onsdag 17 september 2014

Vid frukostbordet ...

Fr.ån vänster Toy med fina naglar, Don, pv och jag själv.

Varje morgon tilldelas vi plats i hotellets stora frukostmatsal och två av tre gånger hamnar vi intill ett par i vår ålder eller lite yngre.

Den första morgonen bär mannen keps och jag tänker att han kanske är irländare; det är en sån typ av keps, ni vet .., ja, som en irländsk man som är ute på promenad och tittar till sina får. Nåt sånt. Och han är liksom fyrkantig hela han.

Kvinnan är ganska lång och till synes vältränad .., hon har håret uppsatt i en knut på toppen och där sitter vi och äter frukost intill varandra; det är bara några centimeter mellan borden som är anpassade för två.

På söndagen, den sista dagen, hamnar vi fyra i den andra frukostmatsalen, den som är mindre och mera intim. Och fortfarande borden intill varandra.

Då blir det automatiskt lite småprat .., ja, så där var man kommer ifrån och vi får veta att paret är från Texas - från Corpus Christi - och nu är dom alltså i London på semester, men dom har även besökt Irland.
Kvinnan heter Toy och mannen Don.
Hon är hårfrisörska och han arbetar på ett oljeraffinaderi.

Och så sitter vi där och pratar om vad vi har gjort och vad vi tycker om London och både kvinnan och mannen är så förvånade över hur oartiga engelsmännen är.
Det är knappt jag tror mina öron!
Och vad skulle dom tänka om dom kom till vårt land, ett land där kvinnor kan bli upprörda om en vilt främmande man ger dem en komplimang,  eller om någon håller upp dörren för dem.

"Tänk, här ser vi män som inte reser sig upp och erbjuder sin plats på bussen eller tunnelbanan när en kvinna kommer .., det skulle  a l d r i g  hända hemma i Texas, det har man fått lära sig sedan man var barn .., var man inte varit artig mot kvinnor eller äldre, ja, då hade man fått en smäll av pappa ...", säger Don leende.

Han kan bara inte förstå det.

Och vi som tycker att engelsmännen är sååå artiga!
Då kommer jag ihåg anna of sweden som ju berättade om livet i USA och hur hon reagerade när hon hade flyttat hem till Sverige igen, ja, över att vi svenskar kunde vara aningen buffliga och inte så artiga som amerikaner, och jag undrar om inte Monet i Frankrike skrivit om samma sak?
Det tänker jag på just då .., att allt verkligen är relativt och beror på vad man är van vid.

Nå, men vad mera pratar vi om?
Jo, om dom enorma avstånden i Texas och om vapen, till exempel.
Självklart har familjen vapen hemma, såväl till jakt som till att försvara sig med, och om det pratar vi också, om olikheterna. 

Skellefteå BB den 2:a juli 1986, jag blir mamma för tredje gången.

Men det finns sånt som är likt också.
Toy och jag själv har tre barn, varav det sista är ett rejält sladdbarn.
Nu ska deras eftersläntare - en son - flytta hemifrån, men just nu, när paret är på semester, tar sonen hand om husets hundar, en beagle och en boxer.
En katt finns också i familjen.

Och vi pratar om hur det var när vi väntade det där sista barnet och hur det kändes sen.
Glädjen över att bli mamma igen.

När frukosten är avklarad frågar jag om .., ja, om händerna, ni vet ., och det går bra, säger dom båda.
Och när bilden är tagen och vi reser oss upp och lämnar bordet .., då får jag av kvinnan den varmaste kram jag fått på evigheter ..,  lääääänge känns det som .., och jag blir så rörd så  jag nästan börjar att gråta.

Vilket fint möte det var!



8 kommentarer:

Anonym sa...

Å som vanligt blir jag rörd bara av att l ä s a om det.
♥ ♥ ♥

afBabs

Elisabet. sa...

afBabs: kramen var lika varm och lång som den jag minns med så mycket värme för någon eller några somrar sedan, då vi plötsligt fick oväntat besök :)

Steel City Anna sa...

Det bor ju mycket skandinaver i London, kanske dem paret träffat på ;) det roligaste med att resa är ju ofta människorna man möter. Eller att bo i ett mångkulturellt samhälle - igår diskuterade jag med en hindu huruvida det var ok att döda getingar. Jag hade dödat 5 i badrummet på jobbet. Utan att tänka efter alls. Men nu har jag det :)

Elisabet. sa...

Steel City Anna: jag sa samma sak, att det kanske var turister dom mött (ja, eller svenskar ,-) .., för - för mig - är engelsmän synnerligen artiga och vänliga.
Intressant med den hinduiske icke-getingdödaren, för jag antar att han inte använder flugsmälla.

Kattis sa...

Du är bra, du Elisabet, på fina möten! :)

Anonym sa...

Jag måste börja läsa bloggar igen. Oj, vad jag saknar dig och dina fina texter! Stor kram från anna in sweden :)

Steel City Anna sa...

Nej absolut inte, alla varelser hänger ihop, stora som små. Ett vackert sätt att se på världen om än problematiskt. Getingboet utanför badrummet är hursomhelst borta nu och alla är rätt nöjda med det oavsett religion :)

Elisabet. sa...

Kattis: ,-)
Jag frågar mig själv om det bara beror på ren och skär nyfikenhet, eller nånting annat. Det är lite knepigt.

anna in sweden men det går bra med Instagram också.

Steel City Anna: jag misstänkte det ,-)
Liiiite så känner jag själv; jag släpper alltid ut flugor som kämpar mot fönsterrutan för att bli fria och lite så .., men sen räcker det inte hela vägen. Möss möter obönhörligen döden när dom härjar i diskbänken. Bara jag slipper se eller höra på :)