tisdag 23 augusti 2011

Har man inget annat för sig ...



... kan man ju alltid studera dödsannonser.

Det har jag gjort så länge jag kan minnas.

Jo, jag tycker helt enkelt att det är hur intressant som helst!

Hemma var det lokaltidningen Norra Västerbotten som kom i postlådan och på den tiden var dödsannonserna oftast utformade på nästan exakt samma sätt: ett kors och så var där ett namn och någon fin vers och så var det inte mer med det.

Numera är det som att läsa en roman, eller i alla fall en novell, när man slår upp familjesidan .

I Dagens Nyheter är det en väldig variation på annonserna!

Där finns allt från vanliga svarta kors .., till hjärtan, ett ankare, en motorcykel, en eka i solnedgång (säkerligen var Lennart fiskare ...) , där är prästkragar, en uggla, en raggarbil till Janne .., där ett Djurgårdsemblem .., en liten talgoxe till Karin Carlsson, en koltrast, flygande gäss .., ett Hammarbymärke ., där är en sovande katt och en sittande katt och en man som ägnar sig åt flugfiske .., där är en papegoja, en cyklist, en taxibil, en fjäril, en röd gerbera, ett ånglok en cockerspaniel, där är liljekonvaljer, en ros och linnéor, där är kortspelsfigurer (säkerligen tyckte Ulla Åkerman om att spela kort ..?), och där är en liten röd stuga med flaggstång bakom huset .., det är till Eivor Sterner.

I GP är det segelbåtar och solnedgångar som gäller, ja, en kamera också för Thore Swenson från Kungälv. Måhända var han fotograf?

Ibland funderar jag på vad jag själv skulle vilja ha för symbol?

Ett fönster, kanske?

Ni vet det där .., fina fönstret från Skottland?

Eller Eva på Frösöns lilla humla som vill ut genom det stängda fönstret, eller varför inte en inköpslista? Tänk, vad människor skulle undra!

Ja, sånt kan man fundera på när man är ledig från jobbet och drar sig för att börja städa.


9 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag skulle vilja ha en liten stickning.
Eller kanske en rallybil? ;-)

Fourmum sa...

Det där känner jag igen, skönt att man inte är ensam :) Vi har SvD fre-söndag och jag läser i princip endast nyheterna, dödsannonserna och ev runor (heter det så?)

Monet sa...

Ja, det där är inte lätt. Att sammanfatta ett helt liv i en enda symbol. Vill du verkligen ha inköpslappar Elisabet? Hahaha! Fönster är ju lite bättre och varför inte en kamera?

Kanske skulle jag vilja ha en pensel men inte sån där palett som man ser ibland. Eller en liten fågel eller annan symbol för själen. Fjäril t.ex

Rexxie sa...

En vänsterhand kanske?

Själv har jag slutat läsa dödsannonser; de börjar bli lite för många som är födda samma år som mina föräldrar...

Elisabet. sa...

Ulrika: ja, ett garnnystan är ju det enda rätta för dig ,-)

Fourmum: nej, vi är många .., jag vet en som tycker att det borde vara lag på att man får veta vad människor har dött av ...-)

Monet: nej, det förstår du väl att jag skojar om ..., men ett fönster skulle jag lätt kunna tänka mig.

Rexxie: än värre är det när man plötsligt upptäcker att där är människor födda senare än man själv som finns med i tidningen!

Moster Mjölgumpa sa...

Jag har en märklig fäbless för dödsannonser. Läser dem alltid noga. En favorit var en dam som nog själv satt hop sin annons innan hon dog. Istället för ett svart kors fanns där ett rosa läppavtryck och under det stod det "puss på er alla". Eftersom tidningen tillhörde en arbetskamrat så kopierade jag den och har den sparad.

Elisabet. sa...

Moster Mjölgumpa: åååå, så läckert! Jag har sagt till pv att jag ska skriva en tack-annons och tacka alla som har förgyllt mitt liv. Dit hör även alla bloggvännerna!

Bonita sa...

Har du sett detta?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13514447.ab

Elisabet. sa...

Bonita: nej, men NU har jag ! Ja, precis så! Och så nån bild som man tycker om. Helt perfekt. Det gäller bara att skriva i god tid ...