tisdag 8 december 2020

Återvändsgränd ...


Tittade igårkväll på alltid så intressanta Vetenskapens Värld; det handlade om årets Nobelpristagare i kemi och fysik. Kemipristagarna är ju två kvinnor: Emmanuelle Charpentier och hennes kollega Jennifer A. Doudna. 
Då handlade det om gensaxen; detta att klippa och klistra bland våra gener. 


Ofta när nobelpristagare intervjuas, slår det mig vilken otrolig  e n e r g i  dom uppvisar! Så var det också med dom här båda kvinnorna, särskilt den sistnämnda. Och säkerligen är det just oceaner av energi - och kanske ännu mera: tålamod - som erfordras, ja, om man ska orka forska år ut och år in och måhända inte se resultat förrän man nästan är färdig för pensionering - om forskare nu alls tackar för sig -?

Pristagarna i fysik presenterades också; två män och en kvinna. ¨
Expressen skrev så här: 


"Den andra hälften tas emot av Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez ”för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum.

De upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp, och att ett supermassivt svart hål idag är den enda kända förklaringen till det.


”Deras pionjärinsatser har försett oss med de mest övertygande bevisen hittills för att ett supermassivt svart hål finns längst inne i Vintergatan.”, skriver Nobelkommittén i sin motivering.

– I dag accepterar vi att de här objekten har en avgörande roll i hur vårt universum byggs upp, sa Andrea Ghez i samband med presskonferensen.



Obs! 41:30 in i programmet berättar Roger Penrose (bilden) om sin skolgång och om hur han räknade matematiska tal - inte med siffror - utan med tecknade bilder! Det var (är) ju helt sanslöst! 

Ja, och det var när det här med det svarta hålet diskuterades, som jag kom att tänka på bilden längst uppe i det här inlägget. Återvändsgränden nere på ängen, inte långt från havet. 

Men .., också en symbol för att det blev totalstopp i min hjärna när vi hamnade i det avsnittet av programmet. Till min glädje erkände även pv att "nej, nu hänger jag inte med längre!"


Här finns en länk till programmet, om någon känner för att tappa lite självkänsla.

(Kan ses i hela världen, fram till den 6:e juni nästa år). Lycka till!

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Den där gensaxen är jag lite tveksam till. Den kan förmodligen användas för att mildra lidande i vissa fall. Förhindra sjukdom alltså.
Men tyvärr kan den nog också användas i sådant som naturen bäst kan ta hand om. I växtriket t.ex.

Svarta hål - jo, de fascinerar. Men de går utanför min föreställningsförmåga. Troligen hamnar vi där allihop så småningom. Där hjälper nog ingen gensax.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: med tanke på dom sjukdomar som kanske kan mildras - eller rent av botas - ser jag nog ändå mest positivt på gensaxen. Och grödor som tål torka .., tänk, vad sånt måste betyda! Men som alltid skymtar ju nackdelar också.