söndag 2 februari 2014

Tidsmaskinen ....

Bilden togs i illande solsken .., det var knappt vi kunde titta mot fotografen!

På Facebook dyker ett gammalt klasskort upp och Ulla som lagt in det, tror att det är från när vi går i 2:a klass i lågstadieskolan i Malå, som då hette Malåträsk. Själv tror jag att det togs i tredje klass.
Alla är födda 1953, utom jag själv, som föddes ett år senare.

Å, så länge sedan jag såg detta!
Och alla kamraterna!

Räknar ut att där vimlar av småsyskon ..., nr 2, 3, 6, 8, 10, 11, 13, 14, 15 , 16, 17, 18, och 21 har alla äldre syskon. Möjligen nr 19 också.

Nr 1 är det enda endabarnet! Helt otroligt.

Här växte vi upp ....vid rosa pilen bodde jag.


Vad hände med alla .., vad blev det av dem?

1:an Rolf, bor i Småland, var (tror jag) det enda endabarnet i klassen och arbetar, precis som sin pappa, med skog på nåt vis. Hans mamma Elin var ett tag föreståndare på biblioteket. Han var med när vi första gången någonsin lyssnade till musik i hörlurar .., det var The Ventures, "Walk, don´t run".
Efter bilolyckan 1970 när jag låg på Umeå lasarett, fick jag ett handskrivet brev från Rolf och jag minns att jag skrattade så tårarna rann när jag läste om friluftsdagen i vid hoppbacken i Lycksele.

2:an - Torbjörn, lillebror -, var duktig i hockey, spelade i tv-pucken och hans pappa Joel omkom i jobbet, om jag minns rätt .., han var busschaufför och hans mamma arbetade på sjukstugan, tror jag.
Nr 2:s syster har kommenterat här några gånger.

3:an - Johnny -, bor numera utanför Malå .., men bodde på samma gata som jag själv, pappan arbetade som mejerist och hade vita kläder och en liten vit mössa på huvudet när han gick tvärs över gatan till sitt värv. Lillebror.

1:a oktoberdoppet .. här är beviset.

Nr 4 var den snällaste pojken i klassen, hette och heter ännu Anders, blev polis och bor utanför Sthlm .., det var han som utmanade mig på ett första-oktober-bad-i-havet.
Äldst av tre bröder och två av hans brorsöner deltar i hockey-OS och heter Ericsson i efternamn. Pappan, som hade en - som vi tyckte - annorlunda dialekt (kom från Karlsborg) hade möbelaffär och var oerhört pratglad .., mamman (som blev gymnastiklärare) åkte skidor och hade kolsvart hår .., pappa sa att hon var underbar att dansa med!

Nr 5, Dan - storebror -, som ofta fick stå i skamvrån, blev åkeriägare hemma i  Malå och var ofta i slagsmål med nr 6 - Matz som var lillebror -, och blev ingenjör och bor i Borås, tror jag.

Matz har samiskt påbrå och svängde sig med  amerikanskt uttal när han talade engelska och det tyckte inte läraren om.

Nr 7 - Stig -, flyttade nånstans ..., hans föräldrar drev färghandel i byn och hade till julskyltningen en livs levande apa i skyltfönstret och där stod  d r i v or  med åskådare och tittade på detta filuriga djur!

Nr 8 - Bosse -, var ett enda fnitter .., yngst av tre bröder, pappan var journalist på Norran. Familjen  flyttade senare till Skellefteå. Under en lektion i sexualundervisning i 6:an blev Bosse och jag själv utvisade ur klassrummet, vi var så fnittriga. Yngst i klassen båda två.

Mittenraden.

Nr 9 - Martin - bodde i Fårträsk utanför Malå, blev ofta retad i första klass, men var som Emil i Lönneberga, en seeeg herre och blev - om jag inte missminner mig - kommunfullmäktiges ordförande vad det led.
Mellanbarn, tror jag.
Hem till honom fick vi cykla hela klassen, ja, det var besök på bondgården.
I sista uppförsbacken blåste Frökens hatt iväg och hamnade bland ekrarna i en cykel - åååå -, så roligt!

Ungefär så här skrev han i mellanstadiet, fast proffsigare ..

10:an - Gunnar - var yngst av tre bröder och en syster, på familjens gräsmatta fanns en uppkritad tennisbana, han hade ursnygg namnteckning och kom att arbeta som sjukgymnast i Helsingborg. Hans pappa var föreståndare på posten, mamman arbetade som kontorist och pratade nästan stockholmska och det begrep vi aldrig, hon var ju från Västerbotten.
Gunnar är för övrigt den ende pojken som - på bilden - inte har översta skjortknappen knäppt.
Det uppmärksammade minsann Ulla som lade in klassfotot på Facebook.

Alltid så rara Gudrun.

11:a är  Gudrun, lillasyster .., och Gudrun kom att överta föräldrarnas bok,-  och pappershandel i Malå. Hon hade en konstnärlig handstil, tecknade himla fint och bar ofta virkade överdelar. Fick en dotter som blev min AP:s bästa kompis. Gudruns pappa var organist i kyrkan och spelade ibland falskt, men vi tyckte om honom ändå. Han var också byns fotograf och det kom Gudruns man också att bli.

Nr 12, Jannike, bodde på samma gata som jag själv .., är storasyster .., var - liksom nr 9 vänsterhänt, men tvingades av vår stränga fröken att skriva med höger hand. Hamnade i Örebro och är, tror jag, musikpedagog.

Nr 13, Annika, är lillasyster till en storebror, hade vuxen och driven handstil redan i mellanstadiet .., sällskapade ett tag med byns tuffing som var svartklädd, rökte cigaretter och körde moppe. Jag tror att hon flyttade till Vilhelmina eller nåt sånt. Ingen aning vad hon arbetar med. Något med kontor, tror jag.

Nr 14, Ulla... är också lillasyster om jag minns rätt och på hennes flickrumsvägg fanns en affisch av tjurfäktaren El Cordobés.  Ulla bor numera i Gamla Uppsala.


Nr 15 är hon som numera mest går omkring i anorak eller linnekläder.., jag undrar om mamma hade grävt fram byxorna från någon soptunna ,-) Alla andra är finklädda (utom min bästa kamrat Gunilla som står intill mig) och våra mammor var inte hemmafruar och hade säkert inte tid att bry sig i skolfotografering, eller så var vi bara envisa och vägrade finkläder ,-)
Jag är alltså lillasyster, kassörska och bor i Halland.

Nr 16 .., Gunilla, mittenbarn .., vi hade följe till och från skolan från ettan till nian.
Hennes bror körde bilen som voltade och där jag var med .. han dog relativt ung. Gunillas föräldrar hade barservering i Malå och ibland efter skolan fick man följa henne till baren och så stod hon där och lyfte på kastrull-locken för att se vad som var godast. Gud, så avundsjuk jag var! Hon bor kvar i Malå och har i alla fall tidigare arbetat inom vården. Gunillas föräldrar hade turkosfärgat porslin i badrummet - det var som i Hollywood - tyckte jag.

Raden längst fram.

Nr 17 Ann, och nr 21 - Gun -, är tvillingar och bodde bara några hus bort från mig.
Båda bor kvar i Malå och har en storebror som spelade hockey i södra Sverige (Rögle) och en storasyster som hette Irene och helt plötsligt ändrade sitt namn till Elisabeth och vi bara gapade!
Va? Kunde man göra så?
Denna tjusiga Irene som blev Elisabeth, gifte sig med en engelsman med påbrå från Indien och hjälp, så exotiskt detta var!
Jag tror att både Ann och Gun har arbetat inom SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Nr 18 bodde tvärs över sjön, från vårt vardagsrum såg man deras röda hus och det hände att hennes pappa rodde henne över sjön, när det var skoldags.
Lilian har samiskt påbrå och bor kvar i Malå.
Lillasyster till en storebror.

Nr 19, Ing-Marie (också samiskt påbrå) var den som först fick bröst i klassen, ja, en av dom första och om jag säger att vi var avundsjuka, så är det inte en underdrift ...
Jag minns att hon berättade att det ena bröstet var större än det andra och så visade hon oss under stort hysch-hysch. Himla spännande!





Nr 20 - Eva -, blev min allra bästa kompis under många år, särskilt i högstadiet.
Storasyster. Duktig i skolan, gick ut med lysande betyg och kom att bli lärare och forskare, arbetar i Sthlm. Våg, det vet jag.
Det var vi två som tog Lapplandspilen till Göteborg och vid 17 års ålder arbetade i var sin Konsumbutik.
Hennes mamma, Dagny, rökte Bill cigaretter, dom hade en pudel som hette Fia och pappan var storvuxen så nånting. Underbara föräldrar! Jag tyckte såååå mycket om dem!
I Evas rum spelade vi Spelolles gånglåt på hög volym och sjöng med av hjärtans lust.
Under ett uppträdande av Claes-Göran Hederström på Borgen i Malå, fick hon hans autograf på insidan av sin ena arm.
Eva sa att hon aldrig mera skulle tvätta den armen.

Nr 21. Tvillingsyster till nr 17 .., snäll och rar. Blev kvar i Malå.

Saknas på bilden gör Maria och liksom nr 1 var hon endabarn och hon var omåttligt söt .. hade alltid fina kläder och var väldigt populär. Hon blev tandsköterska.


// Ingen enda av alla barnen hade föräldrar som var skilda .., möjligen - men bara möjligen - en.

6 kommentarer:

mossfolk sa...

Men så roligt att läsa. Jag scrollar upp och ner, upp och ner :)
Och vilken koll du har. Om jag hade ett klassfoto från tvåan (det finns alldeles säkert någonstans) skulle jag absolut inte kunna peka ut vad de flesta gör idag.

Elisabet. sa...

mossfolk: det roliga är att pv sa samma sak .., och jag kommer ihåg alla klasskamraters alla namn .., Ulla Maria Elisabet, Nils Erik Johnny osv ,-)
Men så hade jag inte lika mycket intresse för själva skolarbetet heller ,-)

Anonym sa...

Man kan tro att det är Anna som är på fotot /Agnetha

Anonym sa...

Elisabet, A propos ditt goda minne. Socialt geni kan det också kallas

Elisabet. sa...

Agnetha: ja, jag ser också likheten ,-)

Anonym:,-)

Monet sa...

Himla kul att läsa!