fredag 5 april 2024

Summering av en dag i början av april ...

Mycket att göra hemma innan vi lämnade skutan. En lista på köksbordet till kattvakterna .., vattnade alla blommorna rejält .. dammsög gjorde pv .., packade resväskorna .., diskade undan (vill ha fint när jag kommer hem), ja, sånt. ¨

Ovanligt mycket trafik längs E6:an .. långtradare och fortkörare (BMW-folket) och regn när vi närmade oss avfarten till Malmö. När man kommer till skylten "Sista avfarten till Sverige", svängde vi höger. Det var jag som körde. Pv kände sig krasslig och var trött och vid Glumslöv tackade han för sig och somnade bums. 

Kom fram vid tvåtiden. Hämtade pojkarna från förskolan en timme senare. Den yngste tittade storögt och allvarsamt på sin farmor och andra småttingar sprang omkring lite hit och dit. En radio var påslagen med högt ljud och jag pratade lite med två ur personalen. Tänk, vilket viktigt arbete dessa människor har! Det vi älskar allra mest - det dyrbaraste vi har - det lämnar vi till kvinnor eller män som vi inte alls känner och vi bara hoppas att det blir bra och det blir det ju oftast. 


Så hemåt. Femåringen med mig i bilen och minstningen i cykelvagnen med pv. 

Klockan fyra kom barnens mormor och morfar, men även Sommarskuggan i egen hög person. Den stod utanför vardagsrumsfönstret och detta var så spännande så det går inte i ord att förklara!

Ja, mormor såg vi iofs inte till .., det var ju konstigt .., men Sommarskuggan fick komma in i hallen (gallskrik av minstingen) och han som nu är fem, vågade sig fram .., tog i hand och fick titta på allt skuggslem som fanns i hinken! 

Jag hade ju bett pv att snickra ihop en "mackapärlåda" (en sån finns i boken om Sommarskuggan) och på den finns en knapp och om man trycker på den, lyser en röd och en grön lampa, vilket visar att "skuggslem" finns just där man riktat mackapären. Gissa, om det trycktes!! 

Så småningen tackade Sommarskuggan för sig och efter en stund kom en förvånad mormor in .., men vad hade hänt .., hade vi haft besök?? "Du ska bara veta mormor! Sommarskuggan har varit här!" sa femåringen.

Vid fyratiden blev det kalas. Mamman i huset hade gjort två jättegoda pajer och en smarrig sallad och tårta till efterrätt. 

Halv nio tackade hon för sig - då hade ingen av småttingarna somnat - och nu arbetar hon hela natten. 

Jag vyssjade minstingen och hans storebror somnade i soffan, men bars in i sin säng av pv. 

Nu är jag ensam uppe och klockan närmar sig elva.

I morgon är det återigen kvällsjobb för de båda föräldrarna och jag tänker ofta att .., är det ens möjligt  för ensamstående föräldrar att ha ett arbete med kvälls, - och natttjänstgöring? 

Vilken tur att det finns människor som - detta till trots - väljer just sådana yrken!  Taxichaufförer, butikspersonal, väktare, läkare, sjuksköterskor , barnmorskor och annan vårdpersonal, ambulanspersonal, gruvarbetare,brandmän/kvinnor, bagare, lastbilsförare, lokförare, flygledare, piloter, flygvärdinnor, bärgare, restaurang,-  och krogpersonal ..., och poliser. Listan tar liksom aldrig slut. Yrken som håller landet igång. (Ja, det gör ju alla yrken, men det här var väl dom jag tänkte på som ofta arbetar skift). 

I morgon ska vi väl hitta på något utomhus, så hon som arbetat hela natten får sova ut. Är vädret fint, blir det nog ett besök i någon lekpark och mitt  på dagen kommer småttingarnas farfar från Ystad, tillsammans med hans Karin. Det blir trevligt.

6 kommentarer:

Babsan sa...

Härligt att ni kan ställa uppoch passa de små.

Kristina sa...

"Sommarskuggan", så intressant!? Är det nåt inom familjen eller nån lokal tradition?

Rexxie sa...

Antar att du inte har särskilt många barn i yngre åldrar i närheten, Kristina?

Sommarskuggan är en del av Sommarlovsprogrammet och började 2016, så i 8 år har vi haft Sommarskuggor. Kända personer som spelat Sommarskuggan är exempelvis Hasse Kvinnaböske Andersson, David Sundin och Marianne Mörck.

Har precis börjat för i år om jag förstår det hela rätt så du kan kolla ikapp! :-)

https://www.svtplay.se/sommarskuggan

Elisabet. sa...

Babsan: det är ju också en ynnest och såväl morfar och mormor och farfar i Ystad hjälper till! Men ett bra sätt att lära känna småttingarna som förändras så snabbt.

Elisabet. sa...

Kristina: Ja, här fick du svar av underbare Rexxie! En gång för säkert femton år sedan, hade jag hjälp av någon som alltid skred in till mitt försvar när det var någon diskussion här på bloggen. Den som hjälpte kallade sig "En hjälpande hand". Rexxie, han är just en sån människa. Nu vet du hur det står till med Sommarskuggan. Jag hade NOLL koll innan förra kalaset i april vad det hela handlade om.

Rexxie: tack!

Kristina sa...

Men, tack för information om "sommarskuggan"! Nej, jag har ju inga barn i aktuell ålder i omgivningen - därför min djupa okunskap om "sommarskuggan". Däremot känner jag till "Babblarna", som vi tittar på tillsammans ibland en liten tvååring o jag (farmor). Och det är mycket nöjsamt...