fredag 3 april 2015

Det finns långfredagar och så finns det långfredagar ...


Åtminstone alla vi som växte upp på 40, - och 50-talet minns nog hur gräsligt låååång själva långfredagen kunde vara! Från radion hördes sorgemusik .., biografer och dansställen hölls stängda .., ja, tanken var väl att vi alla skulle sitta hemma i våra soffor och tänka på Golgata och Jesus på korset.

Det är andra tider nu.

Till exempel så får vi besök av min rödvitrandiga storasyster och hennes dotter och det är vårens hittills bästa dag .., solen flödar och vi kan sitta ute på altanen som inte är inglasad och det är varmt och skönt!

Åååå, det doftar så gott från ugnen, kan vi inte få smaka ...!


Plötsligt blir det tre hundar i huset!
Jag har varit aningen orolig för hur det skulle gå - tänk om den prickiga Tara skulle bli vrång på Nelly - men när det skånska främmandet kommer gåendes in på gården, då springer Nelly fram och morrrrar lite, lite .., så där ja .., då har hon visat vem som bestämmer och sen är allt bra.
Gammal är äldst, så är det.
Tant Nelly håller i taktpinnen.

Och jag har gjort lammstek i ugnen och rotsaksgratäng .., en förrätt har jag drämt till med också och en dessert, ja, det är knappt nån tror sina ögon!



Så där sitter vi, allt medan tre hundar springer av och an .., nosar här och där .., och helt apropå föräras jag försenade födelsedagspresenter, bland annat en underbar halsduk från Klippans Yllefabrik! Som gjord för mig! Ett saltkar i keramik finns i ett annat paket och så två böcker.
Oj, så snällt av dem!

Och så får jag tillbaka Torgny Lindgrens senaste verk.
"Vad tyckte du ...?" frågar jag min syster.
"Njaaa .., inte var det väl hans bästa direkt ...", säger hon.


I fyra, nästan fem timmar, blir vi sittande där ute.
Vad pratar vi om ...?
Jo, om detta med tiggare .., om livet i Ghana .., om sonens och min egen resa dit .., om ett stundande sextioårskalas i september .., om detta att ha höns eller inte .., om kläderna i Gudrun Sjödéns katalog och min syster visar en svartvit klänning som nog gärna hade hängt i hennes garderob .., och vi pratar om utbildning och praktik .., om högskoleprovet och allt möjligt annat, allt vi upptäcker att denidoge grannen har hissat flaggan, som nu vajar så fint i vinden.

Och strax är min fyradagars-ledighet tillända.
Det känns ungefär som om jag hade haft flera veckors semester.
På kylskåpsdörren sitter schemat för april och maj .., och när jag hämtar dom små glasen med pannacotta som stått och tjocknat till i kylskåpet (pannacottan, inte glasen ..), slänger jag ett öga på schemat och konstaterar att den här månaden arbetar jag tre av fyra lördagar.

Nåja, det går väl det med.

// Mer om långfredagen kan man höra här - från Radio Norrbotten -. 




2 kommentarer:

Turtlan sa...

Här har solen också strålat. Bror med sambo och vår kära mor har varit på besök. Ja modern blev som planerat kvar. Nu nerbäddad i storasysters rum.

Ja just det, i brist på trädgårdsmöbler så satt vi inne och åt o fikade. Imorgon får det bli mer tid ute i solen.

Elisabet. sa...

Turtlan: nog måste det vara ljuvligt med allt utrymmet nu, i fina huset!