tisdag 4 oktober 2011

Olikheter ...

I tv:s 21-nyheter får vi veta att det har "hållts förhör" .
Hållts?

Det är vad pv också säger.

Hållts.

Jag, som i många andra stycken pratar helt galet, säger hållits.

Nu skulle det vara intressant att veta hur långt upp i landet det sägs "hållts"?

Vad säger ni?

18 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag säger "hållits".

Rexxie sa...

Jag skulle nog säga hållts..

Lena sa...

Jag säger hållits förhör, men hållts stör inte den här språkpolisen så mycket :) Å andra sidan skulle jag förmodligen påpekat det om någon elev skrivit så, men det ingår inte i särskilt många tonåringars vokabulär.

Tankevågor sa...

Hållits säger jag...

Elisabet. sa...

Till er alla: ja, där ser man ..., jag har en känsla av att i Skåne säger man också - i alla fall ofta - hållts.

Elisabet. sa...

Ps. Hemma skulle nog många säga att "hä ha hålles ä förhör ..." ,-) "

Linda sa...

Hm... Jag säger nog hållts, men skriver hållits.
Hörde på radion på väg till jobb en som intervjuade en hockeyspelare och komenterade att de kunde "ledat" matchen större i paus.
Ledat??
Heter det verkligen så?

Linda sa...

Gahhh!!! Kommenterade heter det!!

cruella sa...

Jag hörde också det i radion häromdagen och reagerade. För mig är det barnspråk, ungefär som ge-gedde.

LindaLotta: Nej, det heter leda, ledde, lett förstås. Och jag tror ju inte att den som talade lika villigt sagt att "vi ledade matchen". Kan det vara att talaren plötsligt blev osäker för att det också heter le, log, lett?

cruella sa...

Något annat som i mina öron låter konstigt är att "setat" i stället för "suttit". Där har jag en känsla av dialekt - hur ser det ut här i båset, vad säger ni?

gunnar i vaplan sa...

Hållits, suttit, lett...

mossfolk sa...

Hållit säger jag... Barn däremot säger ofta hållt... men det kanske är något dialektalt? Hållit är i allfall det gramatiskt korrekta :)

Cruella; Setat måste vara dialektalt. Jag hade aldrig hört det innan jag träffade sambon, men det är inte bara han som säger det utan både familj och bekanta som bor där han kommer ifrån.

cruella sa...

Och var kommer de ifrån? Jag uppfattade det exempel jag hörde på radio häromdagen som Uppland, tror jag. Det handlade om någon som "setat" ute hela natten och vaktat fåren mot vargen.

Jenny sa...

Oj, nu måste väschötten tänka... tror jag säger hållts. eller säger jag hållits? jag vet faktiskt inte. jag är ju så svag att jag påverkas av min omgivning! och fyra år i skåne och nu en sommar i småland påverkar mitt språk! =)

mossfolk sa...

Lindesberg. De har "seta(t)" å väntat i bilen, i skolan och så vidare. Jag brukar säga att de inte lärt sig prata där uppe i skogarna ;) Däremot har jag aldrig hört det i Uppsala, trots att jag bodde inte långt därifrån i flera år.

mossfolk sa...

Hm, citatstecknen skulle förstår inte bara sitta runt "seta(t)" här ovanför...

Fourmum sa...

Angående "setat"

Min lillebror, då ca 3-4 år använde ordet "setat" i en konversation med en äldre man från Norrbotten som sa att det finns inget som heter så. Lillebror var envis och stod på sig och mannen frågade då vad "setat" betyder varpå lillebror kavat svarade: Det är när man suttit någonstans och inte gör det längre ;)

cruella sa...

Heja Lillebror! Enligt källor som är duktiga på sånt här är formen vanligast i Götaland (ingalunda Lindesberg:-) och då i talspråket. Den accepteras inte i skriftspråket och det finns knappt några skriftliga, tryckta belägg för formen heller.