat blir man om möjligt än mer lockad av!

Barbro sa...

MUMS!
Så himla fint ni har dekorerat allting, verkligen att "äta med ögat" också.
Glad Påsk!
(det skall man väl inte önska redan nu med tanke på att det är långfredag idag, men ändå.)
💛

Elisabet. sa...

Jag lär mig aldrig när man ska önska vad - apropå Glad Påsk -, så jag hoppas att ni också får en glad och fin påskhelg!