tisdag 2 januari 2018

"Våg av liberala reformer i USA ...."

Jo, jag kollade nog rubriken två gånger - minst - för att se om jag läst rätt.
Det hade jag.
Så här hade DN:s Martin Gelin skrivit:

"För demokraterna i USA har Donald Trumps tid i Vita Huset varit en mardröm. Men på delstatsnivå ser det väldigt annorlunda ut. En uppräkning av de otaliga lagändringar som infördes i en mängd demokratiskt ledda delstater den här veckan framstår snarast som en ren önskelista för demokraternas vänsterkant.

Den 1 januari trädde hundratals nya lagar i kraft i USA.
I 18 delstater genomfördes en kraftig höjning av minimilönen. I flera delstater dubblas lönen, från nuvarande nivån på 7,25 dollar i timmen till 15 dollar i timmen. Utöver de 18 delstaterna som höjer löner genomförs det även kraftiga höjningar i flera storstadsområden, exempelvis Minneapolis, Albuquerque i New Mexico och Flagstaff i Arizona. I Seattle höjs lönerna till 15,64 dollar i timmen, den högsta nivån i USA.

I New Jersey införs nya krav på poliser att utbilda sig i hur fall som rör sexuella trakasserier ska hanteras. Målet är att förbättra rättsprocesserna vid anmälda sexbrott, samt att undvika att åsamka ytterligare mentala skador på offer för sexuellt våld. I flera delstater införs hårdare vapenlagar, exempelvis nya krav på licens för att handla ammunition. I Nevada stärks rätten till semester för anställda och i delstaten New York garanteras nu åtta veckors föräldraledighet.

I Kalifornien, där demokraterna har full kontroll över hela delstatsregeringen, genomförs 800 nya lagar, med mestadels progressiva reformer. Stora förändringar sker i invandringspolitiken, där delstaten skapar en rad nya skydd för papperslösa invandrare och sätter upp nya hinder för de federala myndigheter som försöker hitta och utvisa papperslösa.

Det införs även straff för hyresvärdar som rapporterar papperslösa till federala myndigheter. I allmänna skolor får fattiga barn hjälp, då det införs ett förbud att neka skollunch till de som inte kan betala den. Skolorna måste numera även förse elever i årskurs 6-12 med gratis toalettartiklar. Delstaten försöker även bli mer jämställd med en rad nya reformer. Krav på lika löner för män och kvinnor införs i den offentliga sektorn".

Det finns hopp!

4 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Så intressant!

Tack för att jag/vi nu fick flera goda nyheter från USA. Det behövs...

Bert Bodin sa...

Kanske kommer det förändringar "underifrån". Har för mig att jag hörde att Kalifornien fantiserade om att utropa sig självständiga, när Trump kom till makten.

Man ska ju komma ihåg att det är bara ca 17% av USA:s befolkning, som röstat på herr despoten. (Eller 26% av de röstberättigade.) Och sedan ska vi inte glömma att Hillary Clinton fick fler röster. Så ett visst hopp kan väl skönjas. Men först borde de ändra hela valsystemet, som ju verkar vara rena farsen i "Världens största demokrati" som de ofta anser sig som.

Turtlan sa...

Puh får man väl säga. Eller att det finns hopp. Om än något.

Steel City Anna sa...

Intressant, jag har inte läst några ordentliga nyheter på länge.