onsdag 10 februari 2010

Vårtecken ...



Och när jag har promenerat i tio minuter i strålande solsken, då tänker jag att ..."ååå, jag är ju helt bra i mitt knä, halleluja!"

Efter ytterligare tio minuter tänker jag något helt annat.

Men det kommer att bli bra.

4 kommentarer:

Monet sa...

Det är KLART att det blir bra. Men vänd efter tio minuter och långsamt hemåt istället ett tag. Och sätt dig på trappen med sigge nilsson och lyssna på de UNDERBARA vårfåglarna.

Vi har såna härnere men inte med lika svenska ljus. Underbart!!

Elisabet. sa...

Monet: jag struntar nu helt i alla sjukgymnasters hurtfriska tillrop och går bara kortare sträckor.

Tar jag det lugnt, dvs, inte gör så mycket på dagarna, kan jag gå normalt nerför trappan.

Så hädanefter får det bli korta promenader och mer av vila.

Monet sa...

Svenska "ljus" - ja ibland ser Blogger till att det blir tokigt. LJUD ska det vara förstås.

Och så bra att du lyssnar mera på kroppen nu än på svenska sjukgymnaster.

Nu är vi själva i sjukgymnastområdet eftersom vi har problem med makens knän, och har pratat med de svenskar som bor härnere som har erfarenhet av både franska och svenska sjukgymnaster och alla säger: lita på dig själv!! Och på vad de franska läkarna/sjulkgymnasterna gör och säger.

I Sverige tror man inte på alternativa metoder. Det är därför man får egna självbehandlingsprogram som man förstås översätter enligt sin egen agenda. I ditt och mångas fall duktiga övningar och för långa promenader. (tycker jag, som du vet, utifrån mitt perspektiv).

Här nere anser man att patienten inte själv ska ta ansvar själv för rörelser och dagliga övningar som man inte klarar av eftersom det faktiskt också lätt kan gå fel. Huvudbudskapet är: Ingenting av det man gör får göra ONT!!

Därför överlåter man inte en enda övning till patienten själv utan det är sjukgymnasten som knådar, ger ultraljud, sträcker och tänjer muskler, tränar dig på cykel och ger dig isbehandlingar. Själv gör du ingenting mer än går till sjukgymnasten varannan dag och får en timmes behandling.

Hade det gått en fransk sjukgymnast bredvid dig under de här månaderna på dina promenader och funnits där vid dina hemmaövningar tror jag att det kunnat se annorlunda ut för dig.

Du får därför en liten lexikonuppgift av mig:"DOUCEMENT", hade hon/han sagt:-) Och du får gärna leta efter ordet "DOULEUR" dessutom, det som man inte får ha.

Och som sagt - det blir bra. Det tar dig bara lite längre tid än vad du kanske tänkte dig.

Elisabet. sa...

Monet: hade jag bott i Ystad, hade det kanske varit enklare, men här är det knepigt att ta sig till sjukgymnasten och under jul var det stängt och så hade jag ju fått övningarna med mig hem. Ja, det får alla, för övrigt.
Varför är det knepigt?
Jo, tvärkommunikationer är hopplöst, som på många andra ställen och eftersom jag är här, får jag ingen reseersättning.