tisdag 11 mars 2014

Ändrade planer ...

Lillebror och ortopedkirurg.

Klockan 9.00 ska jag vara på sjukhuset för inskrivning inför operationen en vecka senare.
Pv gör mig sällskap och det känns bra.

Det blir först ett möte med en sjuksköterska och hon berättar att min operation är inställd och blir inte av förrän den åttonde april och när hon säger det, vill jag nästan gråta.

S o m  jag har längtat och kämpat och tänkt att ..., jo, jag ska fixa det, nu är det bara sex arbetsdagar kvar och att jag sedan gråtit när jag kört hem om kvällarna - så ont har det varit -, ja, men det har jag kunnat ta.
Sen tänker jag att ..., nåja, ytterligare tre veckor .., det överlever man förstås.

Efter sköterskebesöket är vi kanske sju, åtta stycken som samlas i ett undersökningsrum där en ung sjukgymnast berättar om vad som väntar oss .., hon ligger på undersökningsbritsen och visar olika rörelser (det är träningsprogrammet som vi ska gå igenom) och vi får titta på hur det ser ut med höft, - och knäproteser och pv frågar vad dom är gjorda av och själv tycker jag att själva protesen ser så tung ut.

Allt är intressant och det blir mycket prat och skratt.
Jag är den enda som ska få nytt knä.
Intill mig sitter en man från Göteborg - där är det för övrigt mycket längre väntetid - och hans inopererade höftprotes har lossnat från fästet och nu ska han - ja, faktiskt imorgon - lägga sig på operationsbordet. 

I väntrummet finns kaffe och Mariekex. Omtänksamt.

Sist av allt får jag träffa läkaren som ska ta hand om mig den åttonde april.
Han är ung .., trettio år ungefär .., lång och blond och ser ut som om han kommer från amerikanska Cityakuten och snäll och förstående är han också (och håriga armar har han) och säger att nu får det vara nog, från och med på tisdag (då jag egentligen skulle lagts in) blir jag helt sjukskriven fram tills det är dags.

Först vill han sjukskriva mig från och med idag, men det går inte  .., det är nog krångligt med schemat ändå och tre arbetsdagar till, jo, det ska jag klara av.

"Men du ..., när jag nu lägger mitt liv i dina händer .., ja, nästan i alla fall, då kan jag väl få ta en bild av din vänstra hand ...?" säger jag till den blonde och då ser pv ut som om han vill falla genom golvet .., ååå, denna sambo som är så komplett galen och börjar dilla om vänsterhänder!

Men jodå, det går bra.

"Hmmm ..., du är nog .. lillebror ..?" säger jag..

Jodå, det också, han har många äldre syskon, får vi veta.

Se här ..., en glad pensionär som tänker njuta av livet!

Sen åker jag hemåt (pv är på jobbet ...) och i Steninge svänger jag in till min före detta arbetskamrat Lena som numera kan titulera sig friherrinna. Som hon njuter!

Det blir en stunds småprat och jag berättar om eländet som väl blir bra till slut och solen flödar och det blåser kyliga vindar från havet, det är därför Lena har ställt upp dörrarna, för att få till lite lä.

"Jo, här hade vi höns förr när jag var liten (hon bor i sitt barndomshem) och en getabock fanns här också och uppe på loftet hade vi lekstuga ...", berättar hon leende.

Och nu är klockan tolv och snart ska jag tillbaka till sjukhuset, men först en sväng ut med harry.

Ajöken, sa fröken.

// När jag sedan tar mig en titt på nätet, ser jag att Sveriges Radios helt fantastiske reporter Nils Horner har skjutits! Så hemskt! 



12 kommentarer:

Pernilla sa...

Men så trist att operationen blir uppskjuten! Hoppas verkligen att våren fortsätter att vara snäll, så att du får njuta av solsken när du är sjukskriven. <3

Nils Horner... läser och känner att livet får ett annat perspektiv.

Elisabet. sa...

Pernilla: ja, det var trist, men kanske är det nån mening med det ockcå? Nackdelen är ju att sjuskrivningen flyttas fram .., det är på sommaren vi verkligen behövs i affären.

christel sa...

Åh, va trist för dig. Hoppas verkligen inte att det blir tre onda veckor för dig.
Jag vet ju hur svårt det är att hålla sig i stillhet :)

Steel City Anna sa...

Inte ska du tänka på schemat när du ska operera dej! Typiskt kvinnor :)

Bloggblad sa...

Så besvärligt med ditt knä och all väntan!

Det där att sitta i solen och vara fri och ledig... blir inte mycket av för mig. Det finns nog inget jag har så svårt för som att sitta stilla i solen. Då sover jag hellre i soffan eller löser korsord där. Där blåser det inte kalla vindar från något håll... Men jag går gärna ut och går i solen. Njöt hejdlöst idag. För precis ett år sen, gick jag nästan två timmar på skaren tvärs över åkrar och fält - i sol som värmde. Lite annorlunda mot vårvärmen i dag.

Den håriga armen ser ut att ha en trygg hand... ;)

Kattis sa...

Jag förstår precis den där oron, för jobbet, schemaläggningen och omsorgen om arbetskamraterna! (Allt det där som bara påverkar en själv, det är bra mycket lättare att hantera.)

Häng i, och ta hand om dig! En dag i taget...

Anonym sa...

Men så tråkigt att operationen blir framflyttad. Nu när du var både mentalt(antar jag) och "praktiskt"förberedd. Kämpa på!
Kram/Solbritt

AP sa...

Och jag ska den 8/4 skicka massor av hundnamn, Sälenminnen, citat etc. Så du glömmer bort hur ont du hade :)
Och dessutom har vi ett nytt hundnamn att lägga till - Harry :)

Bert Bodin sa...

Trist, när man ställt in sig på ett datum. Fick du ingen förklaring?

Elisabet. sa...

Steel City Anna: nej, det är sant, det ska man väl inte, men det är ju ofrånkomligt när man arbetar på en liten arbetsplats där det blir så mycket knepigare (eller märks mera) om någon bit från pusslet inte finns där som vanligt.

Bloggblad: det var två granna läkare som kom och hälsade; jag trodde inte mina ögon! Och otroligt vänliga, men det var alla som vi mötte igår!

Kattis: ja, man önskar att man vore skapad annorlunda och bara kunde strunta i hur det blir på jobbet ..., så mycket enklare allt då skulle bli!

Solbritt: men får man en skyddsängel med posten så ...,-)

AP: jag litar på dig och minns vad det betydde förra gången!

Bert Bodin: nej, det var kanske nån mer påstridig som ringt och bönat och bett att få komma tidigare till operation?

Sven Teglund sa...

Tur att du har så gott humör! Det är inte lätt att ta en sådan där motgång, man kan börja misströsta. Men jag tror verkligen att ett gott humör gör att man tar motgångar lite mer försonligt och det är väldigt bra för hälsan. Det känns positivt att läsa hur du hanterar det, och alltid så intresserad av människan bakom.

Anonym sa...

Nu hinner ju i alla fall sekatörsåret på foten läka ordentligt. :) ellem