lördag 13 juli 2024

Lördagkväll i landet Halland ...


Detta blev i sanning en dag fylld av förberedelser. Gjorde redan på morgonen i ordning lammfärsen (blandat med en tredjedel nötfärs) och formade tjugofyra biffar, mer räckte det inte till. 

Stekte dem fyra och fyra och sen var det bara att låta det hela dra in såsen. 

Till detta serverades potatisgratäng, ugnsrostade rotfrukter, en skål hummus, hemgjord tzatziki, en skål grönsallad med melonbitar och allt annat som brukar höra till ..,tre olika såser (bearnaise), ja, det var väl det mesta. 

Vi fick låna grannen Birgittas ugn till grönsakerna, vår räckte helt enkelt inte till. Så vänligt av henne!

En enda liten biff blev kvar, men då hade jag även stekt några starkare korvar .., så där så ingen skulle behöva gå från bordet hungrig. Ungdomarna fick äta i uterummet, själva satt vi i vardagsrummet. Och i uterummet har de varit sedan dess!

S o m det har skrattats .., det har spelats kort, Yatzy och det springs på toaletten och jag går upp och kollar till så att alla har kuddar med örngott .., och pv drar ut dagbädden så det är fixat (i det som är Gunnars rum) där flickorna ska sova och själv ska jag ligga här på soffan Ektorp, så kan dom sitta där ute hur länge som helst och roa sig. 

Ett tag efter maten satt jag i soffan och nickade ideligen till. Det var väl någon slags anspänning som släppte, men nu, när klockan är halv tio, är jag pigg. Gick in i köket och Emil kom in och kramade om och sade snälla saker som värmde mormorshjärtat. Pv kämpar med dagens korsord i DN.

I morgonbitti ska det tydligen bli morgondopp för hela surven .., de hade med sig frukostbröd, ost, skinka och kaffe .., så det är bara att plocka fram och göra i ordning. Lägg därtill att regnet tydligen skulle upphöra, ja, men det blir bra. 

Vi pratade om yrkesval (det var innan flickorna kom, dom hade kört själva). Emil (barnbarnet) säljer bilar, William driver tillsammans med sin farbror en klädaffär i Uppsala, Anton arbetar med logistik åt företaget Vitamin Vell, Tobias har pluggat ekonomi i Umeå och har nu fått arbete på Handelsbanken i Täby och Elvis arbetar med reklam och redigerar hemsidor. 

Tänk, så annorlunda i jämförelse med hemma i! Där var det - kanske är ännu - gruvan eller SGU (Sveriges geologiska undersökning), Hultdins verkstad, sågverket eller skogen som många män hamnade i. Ska fråga damerna i sällskapet hur det ser ut för deras del. Ingen av de unga männen hade gått i sina föräldrars fotspår rent yrkesmässigt och föräldrarna torde väl vara födda i början på 70-talet.

4 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Jaha. . . nu blev jag rörd igen.
Älskade mormor.

❤️

Elisabet. sa...

WalkaboutSweden: Å, du kära Barbro!

Turtlan sa...

Låter ju väldigt trevligt. Kan gissa utan tvekan att gänget uppskattar få vara hos er. Toppklass på mat och logi.
Jag som jobbat i vårdsvängen hela mitt liv tycker det är så intressant höra om alla olika yrken. Vad folk kan jobba med. Vad hade jag valt om jag kunde välja om?

- Vaken i tidig morgontimma pga ont knä denna natt. Som tur inte alla.

Anonym sa...

Turtlan: Idag hoppas jag kunna fråga lite mera. Tycker att det är sååå intressant! Och vad hade du, Annica, valt om du vore tjugo? / Elisabet