tisdag 20 augusti 2024

Tisdag i landet Halland ...


Först av allt: TACK till dig Bert i Luleå för att du igår rättade mig på instagram, då jag - ack, så lyriskt - berättade om hur det formligen vimlade av Amiralfjärilar i vår myntaodling. 

Det visade sig (Bert visade ..) att detta ju är nässelfjärilar och det var väl i alla fall roligt för denna lilla fjäril att få sola sig i amiralens glans (jag berättade om hur den senare kan flyga från vårt land till södra Italien!), ja, några minuter av berömmelse blev det ändå. 

Icke allenast vimlar det av fjärilar, igår var den i särklass värsta dagen vad beträffar flugor - typ spyflugor - som vi varit med om! Det var som om dessa flygfän bara tjoppade upp från ingenstans och dom var ettriga och närapå omöjliga att nå med flugsmällan! 

Idag ? Inga alls. 


Igårkväll hölls det årliga surströmmingskalaset (ibland hos grannen Birgitta, ibland här) och det var lika trivsamt som vanligt. Jodå, vi hade duk på bordet till en början, innan gästerna kom, men då gick det inte att ha parasollet uppe, då vi i så fall hade fått klippa ett hål i duken. Det fick bli så här. 

(Upptäcker nu när detta skrivs, att Britt inte hade något av alla sina "hårband", utan en lite annorlunda frisyr. Lika fin i vilket!)

Annelie, längst nere till vänster (i världens sötaste kjol i en slags varm gul nyans) som förra året gjorde debut som surströmmingsätare, kände nu inga begränsningar och sade flera gånger att hon tyckte att det var så gott! Kul!

Lite senare, han hade arbetat, anslöt Jonas - Ecke och Britts äldste son -.

I tre timmar blev vi sittandes på altanen och det blev som vanligt en hel del surr. 

Om vad ..? Jo, det stundande amerikanska valet .., vi pratade om segling .., om demens .., och Ecke berättade om hans och Görans (vår f.d. granne) fisketurer ute till havs .., och Ecke tog även upp detta med hur saknad Harry är, även hos dem.

Efter all anspänning under helgen i Hörby (min äldsta syster som verkligen inte mår bra) .., grillmiddagen i Bunkeflo dagen därpå, besöket på Lunds lasarett och pv:s bror i rullstol och så gårdagen, var jag totalt slut på, i alla fall mentalt. 

Nåja, det var väl mest innan surströmmingen kom på bordet. Två små snapsglas innehållande Norrlands Akvavit fick axlarna att sjunka.

Idag blir det seglats till Bohuslän för pv, hans bror och dennes kompis med ett holländskt efternamn - Greg - är i alla fall förnamnet. I morgon lär det på Björkö ska falla 15 mm regn, ja, jag är tacksam att jag är hemmavid. Osäkert när pv kommer hem igen, senast torsdag i alla fall, då ska hans bror med fru och goda vänner låna båten fram till söndag. Själv ska jag i eftermiddag/kväll besöka Eva från Tyresö och hennes man, vilka nu - efter Evas operation och sjukhusvistelse - äntligen kommit till sitt paradis nära havet. 

 

I postlådan ligger i skrivande stund den bok jag beställt från Adlibris, nämligen denna. Kanske var det hos Kattis i Närke som jag läste om denna och bums klickade in mig hos Adlibris. 

Ljudböcker är liksom inte min melodi, trots att alla tre ätteläggar prisar detta system med läsning. Nej, jag vill ligga på soffan och hålla i en bok ..., och det är väl typiskt en så enjängd människa som jag själv är. 

Nu ska Hans Erik i Gävle skrapa Triss i tv 4. Själv ska jag duscha och tvätta håret. (Oj, så glad Hans Erik blev! Han vann en halv miljon kronor!)

11 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Då blir det kanske din systers sista besök i Sverige. . . ❤️
Önskar dig sköna dagar av återhämtning.
Kram/Barbro

Babsan sa...

Det är den finaste bok jag läst på mycket ,mycket länge.❤️❤️❤️

Babsan sa...

Jag har Storytel suveränt.Jag kan inte lyssna men på denna läser jag.Med tanke på hur mycket jag läser ,i snitt 1-2 böcker i veckan så är det väldigt praktiskt och ekonomiskt

Elisabet. sa...

Precis! Hon säger att det blir på tok för dyrt att resa, då hon måste ligga och sova, detta efter den där eländiga bilolyckan. Detta, att vi vet att det var sista gången, gjorde inte det hela lättare.

Elisabet. sa...

Babsan: Du läser på din padda? Ja, det skulle jag kanske kunna tänka mig, om jag hade någon ,-). Låter hoppfullt att du tyckte om boken.

Babsan sa...

Har en läsplatta från Storytel.Ingick när jag tog abonnemang för 229 :-/mån.Då kan jag ladda hem hur många böcker jag vill.Suveränt och så bokoholic jag är vande jag mig snabbt.Å så mycket pengar jag sparar

Elisabet. sa...

Babsan: Ja, så mycket läser jag ju inte, men jag förstår att du väljer det här sättet. Sedan jag hade covid, har det tagit jättelång tid för mig att kunna koncentrera mig på att läsa ut en hel bok. Nu går det bra. /Elisabet

Anonym sa...

En mycket bra och lite sorgsen bok! ellem

Christel sa...

Slutade lyssna efter ca 15 minuter. Klarar nog inte sorgliga historier just nu. Ser framemot en recension :)

Elisabet. sa...

Christel: Efter besöket hos min syster i Skåne och senare pv:s bror i rullstol .., kände jag det likadant. Nåja, jag har den på magen just nu .., ska fortsätta ändå. Elisabet

Elisabet. sa...

ellem: ja, det blev dimmigt på slutet för mig ,-) Elisabet