fredag 23 augusti 2024

"Du kan ju vara social i stället ...", sa kvinnan. 

Pratar med vännen I i Falun. Hon frågar hur vi har det, om hösten har anlänt till Halland .., om jag är frisk och kry och om jag har någon kontakt med Malå.

Själv har hon - just idag - problem med att betala en räkning via sin dator. 

"Det spelar ingen roll .., hela tiden blir det fel och när datorn rättar orden, blir det ännu tokigare!" säger hon. 

Och hon berättar om hur oändligt mycket hon saknar trädgården, den som hon fick lämna när huset såldes. Jo, några blomlådor på balkongen har hon förstås, men det är ju inte samma sak. Innan flytten kunde hon tillbringa hela dagar i trädgården .., rensade ogräs, klippte ner det som vissnat, ja, sånt som man gör. 

Från den fina lägenheten kan hon se ut över något enstaka träd och härom dagen gick hon ut och rensade ogräs från hyreshusets (ett boende för äldre med gemensamma samlingsrum etc) rabatter och hon berättar om vilken glädje det var. Hur lycklig hon kände sig. 

Då dök en annan kvinna upp; en som också bor i samma hyreshus och kvinnan sade till I att detta var väl ändå inget arbete för henne, det finns det särskild personal till, i stället kunde ju I bli lite mera social och komma och prata med de övriga, tyckte kvinnan. 

Att detta att rensa ogräs kan förgylla någons dag .., hade tydligen inte slagit kvinnan. 

I december fyller I nittofem år. Inte ens då får man göra som man vill.

6 kommentarer:

Tony sa...

Med åldern kan man faktiskt bli lite trött på att umgås. Trött på folk helt enkelt, då kan det vara skönt att fästa blicken mot en rabatt och lite ogräs.

Elisabet. sa...

Tony: Ja, för hennes del tror jag att det skulle göra hela skillnaden. När jag ser inslag från olika boenden där det ska lekas och man ska vara så social, reser sig nackhåret. Nej, hjälp!

Babsan sa...

Men fy så gräsligt att säga så.

Elisabet. sa...

Ja, visst var det? Det hade väl inte skadat någon ...?

Anonym sa...

Var och en ska väl få bli salig på sin fason! Men man får väl hoppas att det i alla fall var välment, i tron att I erbjöds något bättre. Jag har precis lyssnat på Söndagsintervjun med Barbro Lindgren från 2016. Jättefint om att bestämma själv och inte vara social! Ett tips till dig och kanske till I också./ ann

Elisabet. sa...

ann: tack! Den ska jag lyssna till. Ska tipsa henne om densamma. Kanske kan någon från hemtjänsten hjälpa henne att finna den, om inte annat på hennes dator. /Elisabet