onsdag 1 november 2017

en onsdag ...


... och pv är ledig, ja, vi är lediga båda två.
Jag vaknar tidigt av - som alltid - avdomnade händer, främst högerhanden och det spränger så där som om handen ska ramla av!
Sen blir det mardrömmar .., jag dränker kattungar som inte vill dö och harry slåss med en stor, svart hund som kommer in det hus där jag just då bor och när sömnen väl tackat för sig, har det börjat regna och är grått och mulet ute.

Utebelysning ska återlämnas och nya helst hittas och det blir en tur till den stora butiken som säljer just sån. På ingångsdörren står en skylt att affären håller stängt den 4/10 och pv säger att det datumet är ju redan passerat ..., kassörskan hör pratet och meddelar att hon har skrivit ut det på datorn, eller någon har gjort det och hon kan inte ändra texten.
"Men du har väl en tuschpenna, sätt bara dit rätt datum, 4/11!" säger jag.

Och det krånglar när vi ska välja lampor och till slut tackar vi för oss och på väg hem sms:ar jag svärsonen på Ekerö som en gång arbetat som elektriker och han hjälper oss - halleluja - och nu ska det ordna sig!


Tittar in till friherrinnan och hennes väninna i tillfälliga boendet .., dricker en kopp kaffe och så hemåt. Fixar middagsmat .., pv arbetar med det elektriska (drar plaströr och annat i uterummet) och jag sitter i loppisfåtöljen och bläddrar i boken som kom igår, den med titeln "Jag minns", där människor fått skicka in bidrag av sina minnen från 1900-talet. Så intressant!
Så mycket igenkänning!
Så påhittigt!


Hittar tre inköpslistor i min väska; alla från jobbet.
Överallt ligger dom .., på golvet, utanför entrén, men mest förstås i kundkorgar eller vagnar.
Mycket att göra igår och inte hann vi med som vi hade tänkt heller, men så är det ibland.




Tänker på nästa höst.
Lite planerar vi allt .., pv funderar också (allvarligt) på att låta pensionera sig (eller kanske arbeta betydligt mindre) och jag säger att vi kan ju fira den nya tillvaron med att resa till Portugal, till Porto .., fyra övernattningar, vad tycker han om det?
Kanske kan vi ta en fika någonstans med den här madamen, om hon är på plats?
Skrollar runt bland olika youtubefilmer från Portugal i allmänhet och Porto i synnerhet; men mycket är så ..., ja, jag kan inte förklara det ., det är ju vardagsbilder jag vill se, inte bara vackra byggnader.
Det är själva vardagen jag tycker om.
Hittar till sist en film som går rakt in i hjärtat, den här ovanför.

Långa inlägg blir det. Och vet ni, idag fyller Annika i Kävlinge år!
Grattis du fina, rara Annika!

6 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Så obehagligt att vakna med avdomnad hand. Hade du legat konstigt med den eller kan det vara karpaltunneln, som spökar? Jag känner av den (tunneln alltså, när jag cyklar och liksom hänger på styret eller när jag stickar ibland. Det kan opereras, men jag har inte så stora besvär av det.
Portugal, det låter fint, det!

Anonym sa...

Jag hänger på här också. Jag hade precis samma problem för något år sedan. Fick remiss till ortopeden och efter tips från kollega så skrev jag samtidigt en egenremiss till en arbetsterapeut (här kan vi skriva egna remisser som privatpersoner) Fick tid på arbetsterapin på sjukhuset och fick en handortos utprovad. Som en slags ”handske/stöd” med en metallskena så man inte kan böja handen under natten vilket ger domningarna, carpaltunnelsyndrom som Ruta ett skriver. Använde den flitigt varje natt så när väl tiden kom från ortopeden så var besvären så lindring så jag avbokade tiden. Skena hjälpte för min del. Nu kan jag vakna ibland o känna av det men helt ok. Använder inte ortosen nu men har den ifall att.

Så testa tex ring din vårdcentral och fråga var du ska vända dig i ditt område. Eller så frågar du på sjukgymnastiken i Falkenberg där du varit. De vet säkert hur och var man får en sån utprovad. För mig var det jättebra mot domningarna och det onda.

Hälsningar Turtlan :-)

Elisabet. sa...

Ruta Ett och Turtlan: jag hade liknande problem för många år sedan, då, i lilla affären i Ystad där vi skivade pålägg timmavis i sträck varje dag och hade då tid för operation (karpal ..), men så slutade vi med påläggsskivandet och fick en automatisk variant och då försvann det onda och någon operation behövdes inte.

Det här är hopplöst! Jag vaknar säkert tio gånger per natt; oftast efter ett par timmar och då spränger det så det är nästan olidligt och på morgonen är man öm i hela handen och i tummen.

Tack för tipset om ortosen! Det ska jag kolla upp i morgon!

Anonym sa...

Ja för mig gjorde det susen. Slapp vakna med stenont och domnat. Har lite nu också men helt acceptabelt. Poängen med ortosen är att det inte blir någon böjning på natten i handleden vilket man ofta har när man sover.

Hoppas det kan vara en lösning!

Hälsningar från ” Carpalklubben”

Ruta Ett sa...

Här har jag också varit på rehab och fått utprovat ortoser, både för tumartrosen och för karpaleländet. Det hjälper faktiskt!

Hälsningar från ledamoten i södra avd. av CK (Carpalklubben)

Rexxie sa...

...och min mamma har opererat karpaltunneln (för massvis med år sedan) och det funkade jättebra!