tisdag 26 september 2023

Dagens fönster ...

Det tycks bli en fin dag här i landet Lettland och när jag nyss tittade ut genom fönstret, såg det ut så här. 

Frukost serveras mellan klockan 7 - 10 och det tycker jag är perfekt, i alla fall för den del av mänskligheten vilka tillhör de morgonpiggas skara. 

Här, på hotell Monika, tycks alla vara av den sorten. Oj, så många bord som var upptagna när vi kom ner till frukostmatsalen.

Allt man kan önska sig fanns!  En ung kvinna stod och gräddade våfflor ., där var gott om frukt uppskuret i klyftor/bitar .., havregrynsgröten stod och väntade (men inte på mig) .., där fanns ägg, korvar, äggröra, skinkor och flera sorters ost .., naturell yoghurt och som pricken över i: gott kaffe! 


Jag gick upp före Thomas och hamnade i hissen tillsammans med en kvinna och en man och vi skulle alla på olika våningsplan. Kvinnan på plan 1, jag på plan 4 och mannen på plan 5. 

Mannen som var välklädd och hade skarpa anletsdrag (tänkte antingen tysk eller amerikan) frågade om jag var här på semester eller här å jobbets vägnar. Jag sa semester och han hörde väl att jag var från Sverige, ja, själv var han från Osnabrück i nordvästra Tyskland och arbetade på den tyska ambassaden här i Riga.

Tänk, att man hinner få reda på sånt, under en hisstur på mindre än en halv minut! Lägg därtill att jag inte ställde en enda fråga! Vi är tydligen ganska många av den där pratglada sorten här i världen.

Igårkväll kom den här bilden till familjechatten. Det var Tommy som berättade att han hörde en skarp smäll mot altanfönstret och där utanför satt den här krabaten - jag gissade på sparvhök - och var tämligen omtumlad.

Kanske hade den tänkt norpa sig en liten sparv och missbedömde hastigheten. 

Medan pv låg på sängen (jag hade bokat rum med två enkelsängar, men vi fick en dubbelsäng och med endast  ETT täcke .., nå, det främjar väl om inte annat det inte alltför heta kärlekslivet ...), jo, medan pv låg där och fördjupade sig i Lettlands historia, läste jag på om sparvhöken. 

Ja, där fanns ett avsnitt där man fick lära sig att skilja på duvhök, respektive sparvhök och det var hur intressant som helst! Är någon annan intresserad, så finns en länk här. Bilden togs av Tommy.

På programmet idag? Vi har sällan några direkta program .., men jag hoppas på den jättelika marknaden i de fyra tidigare flyghangarerna. Ett 24-timmars-buss/spårvagn/tåg-kort ska inhandlas, så kan man sätta sig där och åka runt och hoppa av och på där man känner för det. Att enbart röra sig i centrum - när man dessutom inte är intresserad av shopping - känns inte helt ultimat.

Så har den här morgonen börjat. Forts följer i nästa nr.

Inga kommentarer: