söndag 17 januari 2021

Söndag i januari ....

Bilden: Åklagaren Jacob t.v. och utredaren Jens Möller t.h.

Långt efter alla andra människor tar vi oss an den danska tv-serien Utredningen, den som handlar om det makabra mordet på journalisten Kim Wall i Skåne. Kanske hade jag en känsla - innan vi tittade - att detta skulle bli ett frosseri i alla hemskheter och jag tänkte på Kims föräldrar, hur det skulle kännas för dem. 

Men så började jag titta på det första avsnittet och sen var jag fast. Vilken fantastisk produktion! Dels tycks skådespelarna plockade med pincett och fingerkänslighet .., ingen faller ur ramen och det gäller inte minst Rolf Lassgård och Pernilla August vilka spelar Kims föräldrar. Men helt outstanding är ju chefen för utredningsgruppen - Jens Möller - (Sören Malling) och alla hans kollegor, inte minst Maibritt Porse (Laura Christensen). 

Serien är gjord med föräldrarnas godkännande och den kallblodige mördaren nämns aldrig med namn och finns heller inte med som rollfigur, där finns inte en enda blodig scen, nej, allt handlar om själva utredningen och hur den böljar fram och tillbaka och dessa idoga polisers arbete.

Något som verkligen etsade sig fast i mitt minne (jag såg fyra avsnitt igårkväll, gick i säng halv tre) och resterande två idag och nu har jag börjat om, mer för att  se i lugn och ro .., då lägger man märke till så mycket annat, och hur det hela är upplagt. I alla fall gör jag det. Då blir det mer det filmtekniska man funderar över.  

Vem är då mannen med dom blå ögonen på bilden här ovanför? Jo, det är Rune Tonsgaard Sörensen och det är han som står för musiken i serien. Helt  p e r f e k t! Lågmäld ... som en inre  puls, nästan.

Denne violinist är född 1983 och jag ska banne mig skicka ett tackbrev till honom. 

Bilden: från i somras när vi låg i hamn i Gislövsläge.

Manusförfattare och regissör till serien heter Tobias Lindholm och är född 1977.  Men bilden, vad har den med den mannen att göra? Inget, men lite ändå med serien. '

I somras när vi låg inblåsta i Gislövsläge, kom den rara hedgrenskan och hennes man på liten visit. Vi satt vid caféet och pratade i någon timme eller mera och kanske var det då vi fick veta att familjen Walls hus inte alls låg (och ännu ligger) långt från där vi var. Och också att människor som passerat där - utav stenar - format ett hjärta till Kim Walls ära och att hjärtat hela tiden växer och blir allt större. 

Tanken på att gå dit för att liksom hedra den mördades minne fanns hos mig, men det tog emot. Jag ville inte känna mig som en.., som en nyfiken människa, även om syftet var gott. Och nu menar jag inte att alla som besöker platsen är nyfikna. Nu däremot, skulle jag kunna tänka mig att gå dit med en fin sten i handen och fortsätta att forma hjärtat.

Här finns en länk till en artikel där Kim Walls föräldrar får ge sin version av vad dom har för känslor  om serien.

5 kommentarer:

Turtlan sa...

Tack för länken! Å det du berättade. Hörde ju Kims mammas sommarprogram som också var väldigt bra.
Har sett ett avsnitt idag. Sen sån vi Tunna Blå linjen. Undrar vad en polis i tjänst skulle tycka om den serien....?

Vatarinaoun sa...

Tycker det är så himla jobbigt med tragedin med Kim Wall. Bor i Trelleborg och hör blir vi påminda om hennes död flera gånger per år. Det är samma foton som ställs ut i centrum varje sommar, det är löptävling som har hennes namn och nu också en tv-serie. Kan hon inte få vila i frid efter det hemska och vidriga hon utsattes för? Jag tycker det är på gränsen till osmakligt. //Catarina

Anonym sa...

Jag, som kände Kim som barn och ung, har hållit mig borta från allt detta. Jag vill minnas henne som den nyfikna och livliga tjej hon var. Jag är säker på att allt som produceras blir godkänt av Ingrid och Joachim och att det sker med all respekt. Men jag vill minnas henne som mina döttrars skolkamrat. Full av liv.
Hedgrenskan

Elisabet. sa...

Turtlan: jag har ännu inte hört från närstående .., men vad jag hört berättas om jobbet sedan tidigare, så måste det ligga bar nära. Det övergår mitt förstånd hur någon kan välja att arbeta som polis, hur omväxlande det än kan vara. Jag hade drabbats av blodstörtning inom en timme.

Catarina: Men allt detta som anordnas .., är det inte i samråd med hennes familj och kanske för att samla in pengar till fonden i hennes namn? Men jag förstår hur du tänker.

Hedgrenskan: i filmen finns hon inte alls med och det tycker jag känns bra; alltså hon finns inte med i någon "roll" och inte i någon tillbakablick på båten heller. Allt handlar om utredningen .., om att läsa av strömmar i Öresund, att hitta kryphål hos mördarens berättelser osv, så på det viset tycker jag att filmen är suverän.

Anonym sa...

Elisabet: Jag förstår, men jag har egna minnen av henne och de kan jag nog inte bortse ifrån.
Hedgrenskan