söndag 6 februari 2011

Kanske som Kristina och astrakanen ...?


Bild från SVT:s utvandrarserie.

Mannen v i mötte igår, han, den pratglade, berättade att hans vänsterhänta hustru har ett enormt intresse för släktforskning, ja, hon har studerat just detta vid något universitet, mest för att lära sig tyda handskrifter från 1500-talet.

Ja, nu handlade det mest om brev som skrivits av emigranterna.



Då visade det sig, att där var en märkbar skillnad i breven hem från just svenska utvandrare.

I brev från holländare, tyskar och andra, skrevs det mest om längtan efter släktingar och vänner, medan breven från svenska män och kvinnor mest handlade om saknaden efter naturen.

Intressant, tyckte jag.



Svensk familj som kommit till Minnesota.


Och i någon artikel läste jag att för bara 160 år sedan var Sverige det fattigaste landet i Europa och när fattigdomen och utvandringen var som störst, gav sig var femte svensk av från fosterlandet.

"Under emigrationen från Sverige till Nordamerika under 1800- och 1900-talet lämnade ungefär 1,3 miljoner svenskar Sverige och flyttade främst till USA.

Visserligen hade den orörda jorden längs den amerikanska gränslandet en stark dragningskraft på fattiga jordbrukare från hela Europa, men vissa faktorer blev särskilt lockande för svenskar.

Den religiösa intolerans som den svenska statskyrkan utövade var illa omtyckt, och likaså var den svenska monarkins sociala konservatism och kulturella avståndstagande.

Befolkningsökning och missväxt gjorde att förhållanden på den svenska landsbygden blev allt
dystrare. Berättelser från tidigare svenska emigranter beskrev livet i den amerikanska mellanvästern som ett himmelrike på jorden och hyllade religiös tolerans, politisk frihet och alla tillfällen som fanns för att förbättra sin levnadsstandard."

5 kommentarer:

Anita sa...

Bilden från Minnesota var fin Elisabet! Var har du hittat den?

Ps. Hur går det med kursen i släktforskning? ;)

Vonkis sa...

Ja, vad är släkt och vänner mot jord och skog :-)

Lena sa...

Jag tror att en del svenskar som skrev hem censurerade sig själva, särskilt om de blivit ifrågasatta när de ville emigrera.
Vi arbetar rätt intensivt med just den här perioden i skolan och den intresserar de flesta 15/16-åringar.

Steel City Anna sa...

Vad roligt att man skrev Newyork som ett ord i annonsen :)

Sven Teglund sa...

Egentligen, det är helt otroligt så mycket folk som emigrerade. Men de var ju tvungna att överleva på nåt sätt. Tänker på Thailändarna som nu kommer hit på somrarna för att plocka bär, hur de blir lurade. Och det var säkert så för många som kom till Amerika också, att det inte blev som de hade trott, och att breven hem kanske inte alltid innehöll hela sanningen.

Jag tänker ofta på hur bra vi har det!