söndag 14 november 2010

Helgen i bilder ...

Lördag förmiddag .., på väg söderut, mot Hörby till. Grönt och fint .., så oändligt mycket S k å n e! Det känns som om vi är på semester. Min syster bjuder på stekt gås med de allra ljufvligaste tillbehör. Gelé, äppelmos, katrinplommon, rödkål .., inlagd gurka! Vilket kalas! Gåsen är uppfödd hos grannen på andra sidan hagen .., och det är en rejäl bit - gåsen - som väger nästan sju kilo! Och som alltid: Reimyreglasen som fanns i vårt barndomshem. Senare på kvällen ... Trivial Persuit (pv vinner ..) och slutet på "Last night of the proms", vilket är nästan det bästa jag vet. På hemvägen är det mulet och regnigt; horisonten tippar överstyr. Chauffören är okoncentrerad (pratar med sin bror i mobilen) och glömmer att svänga av mot Klippan .., vi hamnar i Eslöv av alla ställen och detta irriterar honom alldeles omåttligt. "Men det är väl härligt att så se Eslöv, det har jag aldrig gjort ...", säger jag, men det tycker inte herr chauffören.
   

Lördag. På Ica i Hörby handlar vi tulpaner och lite annat och där, mellan hyllorna, upptäcker jag den här mannen som ler så bekant! Å, det blir kramkalas .., det är ju den där trevlige mannen som kom med växel (eller hämtade) i affären .., minns jag inte fel var han från Värmland? "Bor du här i Hörby?" frågar jag och jo, det gör han och så får vi hälsa på hans fru som ser lika rar ut. I kassan ser jag ännu en bekant; en kvinna i min ålder kanske. "Men är inte du från ...?" säger jag, men hinner inte mera. Jodå, visst är hon från Ystad och hon frågar om jag helt har försvunnit från affären och så blir det lite prat om den biten. "Och nya glasögon har du också ...", säger jag och då smajlar kvinnan. Härligt med såna möten!

   

I Billinge är det loppis och vi köper sex LP-skivor för 4o kronor. En av dem var den här (jag hade den själv en gång, nu är det pv som köper den.) Och den här köper jag (LP:n, alltså). Dessutom köper jag en stekgaffel - exakt som den mamma hade och som var så bra - för 10 kronor. 

 
I huset till höger ., hade gåsen vuxit upp.

 

Sist av allt ett besök på Klippans yllefabrik i just Klippan. Jag säger bara det .., håll hårt i plånboken om ni tittar in där! En alldeles underbart vacker grå filt/pläd blev min, andrasortering, men det märks inte. Priset: 299 kronor. Här kan man handla online.   

 

Förhållandet med pv är till 99 % oerhört lättsamt. 
Men på ett område är vi våldsamt olika. Ni kan ju gissa vilket ...

15 kommentarer:

Bert sa...

Ja, ja - Men låter han dig köra, så får han väl finna sig i att du vill ha bastu.

Elisabet. sa...

Bert: ja, fast tvärtom .-))

Ulrika sa...

Men från det lilla samhället Klippan kommer ju jag. Det är inte ofta man hör något om Klippan, vad roligt. Och jag kan nämna att Yllefabriken har orsakat mången övervikt i bagaget på väg hem till England!

bettankax sa...

De va en redii gååusamidda!!:)

Elisabet. sa...

Ulrika: sträckan från Skäralid till Röstånga .., Ljungbyhed och Klippan .. jag tycker att den är så ofattbart vacker!

Vi körde genom Klippan .., frågade två äldre damer (som visade helt olika vägar till fabriken) .., sen längs Storgatan .., och så framme.

Vilken underbar butik!

bettankax: jadu, det kan jag lova dig att det var ,-) Och äppelkaka med vaniljsås till dessert.

Mian sa...

Vilken skön helg!
Det ser nästan ut som om det är sommar på den översta bilden.

Elisabet. sa...

Mian: ja, men det kändes som sommar också! Och jag sa ideligen till chauffören ..."men titta, så illgrönt det är ute!"

annannan sa...

Billinge är en så vacker by. Dessa fantastiska korsvirkeshus.

Du anar inte vad mycket min familj har inhandlat på auktionsgodsaffären i Billinge. Var det kanske där du var - hos fotogenlampemannen?

En stor del av mitt bohag när jag lämnade de möblerade studentrummen bakom mig och behövde egna möbler kommer därifrån.

Elisabet. sa...

annannan: å, så roligt! Jag menar, att du har varit där så ofta ,-)

Om du tittar på det övre inlägget, så kanske du känner igen dig? Jag såg inte många fotogenlampor, men det kanske var där?

Anonym sa...

Jodå, det fanns massor med fotogenlampor där, jag stod och funderade på att köpa en.
PV

mossfolk sa...

Haha, ja så där ser det ut i vår bil med... fast tvärtom. Jag vill ha varmt och sätesvärme. Sambon har nitton grader och sätesvärmen avstängd på sin sida :)

Nu har jag läst om fantastiska släktband och skånetur med möten... och sambon undrade vad jag hade hittat nu som jag log så åt.
"Elisabets blogg" sade jag och det räckte fint som förklaring. Han har inget intresse alls för bloggar, men Elisabets, det visste han precis vilken det är :)

Elisabet. sa...

mossfolk; det där med värmen ..., pv sitter i bara en t-shirt eller tröja, jag har alltid kappa/anorak/jacka på mig vintertid. För tänk om man kör av vägen .., och får ligga där och fryyyysa ,-)

Ingela sa...

Ö vill ha 30 grader i bilen+jacka. Jag vill ha 19 och en tröja. Är det riktigt kallt ute blir man så kall på armen mot yttersidan annars. Vore det inte för det skulle det räcka med T-shirt.

En gång när vi åkte till Umeå, det var när jag väntade M, somnade jag i bilen. Det var mitt i vintern och 39 grader kallt vid Vindelälven. Jag vaknade av att jag höll på att koka, då var det 35 grader varmt inne i bilen. Det var när vi hade 745:an, den hade ett otroligt effektivt värmesystem.

Elisabet. sa...

Ingela: jag minns ännu en bilresa till Skellefteå ishall med Agneta Jonssons pappa, Sven-Erik.

Han hade nog 30 grader varmt i bilen också och satt där framme i nylonskjorta .., själv höll jag på att avlida ,-)
(Och vi var nog fem stycken allt som allt!)

Nej, jag vill ha svalt och ofta sval luft som blåser mot ansiktet.

Ulrika sa...

Ja den sträckan är så vacker, helst en sen sommarkväll. Där har jag kört många gånger minsann! :)