torsdag 12 maj 2022

När det hela tiden höjs ...

Under besöket i Falkenberg tittade jag in på Ica Kvantum för att köpa kattmat. Medan jag passerade den ena hyllsektionen efter den andra, kunde jag konstatera hur mycket priserna har höjts! Värst var det vid ost, - och köttavdelningen, men även vid frukt & grönt. 

Senare på kvällen ringde jag till min syster i Skåne. Hon och hennes dotter delar boende (en stor skånelänga) och dom delar även på matkostnaden. Den hade, sedan kriget tog sin början, fördubblats! 

Själv köper jag t.ex aldrig köttfärs till ordinarie pris, utan passar på när det börjar bli kort datum och färdig sallad i påse, det struntar jag i numera, då det har ökat rejält i pris. Ja, så där fortsätter det. 

Idag blir det t ex moussaka till middag. Aubergine såldes för 5:- styck och färsen hade jag inhandlat till nedsatt pris.

Och du som tittar in här ...? Hur gör du/ni?

9 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Framförallt att ta vara på rester. Men också bara köpa det som krävs. Kikar på extrapriser också, förstås. Kaffe har jag inte köpt till ordinarie pris (vad nu det är) på minst två år. Vi är inte så rasande märkestrogna, utan provar gärna på olika.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ett tag kunde vi tio, elva kaffepaket i skafferiet, inköpta för låga priser - 2 för 50:-, t.ex. Numera när det är extrapris, är det vad ett paket kostar!!Det blir till att variera bönorna.

annannan sa...

Äter huvudsakligen vegetariskt och i mycket baserat på inköp på bondens marknad, där det över lag inte är dyrt. Jag tänker att eftersom det jag äter mest av är billigt så behöver jag inte fundera så mycket på vad det lilla extra kostar. P äter lunch ute varje vardag och accepterar den kostnaden, och jag tänker på hur mycket jag sparar på att inte göra det! Oftast äter jag hemma eller har matlåda, någon gång äter jag i personalmatsalen där en liten portion kostar 4 euro.

Elisabet. sa...

annannan: bondens marknad hade man ju önskat sig här i närheten. Vi har Ugglarps Grönt bara några kilometer härifrån, men billigt är det inte, däremot vansinnigt fina grönsaker. Och snart öppnar dom! Har föreslagit pv att vi - kanske nästa sommar - använder en inte så liten del av gräsmattan till rejäla pallkragar, då vi ju ändå mest håller till närmast huset. Och så ett rejält potatisland. Jag tillhör dom som älskar potatis och t.om den har ökat i pris.

Turtlan sa...

Köper gärna sånt man satt röd lapp. Tex kött, kyckling och dylikt. Stoppar i frysen och bra att ha.
Likaså filmjölk. Det håller sig så bra så. Har koll på kampanjvaror tex. Köper mer tex vitkål än vanlig sallad. Tänker att frukt o grönt får vara ok köpa som förut men lite klokare.
Är bra ta hand om rester och var så innan.

Jag har matlåda varje dag. M matlåda de flesta dagar eller så kan han äta ute beroende på vad han gör.

Vi är ju två som arbetar så vi har god marginal men tycker ändå man ska tänka ekonomiskt när man handlar och köpa varor så de inte förkommer.

Elisabet. sa...

Turtlan: (Grattis till Färjestadssegern!) Matlåda måste ju vara helt suveränt när det gäller att se över sin ekonomi! Pv köper 1 portion kyckling/curry hos Kinaboxen i Halmstad och det räcker till tre portioner/luncher och billigt är det också. Men i morgon ska han ta med sig en portion av den moussaka jag gjorde idag. Rödkål har vi nästan alltid i kylen, men nu längtar jag efter vanlig sallad. Broccoli är nånting som jag tidigare köpte OFTA, men hjälp, vad den har ökat i pris!

mossfolk sa...

Vi valde tidigare alltid ekologiskt om det fanns. Nu har det blivit alltfler Ica basic-produkter… Frukt och kaffe köper vi forfarande (nästan) alltid eko. Grönsaker har vi börjat köpa mer frysta.

Elisabet. sa...

mossfolk: det här med djupfrysta grönsaker .., det håller ju sig betydligt längre också, vilket är en fördel.

Evas blogg sa...

Kött köper vi ren och lamm på hösten av människor i närheten. En hel av varje, styckat och klart, det kostar en del men det är fina råvaror och det räcker länge. Något annat kött köper vi inte. Blir lite korv emellanåt, särskilt vid grilltider. Grönsaker köper vi mest rotfrukter sen odlar vi själv under sommaren. Kaffe gör vi inte avkall på, kör med Zoegas bönor sedan länge. Dricker bara en kopp per dag och då vill jag ha den smak jag gillar bäst.