lördag 1 juni 2024

Lördag i landet Halland ...

 

Tjugotre grader varmt och tämligen kvavt. Pv på väg till Ljungby och studentträffen .., Stockholm Maraton på tv och jag har klippt gräset i nästan en timmes tid. 

Det blir två avbrott med dusch från trädgårdsslangen. Sitter en stund under körsbärsträdet för att hämta ny kraft. 

Tittar upp mot slänten och tänker på hur mycket jag tycker om blommande hundkäx. 

Under åren i Ystad brukade jag sätta ett stooort fång med just hundkäx på stentrappan ut mot gatan. Det kändes som min egen lilla trädgård. 

Får filmer från Bunkeflo. På gatan ligger en mördarsnigel och båda pojkarna sitter på knä och tittar storögt på den. 

"Den har som ett rakt skelett ...!" säger han som är storebror förundrat. Lillebror som är en tuffing, känner på snigeln men tycker att den är äcklig. Storebror vägrar ..."men du kan väl klappa den igen ..?" säger han till den yngre. Jo, jo .., tänker jag och ler för mig själv

 

Tog ett dopp i Skallkroken när jag skjutsat pv till bussen. Pålandsvind och lika varmt i havet som igår. Tjugo grader.

Simmar länge. Borde köpa ny baddräkt.

Alldeles intill bryggan där jag går i vattnet, bland stenskravlet, växer små, vita blommor som är så fina. Googlar när jag kommer hem. "Sandvita", tycks dessa heta. Växer på grusbankar och andra torra ställen. Ja, men det stämmer.  

Handtaget på spaden här ovanför är inte enbart ett handtag, nej, det fungerar även som landningsbana för min favoritfågel nummer ett sommartid, nämligen herr Rödstjärt. Ååå, så glad jag blir när den uppenbarar sig. Det avkapade plommonträdet går också an att sitta på .., darrandes på stjärtfjädrarna. 

Knoppar på rosorna; den uppe till höger är den som är polkagrisfärgad i rosa och vitt och jag kommer aldrig ihåg namnet, men det gör nog Rexxie. Nej, nu kommer jag ihåg det: Rosa-Mundi!

Och längst ner till höger självsådd gurkört, vilka nu översvämmar rabatten! Inte det minsta vackra egentligen (jo, själva den blå blomman, men inte de ludna bladen!), men jag låter dem hållas, bin, humlor och fjärilar brukar vara flitiga besökare när blommorna väl dyker upp!

Innan jag går ut och fortsätter gräsklippandet, vill jag säga grattis till Gunnel i Luleå som har namnsdag idag. Jag tycker att Gunnel är ett så vackert namn. I lilla butiken i Ystad fanns en kund som hette Gunnel Runevad Knutsson och oj, vad jag tyckte om henne!

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Ett litet tack till Gunnel Runevad Knutsson som ger namnet Gunnel så bra reklam.

Bloggblad sa...

Härligt att det är varmt i vattnet hos dig! Vi kommer till Halland i helgen, fast till Laholmstrakten. Jag har spetsatin mig på att bada!

Elisabet. sa...

Gunnel: Ja, men det gör du också! Ger bra reklam åt namnet Gunnel!

Elisabet. sa...

Bloggblad: Välkommen till det här underbara landskapet! Laholm är så fint och då har ni härliga - men långgrunda - bad att njuta av! Hälsa din dotter välkommen också, även om hon varit här ett tag, förmodar jag. Hoppas att hon trivs!