söndag 13 augusti 2023

     Oriven .... 

 

Vaknar vid 4-tiden och känner mig ..., just "oriven" inombords. Det är ju underligt att man ena gången lämnar sömnen och upplever sig sååå pigg och alert, medan en annan dag .., då kan det vara precis det motsatta och det förunderliga är ju ändå att man inte begriper vad det beror på. 

Så var det idag. 

Vid 10-tiden ringde friherrinnan och berättade att hon längtade efter Monicas goda bröd, det som bakas på dinkelmjöl och lite annat och hade jag möjlighet att ...? Det hade jag. Tog bilen och körde till Steninge, friherrinnan högläste receptet och jag agerade bagare.

Upptäckte sedan att detta var fullkornsdinkel; det var förstås därför som jag skippade flera deciliter av mjölet .., det hade blivit för kompakt annars.  Diskade undan och passade sedan på att dammsuga med hennes .., ja, en sån här laddbar historia med långt skaft. Det var premiär för min del och ganska tungt, inget jag tänker satsa på, men så här till nöds gick det bra. Efteråt tog vi kaffe ute vid trädgårdsbordet. Grannfrun Madeleine stod på sin altan och småpratade lite med oss. Av katten Tiger såg vi inte en skymt.

Särskilt varmt var det inte, men ändå .., det kändes bra.

Mellan varven gick jag in i köket och kollade till brödet .., tog ut formen och lät patienten avgöra .., ja, då tog vi tio minuter till. Sen till affären, när allt var klart .., jag visste att vi inte hade några hasselnötter hemma.

I kön till kassan upptäckte jag Hilda som en gång (även i sommar) arbetade hos oss. Ett jobbpass återstod.  

Jag frågade vad hon skulle göra sedan?

Jo, hon hade tydligen tillbringat ett år i Los Angeles och nu längtade hon tillbaka - sade sig inte vara klar med USA - och skulle återvända och fortsätta pluggandet (marknadsföring etc).  

"Man har ju bara ett liv, alltså måste man ta vara på det ..!", sa denna rara Hilda.

Själv kände jag mig som vore jag sjuhundratjugotvå år, men om brödet i ugnen blir bra, kanske det bättrar sig.

Åtminstone doftar det gott.

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Oriven, vet precis vad du menar. Det ordet säger allt.

Elisabet. sa...

Gunnel: Det är dessutom inte såå enkelt att förklara vad oriven är.