onsdag 25 september 2024

 "Nej, jag fixar min egen ....!"

Tanken var att i år skulle jag ansluta mig till Halmstad Filmstudio och varje måndag köra in till stan, hoppas på en ledig stol på balkongen och där njuta av annorlunda filmer, tillsammans med andra i min ålder och uppåt. 

Innan jag tog beslutet, jämförde jag filmerna hos Filmstudion med Triarts utbud och fann att nästan alla filmerna även fanns hos de senare och då blev valet enkelt för mig. Jag tänkte att jag gör en egen liten filmstudio med mig själv som medlem. Fyrtionio kronor kostar det att hyra en film, är man medlem som jag själv nu är (betingar ett pris av samma summa per månad) får jag en film gratis per månad och betalar som medlem endast 39:-/film. 

Igårkväll gick jag alltså på bio hos mig själv. Pv hade åkt till stan för körövning inför kommande konserter, fyra stycken tror jag, innan jul. 

Valet blev isländska filmen "Sommarljus och sen kommer natten" i regi av  Elfar Adalsteins, baserat på en roman av Jòn Kalman Stefánsonsson. Så här skrev Sv.D om filmen: 

”Sommarljus” är på samma gång lätt komedi och drama med allvarlig underton. Här finns chefen för syfabriken som en natt drömmer på latin, vilket får hans kunskapstörst att skjuta i höjden, och även viljan att sprida den. Två korpulenta personer i medelåldern omfamnar varandra i en mustig otrohetsaffär på åkrarna. Änkemannen polisen oroar sig för sin ensamma tonåring, han som mest gillar att pyssla och hänga i bergen. En kvinna drömmer om att öppna restaurang med kontinentalt stuk – men går det att få till en sådan satsning?"

Tyckte jag om den? Ja!! Verkligen! Jag har - tack vare Halmstad Filmstudio - sett ett antal isländska filmer och fascineras över att ett så litet land som Island kan producera så intressanta filmer. Och ja, jag vet att film är bäst på bio, men inte alltid. 

(Bilden är från nätet och jag hittar inte vem som är fotograf.)

Inga kommentarer: