tisdag 30 december 2014

Från Damaskus till Haverdal ...


Bilden lånade jag från Wikipedia och visar just Damaskus.

Häromveckan hade jag två syrianska gossar i kassan och igårkväll en syriansk herre.
Nej, dom är inte släkt.
Och tänk, så trevligt det är med lite nytt blod bland sedan evigheter tillbaka infödda hallänningar, inflyttade nollåttor och norr, - och västerbottningar!

Mannen, som kanske är i 40-årsåldern, berättade (någon frågade) att han kommer från storstaden Damaskus, men nu bor han i lilla Haverdal i landet Halland.

"Vad jag heter? Adnan ...!" sa mannen och log.

Och jag presenterade honom för en av stamkunderna, han som heter Leif och är i min ålder och även min arbetskamrat Fanny ("is her name really Fanny ...?" sa Adnan som väl tänkte på det engelska ordet funny ...) och så blev det lite prat om kylan (spelar ingen roll alls, sa mannen) och om invånarantalet i Syrien (mer än 20 miljoner!) och mannen sa att han tyckte att svenskarna var så snälla och omtänksamma, ja, det kändes bra, sa han.

Man kan ju hoppas, tänkte jag.

Sen blir det en ny dag och jag sitter i en grön loppisfåtölj och tittar på morgon-tv.
I Eslöv, i Skåne, har någon satt eld på en moské, säger nyhetsuppläsaren.

Och medan jag sitter där med kaffekoppen i ena handen, tänker jag på mannen från Syrien och på dom två småpojkarna från samma land och funderar över hur deras tillvaro i vårt land ska bli och jag tänker också att det hade kunnat vara Emil och Emma eller mina egna barn som flytt från krig och elände och hur dom då skulle ha tagits emot.
Med hat?
Spott och spe.
Eller med värme?

Sånt kan man tänka på en av de sista dagarna i december.





4 kommentarer:

annannan sa...

Fanny är ännu värre om man vet hur det stavas, ehuru det på brittisk engelska betyder snippa och på amerikansk engelska betyder den närliggande kroppsdel man sitter på...

En så vacker stad.

Anonym sa...

Det där gjorde du jättebra Annannan (ovan), nu slipper jag ifrån. :)

Lillan i Cornwall

Elisabet. sa...

annannan och Lillan i Cornwall: nog är det väl en evinnerlig tur att man har bloggbekantingar som kan tala om hur det ligger till.
Nu måste jag fråga Fanny .., hon pluggade i USA om jag inte minns fel?

Dinah sa...

Jag har också tänkt på detta med flykt. Vet inte riktigt var jag skulle fly om jag var tvungen. Det är väl inte så många länder som tar emot, och jag är inte så duktig på att lära mig nya språk så jag vill inte fly till ett land med andra bokstäver ja, om sanningen ska fram helst inte ett annat språk heller....
Jag har funderat över vad som blivit av vårt land. Allt detta hat och människor som jag trott varit normala plötsligt visar sig alldeles otroligt dumma och sprider lögner och skit om tiggarna. Sånt som de ju om de tänkte efter bara 5 sekunder själva skulle inse inte kan ha nåt verklighetsstoff.
Blir man lyckligare om man lyckas trampa på de som är svagare????
Tack och lov har jag mina nya idoler att luta mig mot - än så länge. Måtte det ta dem lång tid att komma fram till Orsa (så att de gör sina uppdateringar flera gånger om dagen. Fina pojkar!)